Nasze nieMiśki ;-) - Kijanka, młodsza siostra Żaby.
tościk - 20-06-2024, 07:51
Krzyzak napisał/a: | apg2312 napisał/a: | coś OSRAMA w każdym razie, za Philipsem nie wiem dlaczego nie przepadam | moje skromne doświadczenia optują za philipsem - dlaczego? bo jak miałem osramy te białe, to padły po 2-4 miesiącach a philipsy w tym samym typie jazdy prawie 2 lata wytrzymywały (kiedyś świateł używało się tylko gdy było ciemno)
teraz w jedynym aucie, gdzie mam halogeny (H7) to mam philips premium +30 i ok. 2-3 lat wytrzymują |
Z Philipsów to w zasadzie tylko Vision +30% (chyba tak się nazywały) mi podeszły. Faktycznie ładnie świecą i długo działają. Gdybym nie miał dziennych i musiał jeździć ciągle na mijania, to nic innego bym nie kładł. Natomiast z tych pokroju +150%, to dla odmiany Osram night breaker laser. Tylko wtedy trzeba mieć dzienne, żeby Osramy posłużyły dłużej niż 3 miesiące. Te mocniej świecące Philipsy padały mi z reguły po miesiącu.
Bizi78 napisał/a: | Te boost mnie zniechęciły mocą 80W |
A to nie jest tak, że powyżej 55W na światła mijania, to żarówki nie mają homologacji drogowej, tylko jakieś rajdowe? Jestem przekonany, ze takie info widziałem na 100W jakiejś firmy, ale mogę się mylić.
Bizi78 - 20-06-2024, 08:02
Na tych mocniejszych osramach jest chyba adnotacja: offroad only ale nie doktoryzowałem się nad tym .
Ogólnie chciałem kupić jak do MSS osram long life ale w kijance mam DRL i chciałem coś bielszego.
Rander - 20-06-2024, 10:12
Bizi78 napisał/a: | Na tych mocniejszych osramach jest chyba adnotacja: offroad only ale nie doktoryzowałem się nad tym .
Ogólnie chciałem kupić jak do MSS osram long life ale w kijance mam DRL i chciałem coś bielszego. |
Jak ok. trzy lata temu zacząłem jeździć Outlanderem, to wymieniłem przednie źródła światła, bo były chyba od nowości (rocznik 2014) i już słabo świeciły.
Założyłem:
· Osram D4S Night Breaker Laser EAN 4052899993211
· Philips White Vision Ultra HB3 3800K
czyli najbardziej "żółte" z xenonów i najbardziej "białe" z halogenów.
Wzrokowo temperatura barwowa obu jest podobna, praktycznie nie widać różnicy.
A że miałem wiele aut, ponadto jeżdżę różnymi obcymi od klientów, to trochę rozeznania mam i z doświadczenia wiem, że subiektywnie nie bardzo mi pasują zbyt zimne światła. Owszem, znaki drogowe w nocy są bardzo dobrze widoczne, ale w deszczu wszystko ciemniejsze to "czarna plama" i człowieka czy psa prawie nie widać. Przy niższej temperaturze barwowej w złych warunkach lepiej widać.
Krzyzak - 20-06-2024, 11:26
Akurat palnik xenon to niemal do końca daje swój max i jeśli lampa jako całość zaczyna słabo świecić, to przyczyną jest wypalenie odbłyśnika.
Ekstremalnie tak to wygląda, najczęściej padają niemieckie lampy hella w mercedesie czy bmw:
Rander - 21-06-2024, 00:34
Krzyzak napisał/a: | Akurat palnik xenon to niemal do końca daje swój max i jeśli lampa jako całość zaczyna słabo świecić, to przyczyną jest wypalenie odbłyśnika.
(...) |
W moim przypadku (opisanym nieco wcześniej) odbłyśniki są OK, natomiast palniki już były mocno szare. Przejrzystość porównywałbym do butelki piwa, pomijając kolor.
Hugo - 23-06-2024, 10:05
apg2312, żarówka H1 to najlepsza i najtrwalsza żarówka halogenowa, H7 najgorsza, najszybciej się przepala. Zwykle H1 też Ci się przepalają co 2-3 miesiące? Ja na zwykłych H1 z auchan za kilkanaście zł jeździłem z 4 lata i nadal świeciły, i też były zamontowane w soczewkach, gdzie miały gorąco, bo jak się domyślam w Accordzie z 2003 r. masz na światłach mijania soczewki na żarówki H1. Może sprawdź stan kabli, kostek do żarówek i napięcie w instalacji.
Hugo - 23-06-2024, 10:13
Cytat: | najczęściej padają niemieckie lampy hella w mercedesie czy bmw: | Dokładnie tak, jeszcze można do tego dodać odbłyśniki w soczewkach reflektorów AL (Automotive Lighting), należący do boscha. Jakość tragiczna. Najlepiej świecą i nie wypalają się soczewki z amerykańskich reflektorów firmy Visteon/Varroc, montowanych min. W Fieście Mk7, Mk8, Tesli S, Oplu Merivie B itd. Poza tym jeszcze soczewki koreańskie i japońskie mają trwałe odbłyśniki i z warstwą chromu, a nie posrebrzane, reszta to śmieci.
Hugo - 23-06-2024, 10:13
Rander, zaglądałeś do środka soczewek?
Rander - 26-06-2024, 12:39
Hugo napisał/a: | Rander, zaglądałeś do środka soczewek? |
Kamerką inspekcyjną.
Poza tym wymieniłem najpierw jeden palnik i okazało się, że jest przepaść w oświetleniu pomiędzy nowym a starym.
A jak wymieniłem oba, to zamiast widzieć ciemność, stała się jasność
Bizi78 - 17-08-2024, 09:30
Wczoraj Kijanka przeszła przegląd okresowy na SKP, wynik bez zastrzeżeń choć diagnoście strasznie się śpieszyło .
Dodatkowo znalazłem czas na serwis klimy.
Teoretycznie ubyło około 95gr czynnika choć nie jestem pewny czy poprzednio w ASO robili pełny przegląd czy tylko odgrzybiali .
Zobaczymy za rok.
Koszt 150zł serwis + 100zł za około 100gr nowego czynnika.
Dzisiaj planowałem zrobić dwie zaprawki nad przednią szybą ale obecnie już prawie 28°C a za chwilę trąbią o burzach .
Bizi78 - 01-10-2024, 11:37
Na dachu pojawił się mały pryszcz, który po rozszlifowaniu wyszedł o średnicy około 8mm .
I tym sposobem dach idzie do malowania a myślałem, że zrobi się malutką zaprawkę.
Dodatkowo są jeszcze dwa malutkie odpryski zaraz nad szybą na rancie.
Na popularnym portalu kupiłem uszczelkę i po pomalowaniu dachu będę ją próbował zamontować na szybę.
jacek11 - 01-10-2024, 15:35
Wygląda, jak by tam była szpachla
robertdg - 01-10-2024, 19:49
Cóż to za krater? Na krawedzi przy szybie, tez kilka sztuk bedzie.
Hugo - 02-10-2024, 18:38
Zaczyna się
Bizi78 - 24-10-2024, 12:57
Wczoraj wieczorem Kijanka umyta a dzisiaj rano odstawiona do lakiernika na malowanie dachu .
Odbiór przed 1 listopada, bo lakiernik zawalony robotą.
Dodatkowo dostarczyłem lakiernikowi nowe spinki listew dachowych.
Wczoraj dotarła przesyłka z Rzeszowa z matą do bagażnika.
Niedługo trzeba będzie zmienić obuwie na zimowe i oddać na złom Żabę
|
|
|