To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nie działają przeciwmgielne,

plecho1 - 23-03-2011, 15:53

Najprawdopodobniej gdzieś po drodze od oryginalnego przełącznika od przeciwmgielnych do lamp masz zamontowany zwykły przekaźnik samochodowy który po włączeniu na pozycje i podaniu tym samym + na cewkę tego przekaźnika, przerywa obwód przeciwmgielnych. Wydaje mi się że ten przekaźnik jest gdzieś zamontowany pod deską rozdzielczą niedaleko bezpieczników.
Najlepiej włączaj na pozycje i z powrotem je wyłączaj i słuchaj które przekaźniki wtedy cykają. Ten którego szukasz napewno nie będzie razem z oryginalnymi.

KamilR10 - 23-03-2011, 16:14

plecho1Zrobiłem tak jak pisałeś, w kabinie raczej nic nie słyszę, ale za to na zewnątrz słyszałem cyknięcie, to znaczy gdzieś pod maską, ale robiłem to włączając pozycyjne więc myślę że ten dźwięk był od nich.
plecho1 - 23-03-2011, 18:10

Nie wiem jak w Galancie, ale jeśli pod maską są oryginalnie jakieś przekaźniki to napewno w jakiejś skrzynce i jeśli ten słyszany przez ciebie przekaźnik tam się znajduje to raczej jest oryginalny i pewnie od pozycyjnych.
Ale taką "funkcję świateł dziennych" jak to u ciebie jest zrobione, bez przekaźnika nie da się zrealizować, więc dobrze poszukaj.
Według tego jak to opisałeś to jest przecięty albo przewód idący bezpośrednio do przeciwmgielnych albo , jeśli są one podłączone przez przekaźnik, przecięty jest któryś z dwóch przewodów zasilających cewkę tego oryginalnego przekaźnika od przeciwmgielnych. A ten przerwany obwód zamyka przekaźnik którego szukasz.

pit696 - 06-10-2013, 12:51

przednie halogeny nie świecą...żarówki nowe..wlącznik i przękaźnik ok..brak tzw cyknięcia przy ich włanczaniu(przy tylnych słychać)...na desce nic sie nie zapala..gdzie szukac przyczyny??