[97-04]Galant EAxA/W - Dziwny otwór w desce pod tylną szybą.
keleron - 10-12-2010, 08:33 Temat postu: zaślepka Ja zrobiłem to w ten sposób...
Najpierw tylne oparcia złożyłem następnie od wewnątrz czyli od strony kufra odkręciłem trzecie światło stopu...klucz chyba 10 potem po 4 szt wkręty zabezpieczające maskownice głośników X 2...zostają 4 spinki które trzymają plastiki uważaj na nie bo na mrozie mogą popękać..
daje to swobodny dostęp do wyciszenia na tylnej półce ja je tylko uniosłem nie chcąc całkiem demontować i śrubokrętem gwiazdkowym wykęciłem cztery wkręty trzymające tą zaślepkę...od strony kabiny naprawdę są mocno przykręcone , w sumie prosta sprawa....
Anonymous - 17-12-2010, 21:35
a czy jest sens instalować taki głośnik jeśli mam oryginalne radio? Obsłuży mi ono taki dodatkowy głośnik free air
marcinzam - 17-12-2010, 22:04
raczej nie ,przydałby się wzmacniacz
Anonymous - 17-12-2010, 23:38
a zapomniałem dodać . Wiązka jest doprowadzona do tego miejsca.
Można to jakoś sprawdzić
matii - 19-12-2010, 17:10
no dobra ale po sciągnięciu tej zaślepki zostaje jeszcze właśnie to wygłuszenie i półka.. Wydaje mi się że trzeba by wyciąć tam dziure zeby głośnik spełniał swe zadanie?
[ Dodano: 19-12-2010, 17:12 ]
niedawno sprzedałem tube która grała pięknie ale już zajmowała za dużo miejsca i własnie bym coś włożył np. w ten otwór bo bez dobrego dzwięku nie jazda...
[ Dodano: 19-12-2010, 17:12 ]
dodam że wzmacniacz jest i to dość spory
Owczar - 20-12-2010, 09:17
matii napisał/a: | bo bez dobrego dzwięku nie jazda... |
No to nie wkładaj tam głośnika bo i tak nie będzie dobrego dźwięku...
Jeśli kupisz jakiś dobry głośnik free air, to może coś z tego będzie, ale rewelacji się nie spodziewaj.
m6riano - 20-12-2010, 09:34
coś tego typu ale tu maja 25 cm.:
http://allegro.pl/alpine-...1367594111.html
ale ten ma 183 mm więc myśle że powinien pasować:
http://allegro.pl/alpine-...1357855922.html
tomo_n - 14-07-2011, 23:08
Wiem że suchar, ale ponawiam temat. Wiem że bez skrzyni w bagażniku dobrego basu się nie uzyska, ale co szkoda mi miejsca. Co powiecie na coś takiego http://soundpower.pl/?p=p...&sName=ax-08-fl + oczywiście jakiś wzmak stereo zmostkowany lub klasyczny monoblok? Nisko to zejdzie?
Kamil_Ziomek - 16-07-2011, 14:27
Ja ostatnio zachorowałem na chwilowy brak basu w galancie. Wyciągnąłem tapicerkę z tyłu odkręciłem zaślepkę i wsadziłem tam jeden głośnik 20 cm (sony były swego czasu po 50zł na allegro takie z kina domowego) i wzmacniacz zrobiony na tda (nie pamiętam dokładnie 2x 20W w rms przy 4 ohmah i 10% THD) i grało prawie bez różnicy, prawie bo miało dużo niższe zejście. Za to jak włożyłem Stx 25cm w obudowie z bass refleksem to pod tym wzmacniaczem byłem w szoku że tak to telepie.
spidernet - 16-07-2011, 16:00
Zainteresował mnie temat, choć stary to jeszcze na niego nie wpadłem...
Gdyby nawet udało się kupić 20cm głośnik typu free air, co z tapicerką w miejscu zainstalowania głośnika? O ile dobrze pamiętam, to nie jest siatkowana/dziurkowana w tym miejscu
Kolejna sprawa mam radio bodajże 4x50wat i konfiguracja przód tył. Bez dodatkowego wzmacniacza jest sens instalacji takiej formy audio w Galancie? A może jakoś zmostkować tył hmmm... Pytam, gdyż fajnie by wzmocnić dźwięk, jednak rozwiązania typu dodatkowa tuba czy tam wzmacniacz odpadają...
Zatem
BigTomala - 16-07-2011, 17:36
spidernet napisał/a: |
Zatem |
Daj sobie spokój Szkoda "prądu" (czyt = czasu i pieniędzy) Fizyka i jej prawa są niezmienne dla tej planety od zarania dziejów... Tego nie przeskoczysz. Gdyby to było takie proste to po co instalacje za kilka tysięcy zł...
spidernet - 16-07-2011, 19:27
Głośnik niskotonowy + opcja podłączenia tego w całość to koszt kilku tysięcy? Chyba nie bardzo się rozumiemy. Nie chcę robić sprzętu dla audiofila, a jeno nieco ulepszyć dźwięk w aucie o niskie tony. Sam głośnik to koszt 200-300 zł. A jak to podłączyć przy radiu 4x50wat -ktoś ma rozsądny pomysł?
m6riano - 16-07-2011, 19:32
Lepiej kup boczki od kombi i wrzuć jakieś 17stki w tylne drzwi a do bagażnika kup małą aktywną skrzyneczke..
spidernet - 16-07-2011, 21:31
eetam zadne tam tuby i skrzynie nie wchodza w gre. Z kolei zakup boczkow to za duzo zachodu. Ktos z was wie moze jak w oryginale były w tym otworze montowane głośniki? Była w standardzie jakaś "dopałka" i jak wyglądało maskowanie głośnika?
BigTomala - 16-07-2011, 21:50
spidernet napisał/a: | Chyba nie bardzo się rozumiemy |
Albo ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem Proponuję przeczytać jeszcze raz dokładnie...
|
|
|