Space Star Ogólne - [MSS ALL] Zaparowane szyby
Anonymous - 28-12-2007, 17:25
michu80 napisał/a: | MSS ma wade produkcyjna |
michu80 skąd te wiadomości - to raczej mało prawdopodobne skoro jak tu piszą - niektórzy mają nawiew idealny a niektórzy tragiczny !? Fabryka w końcu jedna NIE ???
Anonymous - 30-12-2007, 16:40
Trudno powiedziec dlaczego niektorzy nie maja problemu zaparowanych szyb. U mnie o tej porze roku mam taki problem od strony kierowcy - taki urok - wada tego autka. pozdr.
Anonymous - 31-12-2007, 07:30
Do tej dyskusji pragnę tylko dodać że nie tylko brak u mnie opisywanego efektu lecz nawet gdy szyba jest wyczyszczona od środka to przez ok. tydzień obywa się bez nadmuchu,a i tak nie zaparuje. Jeśli szybka nie była czyszczona ponad tydzień wtedy dopiero musi być potraktowana nadmuchem lecz bez problemów odparowuje. Z początku użytkowania samochodu pojawił się ten problem lecz po wymianie filtra efekt jest taki jak opisany wyżej. Powiem jeszcze że jestem wręcz zadowolony z tego faktu bo w moim odczuciu do tej pory z użytkowanymi samochodami miałem większe problemy z parą na szybach. Być może że w trakcie produkcji poprawiono ten mankamęt lecz trzeba by było sprawdzić czy problem pokrywa się z rcznikami produkcji. Mój rocznik to 2003. Jeszcze jedno przed wymianś filtra strona pasażera również i u mnie wcześniej była osuszana.
Anonymous - 31-12-2007, 11:17
staszekk napisał/a: | trzeba by było sprawdzić czy problem pokrywa się z rcznikami produkcji. Mój rocznik to 2003. |
i tu masz rację . To by wyjaśniało dlaczego niektórzy mają problema a niektórzy nie. Pisać mi tu zara w jakich rocznikach problem jest a w jakich nie ma . Poprostu uporządkujmy cały temat
Anonymous - 31-12-2007, 11:45
witam
mój MSS ma ten sam problem, byłam z tym w serwisie, wymiana filtrów itd 150 zł mnie to kosztowało, efekt mizerny....
próbowałam wszystkiego i nic nie działa... ten typ tak ma ...tragedia
Anonymous - 31-12-2007, 12:55
patrycja napisał/a: | mój MSS ma ten sam problem |
dobrze ale jaki masz rocznik ??
Marcin-Krak - 31-12-2007, 13:12
Na zaparowane szyby polecam nie po raz pierwszy na tym forum - silikonowy żwirek dla kota - może i śmieszne ale działa. Zawsze można również kupić sobie specjalny woreczek z silikonem zbierającym wilgoć i umieścić go gdzieś z przodu sprytnie na desce rozdzielczej.
Przyczyną parujących szyb może również być minimalna nawet nieszczelność w okolicach chłodnicy.
Anonymous - 02-01-2008, 10:54
2000 rocznik ma problemy z odparowywaniem szyb (stara wersja nadwozia)
Anonymous - 14-01-2008, 21:31
moj MSS to 2000 r.
Anonymous - 15-02-2008, 14:37
MSS 2003r.
cns80 - 15-02-2008, 15:05
Hmmm....
Poprzedni właściciel mojego SS miał ten sam problem i to do tego stopnia że mu się pleśń zaczęła robić na podsufitce. Serwis wskazał mu radę i od tamtej pory nie ma problemu z odparowaniem.
Nie wolno nic wkładać w te kieszonki w bagażniku na bokach, bo tam są otwory wentylacyjne (taka żaluzja) i jak się je zatka to samochód zaczyna parować. Ten samochód ma po prostu zbyt mało tych otworów i nawet lekkie zatkanie powoduje że wilgoć się gromadzi. A jak nie macie gdzie trzymać drobnicy to proponuję coś takiego:
Większa część fotela - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=293563153
Mniejsza część fotela - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=293563111
Podłoga - http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=293503339
Ja to sobie przyczepiłem do oparć tylnych foteli i nic mi po bagażniku nie lata
McDoune - 16-02-2008, 01:54
chyba z rok temu to wyczytałem tutaj na forum, w tym roku zastosowałem i polecam koci żwirek w wiaderku, bardzo ładnie "ściąga" wilgoć z całego samochodu
lucxxx - 12-08-2009, 08:08
czy ktoś ma jakieś newsy w tym temacie? wczoraj sobie trochę popadało i stanąłem oko w oko z tym problemem. szyba okropnie paruje i nawet nadmuch włączony na max nie pomaga. tyle dobrze że włączenie klimy na parę sekund ratuje sytuację bo inaczej pewnie nie dałoby się bezpiecznie jechać.
filtr kabinowy wymieniłem w czerwcu, wilgoci w aucie nie ma, chyba będę musiał spróbować tego triku z kocim żwirkiem
halbog - 12-08-2009, 08:39
lucxxx, ja jadąc w deszczu mam włączoną klimę z nadmuchem na szybę plus ogrzewanie. Daje to dobre wyniki. cns80 napisał/a: | Nie wolno nic wkładać w te kieszonki w bagażniku na bokach | Czy to chodzi o przestrzeń za klapką, u mnie po prawej, patrząc od strony otwartego bagażnika? ja tam trzymam apteczkę
Pozdrawiam
Bogdan
cns80 - 12-08-2009, 08:58
halbog napisał/a: | Czy to chodzi o przestrzeń za klapką, u mnie po prawej, patrząc od strony otwartego bagażnika? ja tam trzymam apteczkę | Chodzi o tą kieszonkę, którą widać po otwarciu klapy po lewej stronie.
|
|
|