To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Marcino - 17-10-2008, 17:14

Juceman,
Juz pisałem wczoraj

TU

Tarcze Speedmax nacinane + klocki Akebono - jest super!!!

Anonymous - 17-10-2008, 22:25

Jacech1 napisał/a:
Czy ktoś zakładał do swojego mitsu tarcze f-my BREMBO???
może ktoś doradzi czy warto takie zakładać ??

Założyłem, przejechałem jak do tej pory 2300km. Współpracują z nowymi klockami "FERRODO". Nie zauważyłem brudzenia na felgach, a hamują świetnie. Oczywiście nie zmieniałem wymiaru......są przed liftem.

bokciu napisał/a:
Ja założyłem niedawno na przód tarcze TRW (lucas) + klocki ferrodo premier.

Myślałem nad tym zestawem, ale jednak marka mnie przekonała i wstawiłem brembo i kl. Ferrodo. Jak dla mnie luksus.....zobaczymy co dalej.

atsar - 29-10-2008, 14:42

a ja z takim pytankiem zna ktos firme Mountain NISHIOKA :?: jesli tak to czy ktos mial przygody z tymi tarczami :?: dzwonilem do IC i wolaja 224zł za sztuke juz z uwzglednieniem znizek, natomiast te same tarcze sa dostepne na alledrogo za 98 zl za sztuke. O co kaman w takim razie :?: ktos tu podroby chce sprzedac czy jak :?: z gory dzieki za info
Serek - 30-10-2008, 19:21

Ten sam problem co u mnie. Prawdopodobnie mają je u siebie jako komplet ale nie widzą tego i podają cenę za sztukę. Jeżeli są po 98 zł w kilku innych sklepach to na bank u nich cena za komplet. Po prostu jeden wielki bałagan w tym IC mają.
Voltron - 07-11-2008, 15:48

Tak czytam ten post i już się trochę pogubiłem :( Musze zmienić koniecznie tarcze + klocki na przód i z tyłu. Moje są tak zjechane że nawet nie ma z czego przetaczać.

Teraz mam pytanie jakie wymiary powinny mieć tarcze na przód i tylnie? I czy np. jakieś inne wymiary też pasują np większe niż katalogowe. No i to samo co do klocków. Ważny też jest sposób montowania z tego co rozumiem do mojego Gala 2,0 EA2A 98r to są 4 dziury na mocowanie (śruby).

Tak czytając o tych tarczach to wolałbym kupić tarcze Brembo i klocki chyba ferodo.
Czy ktoś mógłby mi podać jakieś nr. katalogowe i orientacyjną cenę???

Z góry dzięki...

edycja:

A i jeszcze jedno ile takie klocki układają się na tarczach tzn. ile mniej więcej trzeba przejechać na takim nowym zestawie żeby się nie pogieły??? Pewnie zależy to od tego ile kto jeździ i w jakich warunkach... ale tak mniej więcej prosiłbym o info...

Owczar - 07-11-2008, 16:05

Tarcze musisz założyć takie jak są katalogowe, większe nie wejdą. Musiałbyś wymieniać zaciski etc.
Myślę, że brembo plus ferodo to dobry wybór.

Zamiast szukać nr katalogowych zadzwoń do Japaneze. Podasz swój vin i części przyjdą takie jak trzeba i w dobrych cenach. Kupuję u Niego od jakiegoś czasu i jestem naprawdę zadowolony.

Co do docierania. Tak jak napisałeś, nie ma reguły, zależy jak ktoś jeździ, jak hamuje itd. Będzie widać po tarczy, jak masz alu to nie ma problemu. Dotarta tarcza wygląda jak spolerowana, zanim się dotrze jest lekko matowa. Jeśli jeździsz normalnie to nie muszis się martwić. Na pewno należy unikać gwałtownego hamowania z dużych prędkości i uważać żeby nie przegrzać. Nie dotarte tarcze wydzielają dużo ciepła, ale jest teraz dość zimno więc na bieżąco powinno się studzić.

Voltron - 07-11-2008, 16:15

Dzięki za informację tarcze i tak najwcześniej na koniec miesiąca będę kupował - ciężko z kasą a jeszcze amorki do tyłu i komplet opon. ehh...
Owczar - 07-11-2008, 16:19

Voltron napisał/a:
Dzięki za informację tarcze i tak najwcześniej na koniec miesiąca będę kupował - ciężko z kasą a jeszcze amorki do tyłu i komplet opon. ehh...

