To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - Zawieszenie - łożysko koła

robertdg - 30-06-2010, 16:07

Nie ma takiej konieczności, wymieniasz te uszkodzone i tyle.
Maniekh88 - 14-04-2015, 21:22
Temat postu: [E55A 2.0] Wyje :(
Mam taki problem z moim miśkiem, wyje mi podczas jazdy na wprost i skręcie w lewo. Jak skręcam w prawo to przestaje. Podejrzewałem łożysko w piaście, ale podsłuchując słychać coś z okolić skrzyni, słychać szum nawet jak się go podniesie i zakręci kołem. Z drugiej strony nic nie słychać. Proszę o pomoc bo nie mogę wyczaić problemu.
robertdg - 14-04-2015, 21:33

Objaw wskazuje na łożysko w kole, najlepiej podnieść auto i zakręcić kołem albo sprawdzić czy nei ma luzu na łożysku
kammog91 - 14-04-2015, 22:12

Najprawdopodomniej bedzie to ktoros z prawych lozysk. Ja w swoim juz z obu stron zmienialem tylne. Ps. Jezeli masz abs to kup lozysko z zebatka poniewaz jest ja ciezko wycisnac i lubi sie uszkodzic przy probie przekladki.
Maniekh88 - 14-04-2015, 22:18

No właśnie leżałem pod autem kołem kręciłem ale szum gdzieś koło skrzyni, chyba że słuch mi pada =D
kaczka81s - 14-04-2015, 22:51

Maniekh88 napisał/a:
kołem kręciłem ale szum gdzieś koło skrzyni

Być może łożysko w skrzyni padło, przeguby napędowe wychodzące ze skrzyni też są łożyskowane.
Nie miałeś jakiegoś stuk puk :wink: uderzenia w koło, kołem w krawężnik itp. po czymś takim lubią łożyska paść.

Maniekh88 - 14-04-2015, 23:07

Raczej w nic mi się nie wjechało, a nawet na pewno. Mam nadzieje że to jednak zwykłe łożysko bo w skrzyni raczej większy koszt =D
kaczka81s - 14-04-2015, 23:35

A samochód nie miał wcześniej jakiegoś wypadku stłuczki.
Maniekh88 napisał/a:
bo w skrzyni raczej większy koszt

No i roboty więcej.
Na stacji diagnostycznej powinni mieć taką maszynkę do sprawdzania łożysk, a dokładnie do rozpędzania kół. Podnoszą auto podjeżdża takim silnikiem elektrycznym z metalowym kołem dociska go do opony, rozpędza i odjeżdża, a wtedy słychać czy szumi czy nie. Jak szumi lub buczy to łożysko, bo jadąc asfaltem czasem opony buczą i nie można tego tak łatwo zdiagnozować. Podjedź zapytaj, niech ci sprawdzą, wejdź pod auto i posłuchaj czy to w skrzyni czy w kole.