To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana płynu w chłodnicy, spuszczanie płynu z bloku

czekoladka_1981 - 03-11-2010, 09:54

kurak80, jeśli nie wiesz jaki masz płyn , i nie wiesz kiedy był zmieniany to wymień na nowy gotowy do zalania np: Dynagel2000 (-37) lub Prestone (-37) resztę znajdziesz jak trzeba odpowietrzyć układ.
Elmosquito - 11-11-2010, 11:35

Co do pytan o pojemnosc chlodnicy polecam strone castrol.pl tam po lewej stronie na dole jest: ''dopasuj olej do swojego samochodu'' gdy juz znajdziecie galnta jestam dokladnie napisane ile i jakiego plynu czy oleju wchodzi do ukladu :lol:
orbit - 30-06-2011, 20:36

Dwa pytania
bo w zbiorniczku w 2.0 są 2 wężyki i jeden idzie do chłodnicy a drugi gdzie? Bo u mnie se dynda tak swobodnie i nie wiem czy tak ma być czy cosik sie wymontowało?
I dwa ten koreczek/zakręteczek przy chłodnicy ten na górze taki z żółtą nalepką ten do wlewania taki metalowy prawda? To jego sie jak ściaga?? tak na siłe i do góry czy odkręca??

Sticker - 30-06-2011, 20:47

jeden przewód ze zbiorniczka ma być luzem.
A korek od chłodnicy się odkręca trzoszkę i wyciąga do góry.

orbit - 30-06-2011, 20:59

Dziękuje :D

A to jest koreczek do spuszczania z chłodnicy??

Uploaded with ImageShack.us

wilukce - 15-07-2011, 16:52

U siebie w aucie mam zapowietrzony układ. Niedawno poszedł mi wężyk i musiałem zmienić płyn na szybkości. Nie odpowietrzyłem i teraz wskazówka od temp. mi lata co chwile. Chciałem spuścić płyn i uzupełnić od nowa, tylko nie wiem, czy wystarczy jak spuszczę z chłodnicy, czy lepiej z bloku silnika ? Szukałem śruby do spuszczenia z bloku, ale nie mogę znaleźć nigdzie :(
Zolar - 04-10-2012, 10:39

Niebawem tak jak pewnie niejeden z Was przed zimą będę wymieniał płyn w chłodnicy. Czy warto przy okazji stosować przed wymianą płukankę chłodnicy?
m6riano - 04-10-2012, 16:51

Ja zrobiłem bo miałem pod korkiem chłodnicy takie masło czekoladowe i mi wskaźnik temperatury nieco szalał...po..wszystko oki.
Płukanka kosztuje ok20zł, wlewasz,jeździsz troche,zlewasz wszystko,zalewaasz nowy

Zolar - 04-10-2012, 22:39

m6riano napisał/a:
Ja zrobiłem bo miałem pod korkiem chłodnicy takie masło czekoladowe i mi wskaźnik temperatury nieco szalał...po..wszystko oki.
Płukanka kosztuje ok20zł, wlewasz,jeździsz troche,zlewasz wszystko,zalewaasz nowy

Sam robiłeś tę operację? Pytam bo zastanawiam się jak to ogarnąć u mojego mechanika bo wszystkie te operacje trzeba robić na zimnym silniku (czyli najlepiej pod domem :D )

m6riano - 05-10-2012, 06:18

Sam robiłem....zalewasz płyn(płukanke) normalnie do zbiorniczka wyrównawczego i z jeden dzień możesz normalnie polatać...potem odkręcasz ten kurek w chłodnicy na dole i wszystko ci samo zleci,zakręcasz i wlewasz do chłodnicy,zakręcasz korek i patrzysz na zbiorniczku jaki jest stan...
Krzyzak - 05-10-2012, 08:22

m6riano napisał/a:
odkręcasz ten kurek w chłodnicy na dole i wszystko ci samo zleci
niestety nie wszystko - tylko z chłodnicy i okolic
jak odkręciłem śrubkę spuszczania z bloku, to wyciekło ok. 2 litrów a potem jak zdjąłem pompę wody kolejny litr
wychodzi na to, że kranikiem chłodnicy spuścisz z połowę płynu...

Zolar - 29-10-2012, 16:07

Czy przy wymianie rozrządu i pompy wody zawsze wymienia się płyn chłodniczy? Pytam bo w zeszłym roku zmieniałem rozrząd i nie wiem czy jest sens abym teraz przed zimą lał nowy płyn a nie mam jak zweryfikować czy mechanik to zrobił.
robertdg - 29-10-2012, 18:42

Sprawdź glikometrem
bbandi - 29-10-2012, 20:47

Zolar napisał/a:
Czy przy wymianie rozrządu i pompy wody zawsze wymienia się płyn chłodniczy? Pytam bo w zeszłym roku zmieniałem rozrząd i nie wiem czy jest sens abym teraz przed zimą lał nowy płyn a nie mam jak zweryfikować czy mechanik to zrobił.

Proponuje zmienić cały, test na temp. zrobisz ale dodatków antykorozyjnych już nie określisz...

czekoladka_1981 - 31-10-2012, 10:25

Zolar, a kiedy wymieniałeś płyn w chłodnicy :?:
Dla świętego spokoju wymieniłabym to koszt od 80-100 zł za płyn. j/w w moim poście.