Nasze Miśki - "My name is White. Mr. White."
Anonymous - 27-06-2008, 01:13
ruslana81 napisał/a: | No, gratulować mi tu i zazdrościć
Aha, i jeszcze poproszę wyrazy uznania |
Anonymous - 01-07-2008, 21:54
Mr. White ma humory. Najpierw zaczęły się problemy z obrotami. Spadały niemalże do zera, ale auto nie gasło. Pierwsza diagnoza: brudna przepustnica. Po rozbiórce okazało się, że trafna, co widać na zdjęciu na poprzedniej stronie. Przepustnica wyczyszczona, przy okazji wymieniłem filtr paliwa. Po skręceniu całości okazało się, że niewiele się zmieniło, dodatkowo powstał problem w regulacji obrotów:są prawidłowe albo na benzynie, albo na gazie. Jeśli ustawię obroty na benzynie na 900 rpm, to na gazie wynoszę one 1300 rpm. Jeśli prawidłowo ustawię obroty na gazie, to na benzynie spadają do 500 rpm. I tak w kółko. W końcu doszedłem do wniosku, że wina może leżeć po stronie paliwa, bo i przyspieszenie się pogorszyło. Wyjeździmy benzynę, którą mamy w zbiorniku, paliwem z innej stacji, to będzie jasne, czy miałem rację. Poza tym czekam na dostawę nowej uszczelki pod przepustnicę.
Wczoraj postanowiłem wreszcie wymienić łączniki stabilizatorów. Już na pierwszy rzut oka okazało się, że były już wymieniane i wymianę przeprowadził mECHANIK. Nakrętki dokręcane nie na "książkowe" 22 mm, a ok. 30 mm. Zacząłem od lewego koła. Próbując odkręcić nakrętkę, ukręciłem całą śrubę. I dobrze - szybciej poszło. Niestety nie starczyło wczoraj wieczorem czasu na zajęcie się prawą stroną. Dziś kontynuacja. Nakrętka dokręcona jeszcze mocniej niż z lewej strony. Poległem. Brak podejścia kluczami - nakrętka tak mocno mocno nakręcona, że pogięła podkładkę i schowała się się w gumie. To samo dotyczy łba śruby. Nie mam odpowiednich warunków, wszelkie prace przeprowadzam przed blokiem, a dodatkowo brak czasu - musiałem się poddać. Po powrocie z urlopu skończę pracę.
Nie wiedzieć, jakim cudem, ale przy okazji prac przy Mr. White, padło radio. Cisza, brak podświetlenia - kaput. Chciałem podmienić radia w samochodach - nie da rady. Pioneer ma inną kostkę. Soniak i Kenwood w Coltach mają kostki ISO... Zacząłem coś grzebać w kabelkach, podmieniłem bezpiecznik, radio zagrało. Włożyłem z powrotem stary bezpiecznik - też gra. Złożyłem wszystko z powrotem i wróciłem do domu, by opisać całe zajście. Czary...
Hugo - 02-07-2008, 00:35
gregorbu napisał/a: | Próbując odkręcić nakrętkę, ukręciłem całą śrubę. I dobrze - szybciej poszło. Niestety nie starczyło wczoraj wieczorem czasu na zajęcie się prawą stroną. Dziś kontynuacja. Nakrętka dokręcona jeszcze mocniej niż z lewej strony. | Po co próbujesz je odkręcić. Bierzesz szlifierkę kątową (tzw. boshka) i tniesz łącznik na pół. I tak jest do wyrzucenia.
rosomak1983 - 02-07-2008, 03:14
Fajny ten Mr.White zupełnie jak mój. Cała historia jest naprawde wyjątkowa i niesamowita.
POZDRAWIAM Swojego nazwe ,,miś polarny,, bo jest białasem jakby sie z arktyki urwał
Anonymous - 02-07-2008, 08:02
Hugo napisał/a: | Po co próbujesz je odkręcić. Bierzesz szlifierkę kątową (tzw. boshka) i tniesz łącznik na pół. I tak jest do wyrzucenia. | Bo nie mam warunków na takie działania. Na parkingu przed blokiem prądu niet.
ruslana81 - 02-07-2008, 08:04
Grzesiek chciał tak zrobić, ale niestety, nie mamy się gdzie podpiąć do prądu...prace wykonywane są w warunkach polowych, na prakingu tuż przy ulicy Może po urlopie uda się "podpiąć" u sąsiadki, mieszka na 1. piętrze, więc łatwiej przez balkon pociągnąć przedłużacz
rosomak1983 napisał/a: | zupełnie jak mój |
tak, owszem, śledziłam Twój zakup Pozdrawiam Towjego "misia polarnego".
