To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Fajkocewka

krypa007 - 24-02-2009, 21:17

Witaj kolego.Ja z moja Cari tez byłem u elektryka i na kompie pokazało ze jest uszkodzona sonda lambda oraz wtryski .Koles natomiast stwierdził ze to normalne poniewarz autko mam przerobione na gaz i tez kazał wymienic cewki.Chyba do konca mu nie wierze.Zauwazyłem ze Cari przerywa dopiero wtedy jak zapala sie lampka sygnalizująca awarie silnika.Wtedy wystarczy ze przełącze ja na benzyne,lampka gasnie i po przełaczeniu z powrotem na benzyne problem mija do momentu,az ponownie zapali sie lampka od silnika.wiec to raczej nie sa cewki.Jezeli moze ktos pomoc to bardzo prosze. POZDRAWIAM[/code]
marcin84k - 25-02-2009, 10:07

krypaoo7 jaki posiadasz gaz??
krypa007 - 10-03-2009, 20:02

witaj kolego..Ja mam gaz sekwencyjny firmy BRC.
siwek - 10-03-2009, 20:19

a kto ci montował gaz? podjedz do gazownika bo to raczej wina gazu i cos w stylu emulatora. Podjedz do gazownika i niech ci to sprawdzi.

Kiedy wymieniałeś badz czyściłeś filtr gazu? bo jeśli jest strasznie zapchany to może tak się dziać

Anonymous - 16-03-2009, 18:40

agent_olo napisał/a:
podczas wymiany świec zauważyłem że na 1 cylindrze fajkocewka jest upalona w srodku -konkretnie taka sprężynka aż przyspawała sie do świecy, ma zaledwie połowe swojej długości i jest przerdzewiała

Nikt nie odpowiedział. A mam podobnie na jednej. Fajkę da się ściągnąć od cewki, ale czy da się to kupić NOWE? Wie ktoś?

siwek - 16-03-2009, 18:50

swistak81 napisał/a:
Fajkę da się ściągnąć od cewki, ale czy da się to kupić NOWE? Wie ktoś?
nie pamiętam dokładnie ale chyba te fajki od cewek są takie same jak przy fajkocewkach, więc możesz kupić 2 nowe fajkocewki i podmienić jeśli się z cewek da zdjąć
Anonymous - 17-03-2009, 07:32

siwek napisał/a:
te fajki od cewek są takie same jak przy fajkocewkach

siwek, czytam twoją wypowiedź od 5 minut i nie mogę pojąć jej sensu. Ja mam fajkocewki, sprawdziłem że fajki da się zdjąć z cewki.
siwek napisał/a:
więc możesz kupić 2 nowe fajkocewki i podmienić jeśli się z cewek da zdjąć

No ale w tym jest cały sęk, żeby nie kupować całych fajkocewek (bo drogie a i po co mi pozostałe cewki) tylko same fajki (patrząc na budowę i nieskomplikowanie max 10zł bym za taką dał)...

zbychu 37 - 18-03-2009, 07:31

swistak81, nie rozumiesz co napisał siwek bo on pewnie nie doczytał że Ty masz GDI, w której na każdą swiecę idzie oddzielna fajkocewka. Dla Siwka pewnie chodziło o kupno samych przewodów i podmiankę fajek tylko nie wiem czy będa pasowaly od zwyklej cari do GDI????????. Niech ktoś wypowie się mądrzejszy :P
lockhead - 18-03-2009, 14:20

Witam wszystkich, niestety muszę dołączyć do grona użytkowników carismy z uszkodzonymi (raczej) cewkami. Mam 1.6 16V 99KM tylko na benzynie i mam również problem na niskich obrotach przy ruszaniu i ogólnie przy gwałtownym dodaniu gazu szarpanie silnika. Obdzwoniłem kilka sklepów i szrotów w poszukiwaniu cewek bo org krzyczą ok 900 zyla, ale przed zakupem chciałbym się upewnić. Probuję umówić się z kilkoma użytkownikami carism w celu ewentualnej podmiany cewek i tescie ale jak narazie nie moge trafic w odpowiedni model.
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mógł mi podrzucic namiary na kogoś z okkolic Siedlec woj. mazowieckie. Pozdro i dzięki.

