To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Kącik kulturalny

Grześku - 24-09-2007, 10:10

Dobra książka przy dobrej muzyce:

Ciza Zyke: "Złoto", "Parodia", "Gorączka" , "Sahara" (proponuję właśnie w tej kolejności) przy Mike Oldfield "Five mils out", Roger Waters "Perfect Sense", Pink Floyd "The division bell"

pierwsze dwie książki wymiatają, drugie dwie... Sami sprawdźcie 8)

Anonymous - 24-09-2007, 21:58

nie byłbym soba gdybym nie dodał twórczości szanownego pana Stephena Kinga.. przeczytałem może 1/2 jego twórczości.. I tylko raz się lekko rozczarowałem na "Bezsenności".. reszta to rewelacja.. Polecam również literaturę p. Deana Koontza. Oczywiście obaj panowie obracają się w kręgu ciemnych mocy z pogranicza horroru i science-fiction. A muzyka.. hmm.. rodem z Seattle..:)
Anonymous - 24-09-2007, 22:24

szczeslaw napisał/a:
Mykus, odnośnie naszej dzisiejszej rozmowy - słyszałem właśnie jakiś nowy kawałek Nightwish. Jezu toć to disco polo z gitarą elektryczną!! Ta dziewczynka nie powinna śpiewać poza barami szybkiej obsługi, a muzycznie zeszli na dno.
Do dawnego Nightwisha się nie umywa...

A co Ci mowilem ? :) Fajna dziewuszka ale rozmija sie z tym co spiewa - nijak nie pasuje :(

szczeslaw - 24-09-2007, 22:46

Mykus napisał/a:
A co Ci mowilem ?

Mowiłeś i miałeś rację - TRAGEDIA!!
Mykus napisał/a:
Fajna dziewuszka

Tu bym polemizował ;)

sruba - 24-09-2007, 23:49

Grześku napisał/a:
Dobra książka przy dobrej muzyce:

Ciza Zyke: "Złoto", "Parodia", "Gorączka" , "Sahara" (proponuję właśnie w tej kolejności) przy Mike Oldfield "Five mils out", Roger Waters "Perfect Sense", Pink Floyd "The division bell"

pierwsze dwie książki wymiatają, drugie dwie... Sami sprawdźcie 8)

Grześku potwierdzam co do książek - proponowałbym tylko inną kolejność:
Sahara, Złoto, Parodia i na końcu Gorączka (najsłabsza moim zdaniem, a przynajmniej niewpisująca się klimatem w pierwsze 3).

Wiesz, że facet opisuje w nich swoje własne przygody (zapewne mocno podkoloryzowane, niemniej jednak) ?
I że jego twórczość, to jeszcze kilka kolejnych tytułów, które niestety nie zostały przetłumaczone...

Co do muzyki się nie wypowiadam, bo taka muza to nie moje klimaty :wink:

szczeslaw - 24-09-2007, 23:56

Sruba napisał/a:
Co do muzyki się nie wypowiadam, bo na taka muza to nie moje klimaty

To napisz może nieco o swoich klimatach ;)

sruba - 25-09-2007, 00:14

szczeslaw napisał/a:
To napisz może nieco o swoich klimatach ;)

Siedzę w klimatach RAC i Oi! mniej więcej...
Z polskiej muzy - Einher, The Junkers, ContraBoys, Honor, BTM, Surowa Generacja, The Analogs (pewnie nic Ci to nie mówi :wink: )...
Z zagranicznej - Skrewdriver, Exploited, 4Skins, No Remorse, Blitz.

Nie polecam wszem i wobec, bo raz, że takie granie trzeba jednak mocno lubić, a dwa, że przesłanie dla dużej części szanownych forumowiczów, mogłoby być co najmniej kontrowersyjne w niektórych przypadkach :wink:

akbi - 25-09-2007, 09:16

Sruba napisał/a:
Z polskiej muzy - Einher, The Junkers, ContraBoys, Honor, BTM, Surowa Generacja, The Analogs (pewnie nic Ci to nie mówi :wink: )...
Z zagranicznej - Skrewdriver, Exploited, 4Skins, No Remorse, Blitz.

:shock: :shock: :shock: ... rozumiem, że to jakieś nazwy zespołów :shock:
Podeślij mi kilka mp3 ... tak z ciekawości posłucham, a co tam :twisted:

Grześku - 25-09-2007, 11:05

Sruba napisał/a:
Wiesz, że facet opisuje w nich swoje własne przygody (zapewne mocno podkoloryzowane, niemniej jednak) ?
I że jego twórczość, to jeszcze kilka kolejnych tytułów, które niestety nie zostały przetłumaczone...

Wiem, interesowałem się gościem jak przeczytałem (wg mnie najlepszą jego wydaną u nas książkę - Złoto), troszkę można poczytać o nim tutaj i tutaj.
Mój pierwszy kot nazywał się "La Puta" :mrgreen:

ruslana81 - 25-09-2007, 11:12

Sruba napisał/a:
Skrewdriver

:badgrin: >Smacksong< i kultowy "Romper Stomper" na wizji...o taaaak!

sruba - 25-09-2007, 11:36

Grześku napisał/a:
Mój pierwszy kot nazywał się "La Puta"

a robiłeś z nim to, co chłopcy w górach z prawdziwą "La Putą" ? :badgrin:

przygodę z Zyke zacząłem od "Sahary" i dalej w kolejności jak napisałem.
mam na własność 3 jego książki, brakuje mi tylko "Parodii", ale jej ceny na allegro powalają, więc czekam na jakąś dobrą ofertę.
Złoto i Saharę przerobiłem już kilka razy, jedynie Gorączkę, którą uważam za najsłabszą przeczytałem raz.
fajnie się do Cizi wraca po kilku latach przerwy...

"Kiedy wjeżdżaliśmy do murzyńskich wiosek na spotkanie z nami wybiegały zawsze murzyńskie dzieci. Na początku głaskałem je po głowach, żeby sobie wytrzeć ręce, później robiłem to już z czystej sympatii..."

hehe, Rusłana - wiesz co dobre :D
pozdro i do zobaczenia.

Grześku - 25-09-2007, 12:07

Sruba napisał/a:
a robiłeś z nim to, co chłopcy w górach z prawdziwą "La Putą" ? :badgrin:

nie miałem stołeczka ;)

Żeby nie było totalnie OT to przypomniałem sobie o jeszcze jednej książce:
Alistair MacLean "Siła strachu". Podobna w przekazie jak film "The Usual Suspects", do obydwu chętnie wracam.

sruba - 25-09-2007, 21:36

akbi, nie wiem, czy maile dojdą...
kliknij i ściągnij sobie "próbkę" jak masz ochotę...:
http://www.sendspace.com/file/zie875

Anonymous - 26-09-2007, 00:12

szczeslaw napisał/a:

Tu bym polemizował ;)

To bardzo delikatna materia, ale ma jakies iskierki ;) Ale to OT :)

akbi - 26-09-2007, 09:26

Sruba napisał/a:
akbi, nie wiem, czy maile dojdą...

doszły :D ... wielkie dzięki :D
Na pewno kilka sobie wrzucę na CD do samochodu, póki co hity to "Baranki Boże" i "Biało zielono zawsze w Gdańsku jest" :badgrin:

...jeszcze 3 kawałki Einher zostały mi do przesłuchania :wink: