L200 Ogólne - Ogromny minus dla L200...
Anonymous - 31-10-2007, 18:22
Hmmm
Cytat: | Pan mi powiedział że nie umiem jeździć |
tego w serwisie jeszcze nie słyszałem...
I właśnie ciężko się zastanawiam jakbym zareagował.
W zasadzie popieram Arturro: wymiana auta.
Informuj.
Anonymous - 31-10-2007, 19:21
jacek1 napisał/a: | zakładam sprawę moze da im to do mylenia |
i tak do sadu bedziesz potrzebowal opini rzeczoznawcy, wiec proponuje zanim zalozysz sprawe, daj im opinie ww. a moze obejdzie sie bez rozprawy.
Anonymous - 01-11-2007, 01:02
Czołem!
Problem z geometrią zauważyłem kilka dni po wyjeżdzie z salonu. Stwierdziłem to bez przyrządów -łatwo auto po puszczeniu kierownicy na idealnie prostej drodze skręcało w prawo a przy symetrycznym ustawieniu kierownicy( na wprost) auto jechało w lewo- było to nieznaczne odchylenie (około 5-10 stopni).Męczyłem się cały miesiąc , w końcu pojechałem do serwisu - potwierdziły się moje spostrzeżenia. Z wydruku geometrii rzeczywiście wynikało odchylenie- gość stwierdził że w fabryce geometrię kół ustawiali przy nie idealnie symetrycznym ustawieniu koła kierownicy. I tu muszę pochwalić serwis. Zbieżność, geometrię ustawili idealnie, chociaż był to wtedy pierwszy misiek u nich z taką wadą -grudzień 2006.Do dzisiaj wszystko jest w najlepszym porządku.
Natomiast dosłownie dzisiaj wymieniali mi również na gwarancji całą kolumnę kierowniczą. Przyczyną były luzy w kolumnie kier. które objawiały się "przeskakiwaniem" i stukaniem w kolumnie tak jak ktos na forum napisał wcześniej (tak jakby ktoś walił młotkiem w kolumnę ).Dziś już jestem po wymianie i teraz rzeczywiście jest ok.
Głowa do góry koledzy WALCZCIE O SWOJE W SERWISACH!!!
Nadal ufam MITSUBISHI i jestem zadowolony z mojego L200, dotychczasowe wady uważam za choroby wieku dziecięcego-w końcu to nowy model , chociaż pewnie produkcja w Tajlandii ma tutaj swoje ujemne znaczenie.
POZDRAWIAM
Dominges NSX
Gene - 02-11-2007, 09:16
jacek1, ja nie wspominalem o regulacji tylko o wymianie na nowy most. Moze tam jest cos zwalone. Czy da sie wymienic tego na 100% nie jestem pewien. Najlepiej tak jak arturro wspomina, do rzeczoznawcow niech dokladnie okresla przyczyne takiego stanu rzeczy. Majac opinie bieglych bedziesz mogl spokojnie dochodzic swego czy w sadzie czy najpierw w ASO.
Anonymous - 02-11-2007, 16:08
witam
dzieki zredy,
mam jeszcze pytanie, pewnie macie l200 z chipem ( 170kM ), czy wiecie jekie są osiągi?
w serwisie trudno się dowiedzieć, moje wycika ledwo ledwo 175 )), chyba też będzie potrzebna regulacja )
pozdr
w sprawie reszty oddałem dokumenty do DAS-a, mam nadzieję że sobie z tym poradzą?
jeszcze raz pozdr
Gene - 02-11-2007, 16:17
Jesli chodzi o osiagi to bylo gdzies na forum o "wyscigowcach" z L200. To auto ma miec sile poradzic sobie w terenie a nie scigac sie z plaskatymi.
Anonymous - 02-11-2007, 18:20
niestety na teren nie mam czasu - a szkoda,
natomiast duzo jezdze i pytam sie z ciekawości,
pozdr
P.S.
z drugiej strony to teraz trochę bojęsię jezdzić krzywym samochodem - będzie ślisko i niewiadomo jak się będzie zachowywać na drodze
Anonymous - 02-11-2007, 20:28
Też bym się bał.
A co do prędkości wyścigowców to masz to w:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=17175
tomekrvf - 03-11-2007, 00:08
jacek1 napisał/a: | efekt przesunięcie tylnej osi 11mm - brak możliwości regulacji
co wy na to? |
11mm na 3000mm rozstawu osi w L200....Litości....
Połowa tej wartości(lub więcej) to błąd pomiaru.
I niby jaki to ma mieć wpływ na samochód?
Proponuję kierować się zdrowym rozsądkiem.
Anonymous - 03-11-2007, 09:57
tomekrvf napisał/a: | I niby jaki to ma mieć wpływ na samochód?
Proponuję kierować się zdrowym rozsądkiem. |
chyba nie doczytales, koledze opony zdziera, skoro kierujesz sie zdrowym rozsadkiem to co kilka tys km sfinansujesz mu nowy komplet?
Hubeeert - 03-11-2007, 17:37
arturro napisał/a: | chyba nie doczytales, koledze opony zdziera, |
jacek1 napisał/a: | jeżeli nie a macie nowe l200 zobaczcie przednie opony |
jacek1 napisał/a: | opny przednie są zdzierane nierównomiernie - decyzja geo |
jacek1 napisał/a: | przesuniecie tylnej osi ( bagatela 11mm) |
jacek1 napisał/a: | przesunięcie tylnej osi 11mm - brak możliwości regulacji |
jacek1 napisał/a: | tylnego mostu |
jacek1 napisał/a: | odchylenie toru jazdy o 13 minut, |
1. Artur Ty nie doczytałeś - zdziera opony z przodu a oś przestawiona jest z tyłu.
2. Jak jest przestawiona?
3. Jak to stwierdzono?
4. Czy w jakikolwiek sposób zweryfikowano?
I wreszcie pytanie do tomekrvf - jaka jest tolerancja ? W kontekście tych 13 minut - zgaduję, że chodzi o minuty kątowe.
Take it easy my friends.
Anonymous - 03-11-2007, 17:49
aa to ja nie doczytalem
tomekrvf - 03-11-2007, 22:39
arturro napisał/a: | chyba nie doczytales, koledze opony zdziera, skoro kierujesz sie zdrowym rozsadkiem to co kilka tys km sfinansujesz mu nowy komplet? |
Kolega któremu zdarło opony z przodu przyznał że dużo jeździ. Daję sobie głowę uciąć że ani razu nie zamienił opon przód-tył. Z reguły jego auto jeździ na 2WD(bo niby mniej pali) i jak to bywa w Polsce szybko pomyka po równych jak stół asfaltowych wstęgach. Stąd, moim zdaniem, problem z oponami.
Hubeeert napisał/a: | I wreszcie pytanie do tomekrvf - jaka jest tolerancja ? W kontekście tych 13 minut - zgaduję, że chodzi o minuty kątowe. |
Niestety tolerancji fabrycznej nie znam. Jednakże jeśli ktoś studiował na jakiejkolwiek politechnice i miał wykłady z metrologii, to wie że każdy wymiar ma swoją tolerancję.
Przykładem może być pochylenie koła. Np producent podaje 0st45'+-30'.
Podobnie w powyższym przykładzie wartość przesunięcia osi też ma jakąś tolerancję - bo takową musi mieć.
Hubeeert - 04-11-2007, 00:51
tomekrvf napisał/a: | Niestety tolerancji fabrycznej nie znam. Jednakże jeśli ktoś studiował na jakiejkolwiek politechnice i miał wykłady z metrologii, to wie że każdy wymiar ma swoją tolerancję.
Przykładem może być pochylenie koła. Np producent podaje 0st45'+-30'.
Podobnie w powyższym przykładzie wartość przesunięcia osi też ma jakąś tolerancję - bo takową musi mieć. |
I mniej więcej o to mi chodzi.
Dodatkowo chciałbym jakiegoś potwierdzenia tych rewelacji o przesuniętej o całe 1,1cm tylnej osi. Najlepiej z dwóch niezależnych źródeł.
BTW
Wulkanizator stwierdził, że powodem zdzierania przednich opon jest przestawiona oś tylna. Ciekawe. To tak jakby mi mechanik naprawiał rozrusznik a ja bym mu powiedział, że po naprawie rozrusznika pas bezpieczeństwa mi nie działa.
Tak ja to sobie wyobrażam, no ale przecież jak wiadomo nie mam patentu na nieomylność.
Czekam na konkrety.
Anonymous - 04-11-2007, 19:55
witam
pozdrawiam wszystkich po polibudzie i mechaników
co do ostatnij wypowiedzi, jeżeli samochód miałby tylko jedną oś to może nie miałoby to znaczenia. Ale niestety ma dwie, na pomiarach ( 3D- sprzęt aktualizowany co 6 miesięcy )
nie wygłada to tak wesoło.
a po drugie w tym samym warsztacie( przypadkowo ) pojawił się inne nowe l200,
i .... przesunięcie tylnej osi 20mm, 3 komlety opon w 45000km
jak to jest dużo km to czekam co będzie z moim
oczywiście powinny być parametry w serwisie ale ..... nie w mitsubishi,
chętnie pojechałbym gdzieś na pomiar punktów bazowych nadwozia( jak ktoś zna dobry warsztat w polsce to proszę o kontakt )
pozdr
i zyczę nadal poczucia humoru
|
|
|