To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

Anonymous - 15-01-2008, 20:57

remcio napisał/a:
a możesz powiedzieć, zrobić zdjęcie jaki typ uchwytu zastosowałeś na tylnej klapie ?

proszę bardzo:

Anonymous - 05-02-2008, 18:50

wygląda fajnie ale działa gorzej niż taki krótki 30 cm "bacik" antena musi mieć promiennik poziomy a nie pionowy jakim jest klapa , mierzyłeś WFS ??? napewno jest ok 2-3 a to oznacza 30-50% strat w nadawaniu dla odbioru taka instalacja nie ma większego wplywu....pzdr
Anonymous - 07-02-2008, 23:45

Robercik64 napisał/a:
wygląda fajnie ale działa gorzej niż taki krótki 30 cm "bacik" antena musi mieć promiennik poziomy a nie pionowy jakim jest klapa , mierzyłeś WFS ??? napewno jest ok 2-3 a to oznacza 30-50% strat w nadawaniu dla odbioru taka instalacja nie ma większego wplywu....pzdr

gdybym nie sprawdził, może bym uwierzył....
30 cm antena ma się nijak do tej, którą mam zamontowaną....

nie ma natomiast dużej różnicy między Ohio na magnesie, a tym co mam...ze wskazaniem na to co jest zamontowane....

poza tym możliwości montażu są ograniczone...no może jeszcze dziura w dachu, ale przy jeżdżeniu z boxem w zimie też nie ma sensu....

a jeszcze jedno...SWR jest 1.2.

Anonymous - 08-02-2008, 09:01

no to się udało jej :twisted: ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... :mrgreen: pzdr ,73
Anonymous - 08-02-2008, 11:24

remcio napisał/a:
Więc spróbowałem pomiędzy podłokietnik a oparcie siedzenia pasażera. I tutaj miłe zaskoczenie wszystko pasuje i się trzyma.
remcio

Co to za radio ? Próbuję wpasować różne i nie mieszczą się.

Anonymous - 08-02-2008, 12:06

a przecież można normalnie :badgrin:
Anonymous - 08-02-2008, 13:40

Robercik64 napisał/a:
no to się udało jej :twisted: ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... :mrgreen: pzdr ,73

a tu się z kolegą zgadzam :)

jak masz podciągniety przewód antenowy do radia?...na zdjęciu nie widzę

Anonymous - 08-02-2008, 13:44

alvent napisał/a:
Robercik64 napisał/a:
no to się udało jej ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... pzdr ,73

a tu się z kolegą zgadzam

ha :badgrin: "wygrzebałem" radio i podalem antene i zasilanie od tyłu tej kieszeni (czyli zrobiłem dziurke :lol: ) 73 kolego

Anonymous - 08-02-2008, 14:09

Robercik64 napisał/a:
alvent napisał/a:
Robercik64 napisał/a:
no to się udało jej ale pamietaj jednak że promiennikem jest klapa i kierunek nadawania "w przód" jest tylko połową części czynnej anteny....... pzdr ,73

ha :badgrin: "wygrzebałem" radio i podalem antene i zasilanie od tyłu tej kieszeni (czyli zrobiłem dziurke :lol: ) 73 kolego

dzięki, też o tym myślałem, ale bałem się wiercić, czy nie natrafię na jakieś przewody...zresztą niebawem przegląd, więc pozostawię to ASO.
Radio masz przykręcone rozumiem....i małą antenę na magnesie?

[ Dodano: 08-02-2008, 14:09 ]
Robercik64 napisał/a:
alvent napisał/a:
Robercik64 napisał/a:

dzięki, też o tym myślałem, ale bałem się wiercić, czy nie natrafię na jakieś przewody...zresztą niebawem przegląd, więc pozostawię to ASO.
Radio masz przykręcone rozumiem....i małą antenę na magnesie?

Anonymous - 08-02-2008, 14:24

w żadnym wypadku nie wierć od dołu !! natrafisz na bluetootha !! i przewody , a czy ASO będzie chciało Ci to zrobić ...?? antenę mam nie na magnesie ale w dziurce w dachu w miejscu fabrycznej anteny FM (takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73

Student - 08-02-2008, 14:34

Oj Rafcio naprawdę dużo sie mylisz co do anteny na klapie u ALventa a porównanie jaj do tego czegoś co Ty masz zamontowane, przepraszam ale Twojej anteny nawet nie nazwał bym ANTENĄ, poza tym co do promiennika to promiennikiem jest cała karoseria samochodu a nie klapa.
Proponował bym zweryfikowanie wiedzy sprzedawcy, który opchnął Ci sprzęt i pewnie z jedną książkę o CB przeczytał.

Propozycja Alventa jest jak najbardziej ok. oczywiście ma małe wady jak. np:
- niewidoczny cały bat
- praktycznie stały montaż

ale za to dużo więcej ma zalet.

Anonymous - 08-02-2008, 14:42

Student napisał/a:
Oj Rafcio naprawdę dużo sie mylisz co do anteny na klapie u ALventa a porównanie jaj do tego czegoś co Ty masz zamontowane, przepraszam ale Twojej anteny nawet nie nazwał bym ANTENĄ, poza tym co do promiennika to promiennikiem jest cała karoseria samochodu a nie klapa.
Proponował bym zweryfikowanie wiedzy sprzedawcy, który opchnął Ci sprzęt i pewnie z jedną książkę o CB przeczytał.

Propozycja Alventa jest jak najbardziej ok. oczywiście ma małe wady jak. np:
- niewidoczny cały bat
- praktycznie stały montaż

ale za to dużo więcej ma zalet.

jeśli to było pisane do mnie to powiem tylko tyle : w temacie anten i nadajników mam wiedzę , wykształcenie i 25 letnie doświadczenie , zęby pokruszyłem i watrobę nadwątliłem :badgrin: w tym temacie , sprzęt którym dysponuję do pomiarów anten gwarantuje że nikt z tego forum nawet nie że taki istnieje :badgrin: (wektorowy analizator widma oraz anten) i to byłoby chyba na tyle ..chciałem tylko pomóc ale widzę że nie było sensu.. :badgrin: pzdr 73 SP5QXR

Anonymous - 08-02-2008, 15:01

Robercik64 napisał/a:
w żadnym wypadku nie wierć od dołu !! natrafisz na bluetootha !! i przewody , a czy ASO będzie chciało Ci to zrobić ...?? antenę mam nie na magnesie ale w dziurce w dachu w miejscu fabrycznej anteny FM (takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73

Obrazek

i to rozwiązanie rozważałem...ale przy boxie dachowym niestety nie mogłem nic zrobić...

dzięki za ostrzeżenie:)

Anonymous - 08-02-2008, 15:05

no mój box jest krótki i akurat mieści między anteną a przodem samochodu idealnie...
Anonymous - 12-02-2008, 20:22

Witam

Robercik64 napisał/a:
(takie combo FM+CB) i do tego dwa zestrojone baciki (krótki i długi ok 100cm) , 73

Obrazek

Po lekturze Twoich postów zamówiłem Dirlanda, takiego jak na foto. Co to znaczy, że masz dwa baciki: oba do CB z możliwością zamiany krótki na długi i odwrotnie ?