[97-04]Galant EAxA/W - Maglownica
m6riano - 26-01-2011, 17:45
Czy magiel z gala E5xx będzie pasował do gala EA2W??
Prawdopodobnie mam coś z maglem jednak bo już pompa wymieniona a płyn nadal ucieka bo tworzy się nadciśnienie gdzieś w układzie i nawet wypycha go kapselkiem...
Bartek - 26-01-2011, 18:12
m6riano napisał/a: | Czy magiel z gala E5xx będzie pasował do gala EA2W?? |
Nie
ale w czym problem - magli do EA2 jest jak psów.....
PS. pasuje również od EA3, EA6, EA5 do 09.00 (przed drugim liftem)
m6riano - 26-01-2011, 18:23
Jeszcze dokładnie nie wiem..narazie byłem w warsztacie który wymienił mi pompe, rolke paski, płyn, odpowietrzył itd. itp ale jak ciekło tak cieknie z łączenia między wężykiem gumowym a metalowym (tym co jest przymocowany do budy od chłodnicy).
Do tego po zgaszeniu silnika płyn w zbiorniczku wzrasta i powstaje nadciśnienie które przy odkręceniu kapselka pryska płynem.
Czyli tak jakby gdzie w układzie sie coś zablokowało i w jednym miejscu nie ma pełengo obiegu a w innym powstaje ciśnienie
Skierowali mnie do warsztatu który regeneruje maglownice, wspomagania itd.
gość pobieżnie powiedział że może być z maglem i za regeneracje powiedział 500-650 więc nie wiem czy nie taniej byłoby wymienić na jakąś używke.
robertdg - 26-01-2011, 19:53
m6riano napisał/a: | Prawdopodobnie mam coś z maglem jednak bo już pompa wymieniona a płyn nadal ucieka bo tworzy się nadciśnienie gdzieś w układzie i nawet wypycha go kapselkiem... |
m6riano napisał/a: | narazie byłem w warsztacie który wymienił mi pompe, rolke paski, płyn, odpowietrzył itd. itp ale jak ciekło tak cieknie z łączenia między wężykiem gumowym a metalowym (tym co jest przymocowany do budy od chłodnicy). | No to Panie masz nieszczelność, która może powodować: m6riano napisał/a: | po zgaszeniu silnika płyn w zbiorniczku wzrasta i powstaje nadciśnienie które przy odkręceniu kapselka pryska płynem.
Czyli tak jakby gdzie w układzie sie coś zablokowało i w jednym miejscu nie ma pełengo obiegu a w innym powstaje ciśnienie |
Cytat: | Skierowali mnie do warsztatu który regeneruje maglownice, wspomagania itd.
gość pobieżnie powiedział że może być z maglem i za regeneracje powiedział 500-650 więc nie wiem czy nie taniej byłoby wymienić na jakąś używke. | Jak zregenerują i zrobią to dobrze, to magiel będzie śmigał następne dziesiątki-, setki-, tysięcy, kupno uzywki nie da Ci 100% pewności.
sipex - 21-03-2011, 19:19
witam
a może ktoś z kolegów możę polecić jakąś dobra firme zajmująca sie regeneracją maglownic?najlepiej w okolicy szczecina..pzdr
Hugo - 21-03-2011, 21:03
sipex a co się stało z Twoją maglownicą? Jakieś stuki? W jakich sytuacjach?
sipex - 22-03-2011, 01:23
Hugo, stuki szczególnie słycha podczas jazdy po bruku;/myślałem ze może drążek kierowniczy ale u dwóch mechaników ta sama diagnoza..luzy w prawej części maglownicy;/
Hugo - 22-03-2011, 09:40
sipex napisał/a: | luzy w prawej części maglownicy | O kurcze, jaki masz przebieg?
Owczar - 22-03-2011, 10:58
sipex, a czy oni sprawdzili czy luz jest na odpalonym silniku? Bo u mnie też jest luz na zgaszonym i stuki gdy poruszasz kierownicą. W przypadku luzu na maglownicy auto na prostej drodze się źle prowadzi, tak samo jak z luzem na drążkach i końcówkach. Mam takie same stuki podczas przejazdu przez torowisko czy po bruku, ale jak przejadę w mocno wciśniętym hamulcem to cisza jak makiem zasiał. Sprawdziłem zaciski i okazuje się, że mają luz i stukają na prowadnicach.
sipex - 22-03-2011, 18:44
przebieg 183tys ,a co do tego luzu to sprawdzali na zgaszonym.Faktycznie tak jak mówisz przy hamowaniu cichnie ale troche.Jeden sprawdzał na podnośniku i jak ruszał kołami to slychać to w maglownicy na trzepakach drugi też sprawdzał i to samo powiedział że czuje pod ręką stuko.A co do zacisków to miałem luz że wystarczyło ręką ruszyć i cały latał ,wymieniłem gumki na prowadnicach zacisku i o niebo lepiej:)
Hugo - 22-03-2011, 19:09
sipex napisał/a: | Jeden sprawdzał na podnośniku i jak ruszał kołami to slychać to w maglownicy na trzepakach drugi też sprawdzał i to samo powiedział że czuje pod ręką stuko | Ale na odpalonym czy zgaszonym silniku?
sipex - 22-03-2011, 20:11
Hugo, za każdym razem było sprawdzane na zgaszonym silniku
dawidoski13 - 22-03-2011, 21:34
sipex, ja miałem podobną sytuacje też sie mi tłukło jak jechałem po bruku albo szutrze i też różne były diagnozy mechaników aż w końcu jeden wpadł na pomysł i wymienił mi te blaszki co trzymają klocki i cisza.Sprawdź sobie to bo w sumie to nie masz dużego przebiegu i trochę to podejrzane z tą maglownicą...
Owczar - 22-03-2011, 21:52
sipex, maglownice się sprawdza tylko i wyłącznie na odpalonym silniku. Na zgaszonym będzie stukała każda.
Hugo - 23-03-2011, 00:14
Owczar napisał/a: | sipex, maglownice się sprawdza tylko i wyłącznie na odpalonym silniku | Maglownice ze wspomaganiem, bez wspomagania można sprawdzać na wyłączonym silniku. sipex napisał/a: | za każdym razem było sprawdzane na zgaszonym silniku | Brawa dla tych mechanikuf
|
|
|