Eclipse - Techniczne - [1G] Załączenie świateł mijania, bez podnoszenia lampek !!
Anonymous - 12-07-2007, 10:12
Zycho. U mnie był to idealnie czarny kabelek, na schemacie oznaczony literą L.
Anonymous - 12-07-2007, 23:47
hmm, rozne roczniki, rozne kabelki?
Anonymous - 22-07-2007, 12:38
Wybaczcie moją zieloność, ale ze zdjęć Adaho wnioskuję iż mam wersję nieamerykańską - nie mogę zatem świecić przy zamkniętych oczach, dlatego że..? .. te lampy plastikowe w mojej wersji z tyłu są obudowane szarym plastikiem i nie będą przepuszczać światła mijania z lamp otwieranych?
Miałem jechać jutro do mechanika z inną wersją:
Swiatła na samym dole, które włączają się razem z długimi uznałem za lekko zbędne (znajomy mechanik stwierdził że służą chyba tylko do 'mrugania' innym pojazdom ) i chciałem dorobić do nich osobny włącznik, aby służyły mi za dzienne.
Wstrzymałem się po przeczytaniu tego wątka, bo wersja Adaho jest chyba ciekawsza wizualnie i trochę mniej roboty.
Mało się znam i dlatego dziwię się że wystarczy kupić lampy amerykańskie, bo widzę poplątanie z kierunkowskazami, pozycyjne przechodzą do lampy kierunkowskazu, pojawiają się kierunkowskazy czołowe .
Znajomy miał straszny problem ze swoją wersją amerykańską, cały czas policja przychrzaniała się że lampy nie są pomarańczowe aż w końcu kupił takie.
Proszę, rozwiejcie moje wszystkie wątpliwości .
Adaho_krak - 22-07-2007, 12:44
Światła na samym dole w wersji EURO to halogeny dalekosiężne, jeśli je odłączysz od długich świateł, to w nocy poza miatem bedziesz miał marne długie. Natomiast adaptacja na światła dzienne halogenów dalekosiężnych nie bardzo, z tego powodu że oślepiają nawet w dzień. Żeby zrobić taką przeróbkę jak ja zrobiłem trzeba nabyć cały komplet lampek od wersji USA. Z przeróbką nie ma problemu, trzeba zamienić miejscami kable od kierunków z kablami od pozycji i dosztukować dodatkowy kierunek (boczny), który generalnie nie jest konieczny bo posiadasz takowy w błotniku (wersja USA w błotniku nie ma kierunku).
Anonymous - 22-07-2007, 13:31
Twig, nie kombinuj zrób jak Adaho (on Ci dobrze radzi) i będziesz zadowolony.
Ja natomiast muszę w najbliższym czasie kupić opony więc temat świateł jest trzeciorzędnym, gdyż po oponach już czuje że tarcze będą następne, a z tarczami klocki.
Ale ponoć nie od razu Kraków zbudowano, prawda Adaho?
Pozdrawiam
Adaho_krak - 22-07-2007, 14:12
conti64 napisał/a: | Ale ponoć nie od razu Kraków zbudowano, prawda Adaho? |
Prawda, 750 lat. W tym roku KRK ma wielki jubileusz, a mianowicie 750 lat Lokacji Miasta Krakowa.
Ale żeby OT nie było, kpl takich lampek oferują na allegro po około 80zł za szt. (nówki), na przód wchodzą 4 szt. (2 kierunki + dwie postojówki).
Anonymous - 23-07-2007, 09:30
Adaho, jak znajdziesz chwilkę czasu to podaj na PW linka aby nie robić obory na forum
edit----
THX adaho widziałem je kiedyś, ale koleś się strasznie podniósł, chyba czyta fora lub klubowicz jakiś
I tam piszesz że jest możliwość instalacji dwóch żarówek Jedna to kierunek,a druga to pozycja lub kierunek:?:
Hmm... ciekawe rozwiązanie
Anonymous - 24-07-2007, 14:43
Dzięki chłopaki, przekonaliście mnie.
