To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [ALL] Najlepsza marka paliwa.

Anonymous - 24-07-2007, 23:07

Tankowałeś w Japonii swoje autko? skąd masz takie dane? :?
Anonymous - 24-07-2007, 23:14

ufi napisał/a:

Starsze samochody nie są w stanie wykorzystać większej liczby oktanowej, silnik, komputer przystosowane są do korzystania z paliwa o liczbie oktanowej 91. .

tak sie sklada ze u mnie na klapce od wlewu paliwa napisane jest zeby lac paliwo minimum 95 oktanow (colt rok 92)
ufi napisał/a:

Gdy silnik dostaje paliwo o zbyt dużej dla niego liczbie oktanowej szaleje i nie może wyregulować prawidłowo mieszanki.

bzdura
ufi napisał/a:

Różnica w tym, że komuś lepiej idzie na 98, może wynikać z tego, że bliżej jest jej do 91 oktanów niż ma to miejsce w 95.

kolejna bzdura
ufi napisał/a:

Co innego, nowsze samochody, które potrafią rykorzystać te dodatkowe oktany, tam różnica jest odczuwalna, w zależności od samochodu albo w mocy i momencie albo w spalaniu, zależnie jak zaprogramowany jest komputer.

tylko jezeli ecu przyspieszy zaplon inaczej wieksza moc bedzie uzyskiwana na 95 oktanach

Anonymous - 24-07-2007, 23:31

burst napisał/a:
Co do dystrybutorów to nikt nie ryzykuje oszukiwania na ilości. Każdy dystrybutor musi mieć legalizacje Urzędu Miar, jaki kolwiek przewał na dystrybutorze = odebranie koncesji. Sterowanie dystrybutorami odbywa się przez ustrojstwo, które nie pozwoli użytkownikowi praktycznie nic zrobić. Co do jakości to tutaj małe zaskoczenie 70% stacji paliw w tym shell i inne markowe, a nawet takie wynalzaki jak neste biorą paliwo z orlenu. Co do Vpower to tylko racing jest produkcji shella reszta to zwykłe orlenowskie paliwa. Wyjątek stanowią stacje przy pewnych marketach które mają własnego dostawcę (czyt. bracia z za wschodniej granicy) znajomy zatankował tam skodę i cały czas świeciło mu się CE dopiero po dolaniu jakiś 20l normalnego paliwa skoda wróciła do normy. Tak na prawdę o jakości tankowanego paliwa nie stanowi to jak się stacja nazywa. Najważniejsze jest jakie mają zbiorniki, pompy filtry i całą resztę osprzętu. Warunki w jakich jest przechowywane paliwo mają kolosalny wpływ na jego jakość.

Zacytuje wypowiedź kolegi bo zna się na temacie i jego text odzwierciedla realia polskiego rynku paliwowego.Co do innych wypowiedzi np. kolegi uffi to nie będe komentował tego steku bzdur.Dodam iż zbiorniki jak i filtry powinno się regularnie czyścić a nikt tego praktycznie nie robi a to ma spory wpływ na to czy za którymś razem nie zalejemy syfu z dna zbiornika prosto do baku.

Pozdrawiam.

Dodam iż na stacji na której pracuje(stacja prywatna), bierzemy paliwko z Lotosu i klienci chwalą.

Anonymous - 24-07-2007, 23:37

Czytał ktoś raport NIK'u w sprawie paliw stacjach? Puenta raportu jest taka, że liczba oktanowa w 95 wacha się między 82 a 86 oktanów, w zależności od stacji. Raport nie uwzględniał stacji na których paliwo jest wzbogacane o wodę... Paliwo nigdy nie będzie miało tyle oktanów ile wskazuje dystrybutor, w zależności od kraju liczna oktanowa może być mniej albo bardziej zbliżona do cyfry jaka widnieje na pistolecie. W krajach bardziej rozwiniętych liczba ta będzie większa, np w wspomnianej Japonii albo Niemczech.