marcindym - 12-04-2009, 11:36

Witam MitsuCarismiaków. Mam podobny problem, a było tak: przy dodawaniu gazu przy małych obrotach na 1 lub 2 biegu szarpneło raz i dalej silnik idzie dobrze, po czasie (1 mies) zaświeciła się lampka silnika, w serwisie stwierdzili: ,,przebicie na jednej swiecy" wymienili i było przez rok O.K. teraz to samo, więc wymieniłem świece skasowali mi bląd ale po jednym dniu znowu to samo. Silnik pali i ciągnie normalnie, tylko to pojedyncze szarpnięcie przy dodawaniu gazu około 1500-2000 obr.
Pozdrawiam. (A co myslicie o kupnie takiego kasownika kompa z Allegro)

drd1812 - 12-04-2009, 18:43

marcindym napisał/a:
A co myslicie o kupnie takiego kasownika kompa z Allegro
Tylko po co skoro w tym modelu CE można się pozbyć odłączając akumulator (pod warunkiem usunięcia przyczyny usterki - w innym razie błąd wyskoczy ponownie).
Anonymous - 07-07-2009, 23:28

Witam szanownych forumowiczów. Czy da się wymienić same fajki przy fajkocewkach? (wiem, że to się rozkłada, bo dziś rozłorzyłem). Gdzie tego szukać? Końcówki fajek mam z białawym nalotem, więc jakieś przebicie jest. Do tego niedawno musiałem wymienić dwie świece właśnie spod fajkocewek, bo były pęknięte porcelanki. Na nowych widzę już podłużne ślady, więc czekam aż padną... przyczyną jest pewnie przebicie na fajce...
adaśko - 08-07-2009, 16:15

jesli kots chce kupic fajkocewki to zapraszma do mnie bo mam carisme 1.8sohc na czesci wiec 4 fajkocewki posiadam.piszcie na PW lub gg3566733
Kris1980_147 - 14-07-2009, 23:32

wolgaster napisał/a:
U mnie do wymiany na 2 cylindrze. Wczoraj komp podpięty. Błędy na czujniku położenia przepustnicy i silniczka krokowego. Spowodowane oczywiście padającą fajkocewką. Pytanko czy od 1.8 nie GDI śą takie same jak w 1.6 jaki mam ja i czy od modelu po lifcie z silnikiem 1.6 są takie same jak w tym przed liftem ???

Odświeżam temat.
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na powyższe pytanie. Chodzi dokładnie o cewkę do modelu 1.6 16V po lifcie 103KM
Z jakich innych modeli fajkocewka będzie pasować, ja posiadam dwie i najprawdopodobnie z drugiego cylindra padła.
Byłem ostatnio na regulacji gazu i komp wykazał błąd na 2 cylindrze. pomyślałem że to świece. Na poprzednich Denso przejechałem ok. 20kkm. Kupiłem tym razem NGK i dalej to samo. Przy ostrym przyśpieszaniu następuje spadek mocy (silnik jakby pracuje na 3 cylindry) i zapala się CE.
Na 90% obstawiam fajkocewkę.

Napiszcie mi jeszcze czym się mogą różnić używane cewki. Niektóre można kupić za 50zł za szt., a inne za 200zł za sztukę. Wszystkie to używki.

Dzięki za każdą wskazówkę.

Anonymous - 18-07-2009, 06:43

Mam podoby problem, szukam jakiś używanych cewek bo na starych jakieś niebieskie światło widać.Na allegro są ale nie wiem czy będą pasować cewki z silnika 1.8 do silnika 1.6