[96-02]Colt CJ0 - Zwikszone spalanie!!! HELP
wichura1 - 10-04-2008, 08:55
piskacz napisał/a: | Dzisiaj byłem u mechanika i powiedział ze silniczek działa jak należy. Sprzęgło tez jest w porządku. Zaproponował żeby podpiąc pod komputer i moze usterka sie wykryje. W pobliżu sondy lambda tłumik jest dobry bez zadnych nieszczelnosci. Poza tym wymieniałem niedawno rure tłumika miedzy prednim a tylnym. Przeszukałem cały Radom gdzie mozna podpiąc pod komputer i nic nie znalazłem. Co tu robic? Chyba zostaje Warszawa. |
Masz CB0, więc ewentualny błąd wymrugaj sobie diodą 12V
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 17:20
dobra panowie, jezeli ktos dysponuje takimi danymi jakie powinien miec colt to prosil bym o podanie
spezania oraz katu wyprzedzenia zaplonu .
bylem dzis z colciakiem i troche w nim pomajstrowalem, m.in zmierzylem mu sprezanie na garach, oblukalem jak wygladaja nowe swiece, zmierzylismy rezystancje przewodow WN, do tego wszystkiego doszlo sprawdzenie kata wyprzedzenia zaplanu(lampa stroboskopowa),pozniej colciak pojechal jeszcze na analize spalin ,ale jakie wyszly wyniki napisze dopiero gdy ktos mi powie o jakie dane powinny byc wyzej
Miroslaw1305 - 10-04-2008, 17:29
Rafał Szczecin -mam cjo -1300 -moje spalanie na odcinku 4 km -tyle mam do pracy ,wynosi 10 l na 100 km-zima
latem 8 l 100 km- dodam że mam klimę .
W samochodzie ssanie zimą wyłancza sie po około 1,5 km .Daje się to odczuc kilkoma lekkimi szarpnięciami od silnika jakby było za mało paliwa .Powtarza się to na tym samym odcinku drogi .
Myślę że spalanie u Ciebie jest zdecydowanie za wysokie.Mimo że pokonujesz odcinki dłuższe niż ja to spalanie nie jest niższe -a powinno byc .
W trasie pali ok 6 l 100 km .
Dodam że temperatura wg wskażnika w momencie wyłączenia ssania jest między 2 a 3 kreską .Temperatura optymalna w połowie skali .
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 22:23
dobra widze, ze nie ma chetnego (a moze nikt nie wie ) jakie powinn byc wartosci fabryczne, wiec podam co wyszlo mi .
sprezanie na garach :
11,5 11,5 10,5 10,5
po rezystancji kabli WN wyszlo na to ,ze dwa troche odbiegaja od normy .
kat zaplonu przy 800obr wyniosl 5* gdzie fabrycznie powinien wynosic 4* +/- 2
na analizie spalin gosc az sam nie mogl uwierzyc ze wyszedl taki wynik, dla mojego rocznika CO2 wynosi 0,3 , gdy zobaczyl moj wynik 0,01 nie mogl uwierzyc i powiedzial, ze takiego wyniku przy tym roczniku dawno nie widzial .
po rozwazeniu wszystkich opcji , powiedzial ,ze podczas mojego pierwszego kilometra jazdy auto spala 47 litrow, i duza czesc drogi przejezdzam na ssaniu , ( mimo,ze wskazowka pokazuje ze osiagnalem juz temp. robocza ) . powiedzial, ze takie spalanie musi byc, i zebum nie szukal dziury w calym ,bo auto jest w b.dobrym stanie .
