Elantra, Lantra - Komputer ?? - już nie wiem czego sie czepić:
Anonymous - 19-07-2007, 00:02
hehe to ja fajnie szukałem Próbe olejową dopiero będe robił tak więc zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieje że nie bedzie bardzo źle . Dzięki Karol208[/b]
[ Dodano: 19-07-2007, 10:49 ]
Dzisiaj byłem u kolejnego mechanika w mojej przygodzie z Lantrą i teraz usłyszałem wyrok - silnik do roboty - nie mam sie czego innego czepiać dopóki silnik będzie miał takie niskie sprężanie:) Bo przez to będzie dużo palił, nie będzie miał mocy i w ogóle. Mam głupie pytanie: próba olejowa służy do sprawdzenia ciśnienia sprężania czy to jest dodatkowe sprawdzenie silnika???Ile takie coś mniej więcej kosztuje??
Anonymous - 19-07-2007, 10:58
Hubeeert napisał/a: | Anazar napisał/a: | może to jednak silniczek krokowy...
popatrzę czy czegoś tam nie można wyregulować.
Może przez niego silnik nie dostaje właściwej dawki paliwa |
Nie ma nic wspolnego jedno z drugim. |
Skoro na 100% to nie może mieć wpływu na skład miesznki i dławienie się/moc ...
... wydawało mi się przez chwilę że np.:
- niedomykający lub niewyregulowany silniczek krokowy może mieć w konsekwencji wpływ na sterowanie składem mieszanki przez ECU.
Trzeba więc szukać dalej.
Pozdrawiam.
Karol208 - 19-07-2007, 11:09
xmsmmgr, za pomoca proby olejowej uszczelniasz tlok na pierscieniach przez co kompresja wzrasta (mniej lub wiecej) dzieki temu sprawdzisz czy masz do roboty pierscionki czy moze cos z glowica nie halo jest (np. przepalona uszczelka, wypalone gniazda zaworowe) Koszt ok 30zl ja tyle zaplacilem. a mozesz kupic miernik kompresji i sam mierzyc ja za miernik dalem 32zl do domowych potrzeb wystarczy. Pamietaj ze przy sprawdzaniu kompresji musisz miec gaz w podlodze:)
Anazar silniczek krokowy sluzy do uchylania przepustnicy co powoduje zo do silnika dostaje sie wiecej powietrza gdyby tego nie zrobil na zimnym silniku to auto by sie zadlawilo poniewaz dostalo by duza dawke paliwa a malo powietrza.
Anonymous - 22-07-2007, 20:20
wie ktoś może gdzie mam złącze ustawiania zapłonu?? (jakbym chciał sam wyregulować obroty)
Karol208 - 26-07-2007, 13:47
Sodze ze zalacze do ustawiania zaplonu masz gdzies w okolicy kolektora ssacego Kostka z napisem ADJ Kolor kabla zielony z czerwonym paskiem (moze byc jeszcze w tej samej kostce 2 przewod czarny to masa)
MisiekK - 03-01-2009, 20:21
Moja Lantra`96 też pali 10-11 w mieście, a 7 na trasie.
Kiedyś stwierdzili uszkodzenie jakiegoś czujnika czy zaworka w przepustnicy - wydałem na to z 200zł i nic.
Stwierdziłem że ten typ tak ma bo to automat i mała pojemność. Natomiast mocy to mu nie brakuje, jak zredukuje o 2 biegi i skoczy na 6tys obr to można się wystraszyć...
|
|
|