To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - CB Radio do Miśka

Anonymous - 03-06-2008, 21:21

phixius napisał/a:
Temat ze zdjęciami CB juz gdzieś jest.
Chyba w FAQ...

Zgadza się kolego. Szerokości.

Marcino - 15-07-2008, 20:10

Witam
Widze ze kilku uzytkowników ma TTI 880. Jakie antenki do tego polecacie..?
Cytat:
Antena na magnes firmy HUSTLER IC100
Anteny mają po 4dB zysku
Wysokość antenki 100cm
Średnica podstawy magnetycznej 90mm
Długość kabla ok 4,6m

co wy na to?
a moze...
Cytat:
PARAMETRY ANTENY SIRIO ML 145:

Częstotliwość pracy: 26,000 Mhz - 28,500Mhz.
Moc 300 W
Impedancja 50 Ohm
Podstawa o średnicy 13 cm
Kabel o długości ok 3,5m zakończony jest uniwersalnym wtykiem do każdego radia

lub
Cytat:
arametry techniczne anteny CB Sunker Elite 115:

* Częstotliwość: 26-28MHz
* S.W.R: <1.2
* Impedancja: 50 Ω
* Moc max: 600W
* Długość: 148cm, stal nierdzewna
* Kabel RG58, 4m
* Montaż: uchwyt magnetyczny 15cm
* Wtyk: PL-259

co znaczy 4db zysku a np 300 lub 600W??

saphire - 15-07-2008, 22:55

Waty przy antenach to marketing bo określają jaką moc max są w stanie znieść przy nadawaniu tyle że przecież CB ma ledwie 4-5 W :D

Co innego decybele bo te już mówią o zyskowności anteny czyli "czułości" a w zasadzie zysku jaki dana antena ma w porównaniu do zwykłego dipola. Im większy zysk tym mocniejszy sygnał przy odbiorze (i nadawaniu) lecz tym "węższa" antena lub bardziej kierunkowa.

Pręt i tak jest anteną dookólną więc zyskowność tu polega jedynie na spłaszczeniu sfery wokół anteny aż do toroidu i tym sposobem zwiększenia uzysku.

Generalnie im więcej decybeli tym lepiej choć nie do końca bo oprócz sygnału także i szumy wzrastają tak więc przy dużym zysku będziesz zbierał anteną cały "syf" np. z 30km więc najlepiej taką sobie dobrać by nie była zbyt długa, nazbyt czuła i łapała z max 10km :)

Jak widzę ludzi z batem na 1.5-2m na dachu to mnie śmiech ogarnia :) bo na takich batach to się daje w odpowiednich warunkach pogadać ze skandynawią lub nawet australią :)

IMHO do CB to antenka na ćwierć a max pół fali bo te na 5/8 fali to już straszne baty więc praktycznie triflex 30cm styka a jak dasz 50-80cm bacik to już i tak dość.

PS. Wzrost siły sygnału o każde 3dB to tak na prawdę wzrost jego mocy o 100%

Kartagina4 - 03-08-2008, 07:56
Temat postu: Re: CB Radio do Miśka
Cb- President Valery (made in Philipines) z anteną President New Alaska.

Stare dobre radio, mało już takich, trzeba dobrze zestroić antenę z radiem (jakieś 10 min dla dobrego speca od CB) i nie ma na nie bata bardzo dobrze ściąga jeszcze lepiej nadaje. tylko trzeba uważać przy zakupie używanego z allegro na przykład. I nie bawić się nośną bez podłączonej anteny bo schrzanicie sobie radia i daj boże żeby wam wtedy tylko końcówka mocy padła (koszt 20zł ale trochę biegania za tą pierdołą). Przed podłączeniem warto sprawdzić czy nie macie zwarcia na antenie lub przerwy w przewodach antenowych - to bardzo ważne bo radio dostaje wtedy w d...ę. No i miłego nadawania.

Anonymous - 20-08-2008, 16:52

witam koledzy sorki ze pisze to tutaj ale nie moge znalezc tematu po przez wyszukiwarke kieedys był temat cb ze zdjeciami i ktoś miał fajnie radyjko wmontowane w schowek pod radiem ineteresuje mnie co to było za radio i jak z głosnikiem zrobił zeby było je słychać widziałem rożne radia na allegro, spotkałem sie tez z radiem ktore ma głosnik z przodu i to byłoby super rozwiazanie ale nei wiem czy sie zmiesci
Anonymous - 21-08-2008, 20:40

Wiesz, też kiedyś zastanawiałem się nad takim montażem ale zrezygnowałem .... więcej szczegółów http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Anonymous - 24-08-2008, 11:23