Raz jeden jeszcze widziałam identycznego, białego Lancelota, jechała nim także dziewczyna, ciemnowłosa i dojeżdżając do mnie zatrąbiła i pomachała. To było fantastyczne.
rosomak1983 - 02-07-2008, 09:46
Rusłano moze daj więcej fotek Mr. White
ruslana81 - 02-07-2008, 10:23
Fotek Mr. White'a na forum już trochę jest, kilka na naszym regionalnym...tyle wystarczy Postaram się za chwilę wrzucić całą naszą "stajnię Haroldów"
EDIT: małe, bo z komórki
EDIT 2: ooo..tu caaaała masa fot Mister'a
Foto Mr. White na Forum MM
a i jeszcze tu
rosomak1983 - 03-07-2008, 00:42
A gdybym poprosił ładnie o zdjęcie boków bo zastanawiam sie czy nie przemalowac u siebie na biało klamek. PS Mi tez nigdy sie białe nie podobały nigdy bym nie pomyslał ze bede miał taki kolor auta. Ale lancerom CBO ten kolor po prostu pasuje.Zauważyłem tez pare innych marek którym taki pasuje. Czy ja dobrze widze ze masz czarną podkładke pod zderzak?
ruslana81 - 03-07-2008, 08:13
nakładka na zderzak jest szara - mam zamiar przemalować ją na biało a następnie porządnie przymocować do zderzaka, bo rzeźnik, który kleił mi zaczepy na przednim i tylnym zderzaku dał ciała i jest chyba gorzej niż przed jego działaniem.
Jeśli zdjęcie ze str. 2 tego topica jest niewystarczające do obejrzenia kalmek, to w przyszłym tygodniu cyknę nowe i wrzucę. Od dziś do wtorku się urlopujemy z White'm
rosomak1983 - 03-07-2008, 11:31
ruslana81 napisał/a: | nakładka na zderzak jest szara - mam zamiar przemalować ją na biało |
Własnie miałem Ci to radzic ja tak mam i morda miska polarnego wyglada pięknie.
ruslana81 napisał/a: | Jeśli zdjęcie ze str. 2 tego topica jest niewystarczające do obejrzenia kalmek |
Jest wystarczające dzieki
Anonymous - 13-07-2008, 12:17
Po wielu bojach i nieocenionej pomocy Asi, udało mi się rozmontować stary łącznik stabilizatora po stronie pasażera i zamontować nowy. Wymieniłem tez po raz drugi olej i filtr. Wprawdzie olej wymieniałem ok. 2 tygodnie temu, ale po zlaniu był tak zasyfiony (po 8.000 km), ze zdecydowałem się zalać nowy, pojeździć i po raz kolejny wymienić. Wybór padł na Valvoline MaxLife 10W40.
Jutro idę z "ciepłymi słowami" do gazowników, którzy robili ostatnio przegląd instalacji. Po przeglądzie, zaczęły się problemy z obrotami (na gazie 900, a na benzynie poniżej 500) i odpalaniem. Poza tym na gazie auto kręci tylko do 5000 rpm w czasie jazdy i niespełna 4000 rpm na luzie. Na benzynie idzie jak burza.
rosomak1983 - 13-07-2008, 17:12
gregorbu napisał/a: | rozmontować stary łącznik stabilizatora po stronie pasażera i zamontować nowy |
A jak montowałes to w nowym miałes gumy tekie twarde czy miekkie Ja ostatnio wymieniałem i kupiłem chyba jakis badziew bo gumy sa strasznie miekkie
Anonymous - 13-07-2008, 17:15
rosomak1983 napisał/a: | A jak montowałes to w nowym miałes gumy tekie twarde czy miekkie Ja ostatnio wymieniałem i kupiłem chyba jakis badziew bo gumy sa strasznie miekkie | Twarde. Łączniki firmy Yamato - zakładam wyłącznie oryginały i właśnie Yamato. Raz zamontowałem JC, bo nic innego akurat nie było. Po czterech miesiącach kupowałem oryginały, bo w JC gumy się rozpadły.
rosomak1983 - 13-07-2008, 17:22
Chyba kupiłem podróby po 30 zł za sztuke
|
|
|