Ehh skąd ja to znam ;) Samochód to taka duża skarbonka. Ale najgorzej po kupnie, jak już doprowadzisz do odpowiedniego stanu to będzie lepiej :)

Anonymous - 07-11-2008, 16:40

Owczar napisał/a:
Samochód to taka duża skarbonka. Ale najgorzej po kupnie

Tak jak mówisz.....

Nikt nie sprzedaje idealnego auta. Wszystkie mają mniejsze lub większe wady. Jak je wszystkie usuniesz (co zawsze trwa z tytułu zasobności portfela) to zapomnisz o aucie na długi okres.

Polecam te klocki i te tarcze (brembo i Ferrodo).Ja takie kupiłem. Nie wiem jak to jest z tymi rozmiarami....tzn wiem ale nie wiem kiedy zaczęły wychodzić po lifcie (z większymi tarczami.)

Wracając do układania się....to wg. oby dwóch w/w producentów to jest do DYSTANS 300km, gdzie nie powinno się dopuszczać np do załączania ABSu i nie hamować na maxa i gwałtownie.

A co do rozmiaru, to również jak pisał owczar. Telefon do Japaneze, podajesz mu VIN i na 100% odpowiednie dostaniesz.

czekoladka_1981 - 07-11-2008, 16:49

Forest_Taft napisał/a:
wiem ale nie wiem kiedy zaczęły wychodzić po lifcie (z większymi tarczami.)

po-IX-98r. 276mm

Voltron - 07-11-2008, 17:03

Moja data produkcji to 10.06.98... czyli jeszcze te mniejsze. Nie mam zamiaru za bardzo oszczędzać na częściach bo chcę pojeździć tym samochodem tym bardziej nie będę oszczędzał na hamulcach bo wtedy już nie pojeżdze w ogóle.. Tylko się troche niecierpliwie bo już bym chciał mieć kase żeby zrobić wszystko na cacy a niestety trzeba troche podkładać :D
Anonymous - 07-11-2008, 17:09

Czekoladka nasza ty miśkowozowa Encyklopedio.....aż ci zazdroszczę wiedzy (oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu) :twisted:

Jak zwykle ratujesz mnie z opresji......

czekoladka_1981 - 07-11-2008, 17:28

Voltron napisał/a:
Moja data produkcji to 10.06.98... czyli jeszcze te mniejsze

Dokładnie! czyli 256mm.

win_p - 08-11-2008, 01:25

ktos tam wyzej pytal o wymiary nominal to 24mm a przy 22,4mm nalezy wymienic
Marcino napisał/a:
Tarcze Speedmax nacinane + klocki Akebono - jest super!!!

zgadzam sie od wczoraj jezdze na takim zestawie tez dlugo wybieralem i mam nadzieje ze bedzie wszystko ok koszt takiego zestawu to 250 pln klocki 100 tarcze 150 przy czym koszt tarcz brembo 256mm to okolo 250 zl za komplet
jesli chodzi o docieranie to przyjmuje sie okolo 500 km bez ostrego chamowania (no chyba ze jest taka potrzeba) :mrgreen:
Voltron napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi podać jakieś nr. katalogowe i orientacyjną cenę???

jesli to tarcze 256 to cena jak wyzej a nr katalogowy jak nizej
Volvo PN 30872926 - takie same sa do volvo
Mitsubishi PN MR 205585
MR 389722

tommyc1 - 08-11-2008, 10:10

ja w zeszlym roku zainwestowalem w zestaw: tarcze EBC i klocki ferrodo

po 20tys przejechanych moge powiedziec, ze sa skuteczne,ale...malo trwale-prawdopodobnie ferrodo nie nadaje sie do EBC,bo mi po prostu "zjada" te tarcze-mam juz 50% zuzycia no i felgi z przodu czarne od pylu, co tydzien czyszcze i co tydzien czarne:)

ale za to zero bicia, sciagania itp. rzeczy, ktore mialem na tarczach fabrycznych...
za tarcze zaplacilem 350zl za komplet+ klocki 114zl za komplet...w sumie 460zl za komplecik, ktory po niespelna roku jest zuzyty w 50%

a bedac ostatnio w pewnym serwisie, powiedziano mi, ze jak chce miec dobre hamulce (tarcze+klocki) to dobry zestaw 700-800zl minimum i jak kupuje taniej, to niech sie nie dziwie, ze tak szybko sie koncza...polecano mi tarcze AT