Witam. Jak przeciągnąć kable od aku do środka autka. Chce CB Radio zasilić właśnie bezpośrednio z aku. Jest jakaś szpara żeby to w jakimś miejscu zrobić?
Hubeeert - 24-08-2008, 12:26

adamk4 napisał/a:
Chce CB Radio zasilić właśnie bezpośrednio z aku
Nie ma takiej potrzeby. Ani uzasadnienia ku temu. Najlepiej jeśli chcesz mieć "lepszy prąd" podpiąć się pod przewód zapalniczki. Wystarczy w 100%.
Anonymous - 24-08-2008, 15:11

A pozbędę się w ten sposób zakłóceń w jakimś stopniu? Zakłócenia z klimy wycieraczek i klaksonu np.?
saphire - 24-08-2008, 17:13

Nie. Nie pozbędziesz się w taki sposób bo jedyny skuteczny sposób to lepsze radio, antena i/lub ewentualnie filtry.
Hubeeert - 24-08-2008, 17:47

adamk4 napisał/a:
A pozbędę się w ten sposób zakłóceń w jakimś stopniu? Zakłócenia z klimy wycieraczek i klaksonu np.?
Nie. Nie pozbędziesz się ich nawet po założeniu drugiego alternatora i osobnego aku. Wszelkiego typu urządzenia wykorzystujące silniki elektryczne generują zakłócenia. Akurat w paśmie CB. Skuteczną metodą na pozbycie się ich jest porządne radio z filtrami lub zewnetrzny głośnik z filtrem cyfrowym. Taki jak miał w ofercie MIDLAND.
zwolin - 26-08-2008, 21:53

pepe191 napisał/a:
witam koledzy sorki ze pisze to tutaj ale nie moge znalezc tematu po przez wyszukiwarke kieedys był temat cb ze zdjeciami i ktoś miał fajnie radyjko wmontowane w schowek pod radiem ineteresuje mnie co to było za radio i jak z głosnikiem zrobił zeby było je słychać widziałem rożne radia na allegro, spotkałem sie tez z radiem ktore ma głosnik z przodu i to byłoby super rozwiazanie ale nei wiem czy sie zmiesci

Radio z głośnikiem z przodu się nie zmieści.
Ja mam w schowku zamontowanego Unidena 520. Lekko nie ma. Trzeba wyciąć tył schowka, trochę podpiłować górną i dolną ściankę, bo &%%%%&%&!! mać z pół milimetra na wysokości brakuje i wywalić takie blaszane wzmocnienie zza radia(CD znaczy się), bo Ci CB na głębokość nie wejdzie.
Moim zdaniem warto się narobić, bo wygląda to super i wszystko jest pod ręką i w zasięgu wzroku.

Co do homologacji na U520 (ktoś wcześniej pytał) to goście robią tak, że sprzedają radio z datą (na deklaracji zgodności) kiedy jeszcze miało homologację, a fakturę wystawiają na przegląd z rocznym przedłużeniem gwarancji z datą faktycznego zakupu. Ponieważ prawo nie działa wstecz nikt nie zaboni nikomu używania radia które zostało nabyte z homologacją. Nikt z urzytkowników nie ma nawet obowiązku wiedzieć, że później dany wyrób stracił homologację.

Anonymous - 27-08-2008, 08:13

Ja tak tez zamontowałem sobie Unidena 520 ale zaraz zmieniłem miejsce. We wszystkich głośnikach było radio słychać i piski niesamowite.
zwolin - 27-08-2008, 18:03

adamk4 napisał/a:
We wszystkich głośnikach było radio słychać i piski niesamowite.

Ja tak miałem z alanem, jak miałem antenę na uchwycie bagażnikowym na klapie. Po zmianie na magnes jak ręką odjął.
Z U520 nie mam obsolutnie żadnych zakłóceń. Może coś miałeś z kablami nie tak. Najważniejsza jest dobra masa.

pawel-krol - 03-04-2009, 23:38

Hubeeert napisał/a:
adamk4 napisał/a:
Nie. Nie pozbędziesz się ich nawet po założeniu drugiego alternatora i osobnego aku. Wszelkiego typu urządzenia wykorzystujące silniki elektryczne generują zakłócenia. Akurat w paśmie CB. Skuteczną metodą na pozbycie się ich jest porządne radio z filtrami lub zewnetrzny głośnik z filtrem cyfrowym. Taki jak miał w ofercie MIDLAND.

czyli po prostu trzeba się pogodzic z tymi zakłóceniami?
mam 520 i chodzi supoer ale jak odpale silnik to już nie jest tak fajnie-zakłucenia słychać nawet jak rozmówca nadaje z auta obok. Ktoś mi powiedział że trzeba wyczyscić komutator na alternatorze i ewentualnie szczotki wymienić i to pomaga. Może ktoś tego próbował?