A co do tego wyprzedania zapłonu, wydaje mi się, że jest to dosc oczywiste. Np. takie Renault wykorzystuje większą liczbę oktanów, żeby zmiejszyć spalanie. A np. w takim Audi S6 5.2 dodatkowe oktany zostaną przerobione na moc i Nm.

ps. Studenci na politechnikach często bawią się w ustalanie liczby oktanów w paliwie, może jakiś się wypowie..

ps2.http://www.put.poznan.pl/...ka/etylina.html

ps3.http://bluebox.zary.com.p...kuly/art_72.htm

ps4. przeczytać póżniej komentować.

ps5.Paliwo Shell V-power powstanie poprzez dodanie do zwykłej benzynu uszlachetniaczy typu etery i alkohole.

ps6. Myślicie, że bez przeróbek silnika po zalaniu paliwa o większej liczbie oktanów moc wzrośnie? Może czasami warto przestać wierzyć w bajki? Najprościej sprawdzić to na hamowni, ale nie podwoziowej tylko silnikowej.. Jeżeli to jest takie proste to czemu wszyscy nie jeżdzą na paliwie lotniczym które ma 115-120 oktanów?

Anonymous - 24-07-2007, 23:56

Ja całkowicie zgadzam się z opinią ufi.
Anonymous - 25-07-2007, 08:09

ufi napisał/a:
Czytał ktoś raport NIK'u w sprawie paliw stacjach? Puenta raportu jest taka, że liczba oktanowa w 95 wacha się między 82 a 86 oktanów, w zależności od stacji. Raport nie uwzględniał stacji na których paliwo jest wzbogacane o wodę... Paliwo nigdy nie będzie miało tyle oktanów ile wskazuje dystrybutor, w zależności od kraju liczna oktanowa może być mniej albo bardziej zbliżona do cyfry jaka widnieje na pistolecie. W krajach bardziej rozwiniętych liczba ta będzie większa, np w wspomnianej Japonii albo Niemczech.

podajesz liczbe oktanowa RON czy MON?

ufi napisał/a:
ps5.Paliwo Shell V-power powstanie poprzez dodanie do zwykłej benzynu uszlachetniaczy typu etery i alkohole.

to chyba zadna tajemnica jest cos w tym zlego?

ufi napisał/a:
ps6. Myślicie, że bez przeróbek silnika po zalaniu paliwa o większej liczbie oktanów moc wzrośnie? Może czasami warto przestać wierzyć w bajki? Najprościej sprawdzić to na hamowni, ale nie podwoziowej tylko silnikowej.. Jeżeli to jest takie proste to czemu wszyscy nie jeżdzą na paliwie lotniczym które ma 115-120 oktanów?

kiedys byl poruszany ten temat wszystko bylo w nim opisane ;)

Student - 25-07-2007, 10:17

Dla mnie te wszystkie V-Pawery i inne pierdoły, to tylko wyciąganie kasy z portfela, smigam swoją na 95oct. i nie narzekam, oczywiście znalazłem stację gdzie jest dobre paliwo i przez 3 lata się nie zawiodłem (Shell ale tylko w jednym miejscu innej w okolicy nie polecam)
Lałem 98 Pawer i inne nawet 99+ chyba była nie ma sęsu lepiej żonie kwiaty kupić :lol:

Anonymous - 06-08-2007, 20:38

UWAGA!!! Dziś zatankowałem po raz pierwszy na stacji LUKOIL (w Łodzi na ul. Śmigłego-Rydza przy skrzyżowaniu z Piłsudskiego) cena za 95 = 4,07 a za 98 = 4,15 - wydawało mi się to podejrzanie tanie, choć wiem że paliwkowe ceny ostatnio nieco Bogu dzięki spadły. Ale wróćmy do jakości paliwa - na LUKOIL jest do DUPY !!!! całe szczęście, że zalałem służbowy Renault Kangoo 1.4 rok 98 - auto gaśnie, zamula, powyżej 110km/h ciężko idzie - a wcześniej na luzie do 140 przyśpieszał !!! poprzednio przez 2 miesiące jeździem na paliwie z BP i było wszytko OK, a teraz lipa - strzeżcie się ruskich stacji !!!! Mam nadzięję że Sowiecka Mafia Paliwowa mnie nie zaj... za tą antyreklamę - ale mówię szczerze jak jest !!!
Hugo - 06-08-2007, 21:51

Levyspor napisał/a:
auto gaśnie, zamula, powyżej 110km/h ciężko idzie - a wcześniej na luzie do 140 przyśpieszał !!!
To paliwko ma pewnie tylko zapach benzyny i nic poza tym.
maciej 63 - 16-08-2007, 18:59

rozwinę jeszcze ten temat mam w okolicy dwie stacje jedna firmowy ORLENdruga prywstna
z paliwem z orlenu po zatankowaniu na tej pierwszej silnik chodzi równiej i ciszej ale co mnie bardziej zastanawia schodzi niżej z wolnymi obrotami czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie tego poza oczywiście regulacją obrotów