[97-04]Galant EAxA/W - [EA5 2.5]Sprężarka kompresor klimatyzacji
Owczar - 18-03-2012, 11:08
Do klimy nie dobija się czynnika. najpierw się wszystko wyciąga, a potem nabija. Jak można dobijać nie wiedząc ile jest w środku?
Wymieniałeś gumowe oringi po rozpięciu przewodów? Jeśli nie, to ucieka Ci czynnik. Z tego co wiem, to one są jednorazowe. Skraplacz nie będzie przyczyną.
Można było zrobić ten swap bez wymiany sprężarki. We wszystkich galach one są w zasadzie identyczne. Różnią się podstawą którą można przełożyć i kołem pasowym. Nawet z TD do v6 podeszła
deejay - 18-03-2012, 11:52
Krzysiek jesli w układzie jest zbyt mało gazu to spręzarka sie nie właczy , 200g te co wprowadziłes to bardzo mało , dlaczego ktos tak nabijał klimę w ten sposób
Zawsze po rozłaczeniu układu robi sie osuszanie i zarazem próznie , aby nastepnie wprowadzic określona ilośc czynnika i oleju .
Ps : Podjedz w tygodniu na warsztat to spr. jakie jest cisnienie w układzie .
Kojec - 18-03-2012, 12:45
Ok jak będę jechał odebrać auto z gazowni to podjadę, co do sprężarki to przy przekładaniu w 2.4 była podobno większa?? Gaz był spuszczony do zera, więc muszę pierw zrobić próżnię??
[ Dodano: 18-03-2012, 18:00 ]
Próżnia była zrobionia, ciśnienie było 3bar, nie starczy by się włączyła??
[ Dodano: 19-03-2012, 09:46 ]
Pojechałem dziś do serwisu klimatyzacji GASTAL, nabili mi klime do pełna i nie załączyła sie. Czy może być to wina czujnika?? Raz jeszcze dodam że do sprężarki nie dochodzi nigdzie prąd.
Kamil_Ziomek - 19-03-2012, 10:26
Więc tak będzie najprościej: jeśli masz serwisówkę do galanta to włącz rozdział 55. W rozdziale 55-3 są opisane ciśnienia które załączają i rozłączają czujniki ciśnienia.W 55-8 masz jak sprawdzić czujnik. Z resztą jak goście nie potrafią to co to jest za warsztat. Szkoda że nie masz blisko do mnie.
Jeśli masz climatronic to ważny też jest czujnik temperatury zewnętrznej. Błąd w tym że nie działa polega pewnie na niepodpięciu czegoś więc sprawdź dokładnie wszystkie wtyczki z serwisówka bezpieczniki i przekaźnik.
Kojec - 19-03-2012, 12:16
wziąłem woltomierz i spr jak piszą w serwisówce , ciśnienie mam takie że bezproblemowo powinno załączać sprężarkę, ale spr skraplacza nic nie pokazywało. Też na instrukcji w kostce skraplacza są dwa piny low/high a u mnie są 3??
Jakieś sugestie??
Owczar - 19-03-2012, 13:17
Manual>Supplement>1999>55-1
Masz czujnik ciśnienia rezystancyjny. Nie wiem czy tam jest jakiś piezoelektryk czy coś innego. W każdym razie nie ma nigdzie rozpiski co i jak, więc musisz pomierzyć wszystko.
Na 1 powinno być 5V, na 2 masa, a na trzecim napięcie zwrotne w zależności od poziomu czynnika od 0 do 5V.
Żeby oszukać czujnik musisz zdjąć kostkę i zewrzeć piny z napięciem wejściowym i wyjściowym. Uważaj by nie zewrzeć z masą.
Zhan - 07-04-2012, 15:45
Owczar napisał/a: | Można było zrobić ten swap bez wymiany sprężarki. We wszystkich galach one są w zasadzie identyczne. Różnią się podstawą którą można przełożyć i kołem pasowym. Nawet z TD do v6 podeszła |
Czy to znaczy, że sprężarka od GDI podejdzie do V6 p&p?
deejay - 07-04-2012, 18:10
Zhan napisał/a: | Czy to znaczy, że sprężarka od GDI podejdzie do V6 p&p? |
Tak .
Kamil_Ziomek - 07-04-2012, 21:21
Były tylko dwa modele różniły się wielkością koła więc co najwyżej pasek do wymiany 1350 lub 1320 5pk
Owczar - 09-04-2012, 23:42
W zasadzie to raczej koło pasowe. W dieslu miałem taki sam rozmiar, ale miał 4 rowki, w 2,5 było 5. Przełożyłem koło pasowe i mam w V6 sprężarkę w diesla, bez spuszczania czynnika
Tomi89 - 19-06-2012, 14:51
Witam. Chcialbym zapytac tutaj bo nie moge zamiescic ogloszenia, poszukuje niesprawnej spręzarki klimatyzacji poniewaz potrzebne mi sprawne kolo i elektromagnez, zamiennikow nie oplaca sie kupowac bo to zbyt duzy koszt a uzywanej sprawnej sprezarki nie ma chyba sensu jesli mozna wymienic te dwie rzeczy z niesprawnej. Jesli ktos mialby taka sprezarke to prosze o PW.
Łysy88 - 07-08-2014, 19:33
Odkopię temat troszkę... Po nabiciu klimatyzacji nie ma kliknięcia sprężarki. Od czego zacząć szukać przyczyny? Po włączeniu klimatyzacji wiatraki się włączają, krokowy podnosi obroty a kompresor stoi. Mam na 100% sprawną sprężarkę z 2.0 z 98 roku, teraz mam auto z 2000 roku (już drugi lift) 2.5 . Czy sprzęgła są takie same?
milo - 07-08-2014, 20:07
Łysy88 napisał/a: | Po nabiciu klimatyzacji nie ma kliknięcia sprężarki. Od czego zacząć szukać przyczyny? |
Wcześniej było dobrze
Sprawdz połączenia -wtyczki czy dochodzi napięcie do kompresora i sprawdz w osuszaczu czujnik jak masz 2- pinowy jak sie zmostkuje klima powinna chodzić
robertdg - 07-08-2014, 20:41
Zacznij od sprawdzenia szczeliny sprzęgła, powinna być 0,4-0,6mm spręzarki powinny być takie same róznią sie piastami/kołami pasowymi
Łysy88 - 07-08-2014, 22:12
milo napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | Po nabiciu klimatyzacji nie ma kliknięcia sprężarki. Od czego zacząć szukać przyczyny? |
Wcześniej było dobrze
Sprawdz połączenia -wtyczki czy dochodzi napięcie do kompresora i sprawdz w osuszaczu czujnik jak masz 2- pinowy jak sie zmostkuje klima powinna chodzić |
Nie, od kąd kupiłem to klima nie działała ale nie było czynnika więc myślałem że to to. Po zmostkowaniu tej wtyczki było to samo co po nabiciu czynnika, włączają się wentylatory, podnoszą się obroty, kompresor się nie odzywa.
[ Dodano: 07-08-2014, 22:13 ]
robertdg napisał/a: | Zacznij od sprawdzenia szczeliny sprzęgła, powinna być 0,4-0,6mm spręzarki powinny być takie same róznią sie piastami/kołami pasowymi |
Przyglądałem się tylko tak zgrubsza, ale czy da się sprawdzić tą przerwę bez demontażu kompresora? Myślałem tym by sprzęgło ze sprężarki z 2.0 przełożyć do tej co mam... Wolałbym nie rozszczelniać układu - świeżo nabity, po za tym kwestia finansowa..q
|
|
|