kurcze a ja jednak nadal chyba bede drazyl ,bo wydaje mi sie, ze na analizie spalin nie bylo sprawdzenia sond ( mimo, ze jakies tam wyniki byly ) . teraz pytanie, jak moge samemu ( lub tez z pomoca mechaniak ) zmierzyc dzialanie sondy , jakie powinny byc wyniki itp, ilu mamy przewodowa sonde ( zarowno przednia jak i tylnia )
Anonymous - 10-04-2008, 22:41
Sonde masz 4 przewodowa. Sonda powinna pracowac w jakims danym przedziale napiecia. Nie wiem dokladnie jaki to przedzial ale powinny wystepowac charakterystyczne zmiany ( w Escorcie miala od ok 0,2 do 0,8V, w Colcie pewnie jest inaczej). Rozetnij troche izolacji z czrnego kabla i podlacz tam plus miernika a minus wez sobie np. z akumulatora i wtdy zaobserwuj zmiane napiec. Niestety nie wiem jaki powinien byc zakres wiec poczekaj az ktos sie jeszcze wypowie. Jezeli napiecie bedzie sie zmieniac w danym zakresie to znaczy ze jest sprawna. Wazne jest to ze silnik musi byc rozgrzany do normalnej temp. pracy poniewaz gdy sonda jest zimna to nie pracuje
[ Dodano: 10-04-2008, 22:41 ]
Dodatkowo mozesz jeszcze podlaczyc diode pod komputer i zobaczyc co Ci pokarze
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 22:45
kilka dni temu, od jegego fachmana uslyszalem, podobno druga sonda odpowiedzialna jest za katalizator, prawda czy nie ?
tak samo powiedzial, ze jezeli np .wytne sobie kata, to rownie dobrze wyjac druga sonde.
( z katalogow wychodzi na to, ze mam dwie sondy, jedna za katalizatorem ,druga przed )
Anonymous - 10-04-2008, 23:03
Tak jak w moim Lancerku, 2 sondy, ta za katem nie odpowiada za spalanie.
13l. na setkę to stanowczo za dużo, powinien mieścić się w 8l, sprawdz 1 sondę, pozdr.
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 23:10
8, ja bylbym nawet zadowolony z tych 10 , bo wiadomo, temp jeszcze nie ta, do tego jazda w korkach ( bo z rana szczyt, i po poludniu gdy wracam rowniez ).ale 13 to ciutke duzo.
Marcin-Krak - 10-04-2008, 23:10
Rafal_Szczecin, o sondzie już było trochę na forum - chyba wiesz do czego jest szukajka
Rafal_Szczecin napisał/a: | dobra widze, ze nie ma chetnego (a moze nikt nie wie ) jakie powinn byc wartosci fabryczne |
tego nie wiem
Rafal_Szczecin napisał/a: | na analizie spalin gosc az sam nie mogl uwierzyc ze wyszedl taki wynik, dla mojego rocznika CO2 wynosi 0,3 , gdy zobaczyl moj wynik 0,01 nie mogl uwierzyc i powiedzial, ze takiego wyniku przy tym roczniku dawno nie widzial .
|
U mnie było podobnie
SlaVkoEg napisał/a: | Dodatkowo mozesz jeszcze podlaczyc diode pod komputer |
Myślę, że to niegłupi pomysł.
Coś musi być nie tak - że pali aż tyle
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 23:16
do tego dowiedzialem sie, ze wyciecie kata nie zawsze powoduje zwiekszenie emisji CO2
dobra jutro poczytam troszke o sondzie . ale juz cos czytalem , ze NTK a nie bosh .oczywiscie kupie uniwersalna.
w weekend moze pomrugam z bratem dioda, zobaczymy, ale komp teoretycznie nie wyswietla zadnych bledow ( check gasnie )
jeszcze ciekawi mnie ta wydmuchana uszczelka przy kolektorze i pekniety koletkor ( niby jakies fady fabryczne, ale czy w 98 nie poprawili wady pekania kolektora ? i ciekawi mnie ,czy dzwiek bylby bardzo slyszalny, jezeli kolektor bylby pekniety , bo u mnie jest cisza .)
mkm - 10-04-2008, 23:21
Kazda nieszczelnosc w ukladzie wydechowym jest slyszalna.
Rafal_Szczecin - 10-04-2008, 23:35
nie . chodzi jakie sa wartosci na silniku i jakie moga byc odchyly od normy
mkm - 10-04-2008, 23:41
Domyslilem sie, ze nie o wartosci katalogowe... Stad edycja. Jestem jutro na przegladzie wiec z ciekawosci zapytam.
Hugo - 11-04-2008, 00:13
Rafal_Szczecin napisał/a: | i ciekawi mnie ,czy dzwiek bylby bardzo slyszalny, jezeli kolektor bylby pekniety | Dudni i syczy (jakby powietrze gdzieś spiepszało).
Rafal_Szczecin - 11-04-2008, 00:15
to kolektor mam caly
|
|
|