Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku
Anonymous - 15-01-2008, 20:57
remcio napisał/a: | a możesz powiedzieć, zrobić zdjęcie jaki typ uchwytu zastosowałeś na tylnej klapie ? |
proszę bardzo:
Anonymous - 05-02-2008, 18:50
wygląda fajnie ale działa gorzej niż taki krótki 30 cm "bacik" antena musi mieć promiennik poziomy a nie pionowy jakim jest klapa , mierzyłeś WFS ??? napewno jest ok 2-3 a to oznacza 30-50% strat w nadawaniu dla odbioru taka instalacja nie ma większego wplywu....pzdr
Anonymous - 07-02-2008, 23:45
Robercik64 napisał/a: | wygląda fajnie ale działa gorzej niż taki krótki 30 cm "bacik" antena musi mieć promiennik poziomy a nie pionowy jakim jest klapa , mierzyłeś WFS ??? napewno jest ok 2-3 a to oznacza 30-50% strat w nadawaniu dla odbioru taka instalacja nie ma większego wplywu....pzdr |
gdybym nie sprawdził, może bym uwierzył....
30 cm antena ma się nijak do tej, którą mam zamontowaną....
nie ma natomiast dużej różnicy między Ohio na magnesie, a tym co mam...ze wskazaniem na to co jest zamontowane....
poza tym możliwości montażu są ograniczone...no może jeszcze dziura w dachu, ale przy jeżdżeniu z boxem w zimie też nie ma sensu....
a jeszcze jedno...SWR jest 1.2.
Anonymous - 08-02-2008, 09:01
no to się udało jej ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... pzdr ,73
Anonymous - 08-02-2008, 11:24
remcio napisał/a: | Więc spróbowałem pomiędzy podłokietnik a oparcie siedzenia pasażera. I tutaj miłe zaskoczenie wszystko pasuje i się trzyma.
remcio |
Co to za radio ? Próbuję wpasować różne i nie mieszczą się.
Anonymous - 08-02-2008, 12:06
a przecież można normalnie
Anonymous - 08-02-2008, 13:40
Robercik64 napisał/a: | no to się udało jej ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... pzdr ,73 |
a tu się z kolegą zgadzam
jak masz podciągniety przewód antenowy do radia?...na zdjęciu nie widzę
Anonymous - 08-02-2008, 13:44
alvent napisał/a: | Robercik64 napisał/a:
no to się udało jej ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... pzdr ,73
jak masz podciągniety przewód antenowy do radia?...na zdjęciu nie widzę |
ha "wygrzebałem" radio i podalem antene i zasilanie od tyłu tej kieszeni (czyli zrobiłem dziurke ) 73 kolego
Anonymous - 08-02-2008, 14:09
Robercik64 napisał/a: | alvent napisał/a: | Robercik64 napisał/a:
ha "wygrzebałem" radio i podalem antene i zasilanie od tyłu tej kieszeni (czyli zrobiłem dziurke ) 73 kolego |
dzięki, też o tym myślałem, ale bałem się wiercić, czy nie natrafię na jakieś przewody...zresztą niebawem przegląd, więc pozostawię to ASO.
Radio masz przykręcone rozumiem....i małą antenę na magnesie?
[ Dodano: 08-02-2008, 14:09 ]
Robercik64 napisał/a: | alvent napisał/a: | Robercik64 napisał/a:
ha "wygrzebałem" radio i podalem antene i zasilanie od tyłu tej kieszeni (czyli zrobiłem dziurke ) 73 kolego |
dzięki, też o tym myślałem, ale bałem się wiercić, czy nie natrafię na jakieś przewody...zresztą niebawem przegląd, więc pozostawię to ASO.
Radio masz przykręcone rozumiem....i małą antenę na magnesie?
Anonymous - 08-02-2008, 14:24
w żadnym wypadku nie wierć od dołu !! natrafisz na bluetootha !! i przewody , a czy ASO będzie chciało Ci to zrobić ...?? antenę mam nie na magnesie ale w dziurce w dachu w miejscu fabrycznej anteny FM (takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73
Student - 08-02-2008, 14:34
Oj Rafcio naprawdę dużo sie mylisz co do anteny na klapie u ALventa a porównanie jaj do tego czegoś co Ty masz zamontowane, przepraszam ale Twojej anteny nawet nie nazwał bym ANTENĄ, poza tym co do promiennika to promiennikiem jest cała karoseria samochodu a nie klapa.
Proponował bym zweryfikowanie wiedzy sprzedawcy, który opchnął Ci sprzęt i pewnie z jedną książkę o CB przeczytał.
Propozycja Alventa jest jak najbardziej ok. oczywiście ma małe wady jak. np:
- niewidoczny cały bat
- praktycznie stały montaż
ale za to dużo więcej ma zalet.
Anonymous - 08-02-2008, 14:42
Student napisał/a: | Oj Rafcio naprawdę dużo sie mylisz co do anteny na klapie u ALventa a porównanie jaj do tego czegoś co Ty masz zamontowane, przepraszam ale Twojej anteny nawet nie nazwał bym ANTENĄ, poza tym co do promiennika to promiennikiem jest cała karoseria samochodu a nie klapa.
Proponował bym zweryfikowanie wiedzy sprzedawcy, który opchnął Ci sprzęt i pewnie z jedną książkę o CB przeczytał.
Propozycja Alventa jest jak najbardziej ok. oczywiście ma małe wady jak. np:
- niewidoczny cały bat
- praktycznie stały montaż
ale za to dużo więcej ma zalet. |
jeśli to było pisane do mnie to powiem tylko tyle : w temacie anten i nadajników mam wiedzę , wykształcenie i 25 letnie doświadczenie , zęby pokruszyłem i watrobę nadwątliłem w tym temacie , sprzęt którym dysponuję do pomiarów anten gwarantuje że nikt z tego forum nawet nie że taki istnieje (wektorowy analizator widma oraz anten) i to byłoby chyba na tyle ..chciałem tylko pomóc ale widzę że nie było sensu.. pzdr 73 SP5QXR
Anonymous - 08-02-2008, 15:01
Robercik64 napisał/a: | w żadnym wypadku nie wierć od dołu !! natrafisz na bluetootha !! i przewody , a czy ASO będzie chciało Ci to zrobić ...?? antenę mam nie na magnesie ale w dziurce w dachu w miejscu fabrycznej anteny FM (takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73
Obrazek |
i to rozwiązanie rozważałem...ale przy boxie dachowym niestety nie mogłem nic zrobić...
dzięki za ostrzeżenie:)
Anonymous - 08-02-2008, 15:05
no mój box jest krótki i akurat mieści między anteną a przodem samochodu idealnie...
Anonymous - 12-02-2008, 20:22
Witam
Robercik64 napisał/a: | (takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73
Obrazek |
Po lekturze Twoich postów zamówiłem Dirlanda, takiego jak na foto. Co to znaczy, że masz dwa baciki: oba do CB z możliwością zamiany krótki na długi i odwrotnie ?
|
|
|