Ostatnie pytanie: Kiedyś chciałem wstawić zamiast pozycyjnych żarówek jakieś 21W aby służyły mi za dzienne, ale mechanik powiedział że plastikowa obudowa tego nie wytrzyma. Czy zamknięte światła mijania nie przygrzewają za bardzo właśnie tych lamp przed nimi?
Adaho_krak - 24-07-2007, 14:56
Twig napisał/a: | Czy zamknięte światła mijania nie przygrzewają za bardzo właśnie tych lamp przed nimi? |
U mnie spoko, daje rady, żadnych śladów przegrzania. Kolega HouseM, kiedyś u Siebie w garażu robił test, świeciły około 7 godzin nonstop, aż aku padł, a klosze OK.
Anonymous - 24-07-2007, 15:41
A na klapach jajka sadzone smażył
Anonymous - 26-07-2007, 15:23
Adaho_krak napisał/a: | Z przeróbką nie ma problemu, trzeba zamienić miejscami kable od kierunków z kablami od pozycji i dosztukować dodatkowy kierunek (boczny), który generalnie nie jest konieczny bo posiadasz takowy w błotniku (wersja USA w błotniku nie ma kierunku). |
Więc jest kilka opcji:
- działa kierunkowskaz czołowy i błotnikowy
- działa kierunkowskaz czołowy i narożny (kabel wzięty z błotnikowego?)
- aby działał czołowy, narożny i błotnikowy trzeba wyprodukować dodatkowy prąd? Ale to już straszna choinka
Z wizualnego punktu widzenia chyba najlepiej będzie posiadać czołowy i narożny?
Adaho_krak - 26-07-2007, 17:05
Twig napisał/a: | Z wizualnego punktu widzenia chyba najlepiej będzie posiadać czołowy i narożny? |
Źle to rozkminiasz, błotnikowy jest pod lusterkiem, a w zespole lamp z przodu masz po koleji od środka auta, czołowy kierunek, pozycje na rogu lampy i boczny kierunek. Pozycja musi być !!!! Bez pozycji dowód Ci zabiorą.
Anonymous - 26-07-2007, 19:02
Motyw światła pozycyjnego ominąłem, chciałem tylko zapytać o same kierunkowskazy, jeśli wmontuję lampy wersji USA, to będę miał łącznie po 3 kierunkowskazy z każdej strony z przodu - czołowy, boczny, błotnikowy. A muszę się zdecydować na 2, bo tyle mam wyprowadzonych kabli do kierunków - rozumiem że najlepiej mieć: czołowy i błotnikowy (bo przeciąganie kabla z błotnikowego na boczny kierunek to większe zamieszanie)?
Problem mam jeszcze taki, że po sprowadzeniu auta, jeden z błotnikowych kierunków już nie działał - trzeba będzie tam zajrzeć.
P.S. Aktualne ceny na allegro mocno studzą zapał do zmiany świateł, całość za 80zł brzmiała zbyt pięknie, teraz jest 150zł za element, czyli całość: 600zł
Są jedne używki po 30zł/szt.
OŚWIEĆCIE MNIE: Dlaczego trzeba kupować 4 elementy, zamiast wymiany tylko 2óch przednich pozycyjnych lamp? Chodzi tylko o to, aby wymienić przednie lampy, aby były przezroczyste z tyłu, right? W miejsce kierunkowskazu czołowego lądują pozycyjne, przecież tam i tak jest biały plastik.
Adaho_krak - 26-07-2007, 19:55
Cytat: | Dlaczego trzeba kupować 4 elementy, zamiast wymiany tylko 2óch przednich pozycyjnych lamp? Chodzi tylko o to, aby wymienić przednie lampy, aby były przezroczyste z tyłu, right? W miejsce kierunkowskazu czołowego lądują pozycyjne, przecież tam i tak jest biały plastik. |
W sumie można, tylko trzeba wstawić zamiast 21W żarówki, 5W, z tego co wiem są również dostępne o takiej mocy, z trzonkiem BA15s.
Anonymous - 26-07-2007, 20:04
Adaho to taki chodzący komputer wszystko wie
|
|
|