[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A 2.0D] Skrzynia biegów, gdzie naprawić/regenerować...??
Owczar - 12-02-2010, 11:22
Damooo, pod deklem musisz odkręcić koło biegu wsteczne. Potem zdjąć taką plastikową zaślepkę i zdjąć pierścień trzymający łożysko. Miziek miał podobny problem. Gdzieś pisałem o tym na forum.
Damooo - 13-02-2010, 12:56
Jak zdjąć półośki tzn wyjąć je ze skrzyni , czy mozna ten zabiek wykonać bez odkrecania kół ??
Owczar - 13-02-2010, 12:58
Damooo, musisz odkręcić koło, a dodatkowo odkręcić sworznie, aby odchylić lekko kolumnę z amorkiem. Już nie pamiętam czy oba sworznie....
Bartek - 13-02-2010, 13:32
Owczar napisał/a: | Już nie pamiętam czy oba sworznie.... |
Trzeba odpiąć górny sworzeń i "widelec" amortyzatora...
Damooo - 14-02-2010, 09:07 Temat postu: :) Owczar dzięki wielkie za pomoc w rozpołowieniu skrzyni , troche z tą zawleczką sie trzeba bawić ale prosto sie to rozbiera .Rozebrałem wyczyściłem przeglądnąłem i złożyłem (chodzi o tą którą zakupiłem od benzyny 2.0 16V ) starałem sie zapamiętać jak najwiecej szczegółów ze środka .
Wczoraj zabrałem sie z sąsiadem za wymiane skrzyni od 12 do 23 szczerze niewdzieczna robota nie jest to trudne ale bardzo męczące.Skrzynia trzyma sie tylko na 5 śróbach + 2 rozrusznik i ściągnąc w dół to sama leci gorzej ją podnieść ( bardzo doby sposób jest podnieść na łańcuszku , przez komore silnika ) Półosie wyciągnołem poprzez odkręcenie widelca amora i górnego wahacza , dziś przeczytałem i widze że Bartek ten sposób już przerabiał odchylenie piasty i wychodzi na z przegubu przy skrzyni , później do tyłu i wychodzi z piasty ( dlatego tak ponieważ od strony skrzyni jest tak jakby krótsza cześć wsunięta i odsuniecie piasty zupełnie wystarcza )Co mogę jeszcze powiedzieć , ważną rzeczą jest sobie dobrze ustawić blachę miedzy silnikiem a skrzynią bo póżniej sie trzeba męczyć ze śrubami .
Po ściągnięciu swojej rozebrałem ją od razu i porównałem z tą od benzyny , identoo wsio to samo nawet 5 bieg dla mnie sie nie różnił niczym , zauważyłem tylko dość duży luz między synchro......i zabrałem się za montaż nowej używki przełożyłem tylko swoje łożysko wyciskowe ,założyłem skręciłem reszte dupereli !!! Iiiiiiiiiiiiiii no co wam będe mówił 1,2,3,4,5 + wsteczny elegansio wchodzi co prawda pierwsze 2 km jechałem powoli bez szaleństw bo chciałem żeby olej sie rozprowadził po skrzyni ,a jesli chodzi o sam olej to zalałem Valvoline chyba tak sie pisze 75W80 GL4 ni mogłem znaleś nic leprzego typu ROVER czy TEXSACO samo badziewie SHEL,CARLUBE nawet mi HIPOL polecali dupki !! W jednej hurtowni pytalem o valvoline to mowi że jest , więc zapłaciłem a kolo mi dał 75W80 tylko że GL5 powiedziałem że kupie go jak on kupi mi nową skrzynie W tej skrzyni co zdjołem miałem zalany SHELLa GL5 to biegi jak w traktorze chodziły dopiero po rozgrzaniu puszczało. Ja chcecie wiedzieć coś jeszcze to piszcie ,ja po zamontowaniu skrzyni z benzyniaka jestem zadowolony , napisze jeszcze po dłuższym obcowaniu z nią
Andrew - 14-02-2010, 10:49
Damooo, to mówisz, że skrzynka z benzyny pasuje bez problemów? Ile dałeś za olej?, bo zbieram się zmienić mam chyba jakimś badziewiem zalany, na zimnym chodzi jak w trakorze... A i ile ta skrzynia z benzyny Cię kosztowała?(na przyszłość pytam jakby co... )
Damooo - 14-02-2010, 14:57
Za olej dałem 113 zł za 3l , a skrzynie kupiłem z znglika 60tyś mil za 730 zł z uchwytami na poduszki z wysprzęglikiem z czujnikiem cofania i impulsatorem predkości do tego jeszcze łożysko wyciskowe i łapa czy to był dobry interes się okaże narazie cicho i co najważniejsze redukcja na 2 bez problemu . dziś po jeździe wydaje mi sie że 5 potrzebuje troche krótsza ale zobacze z GPS jak sie to pozmieniało. Ale jeszcze wspomnie co do skrzyni !! jeśli sie myle niech mnie ktos poprawi ale do 98r były chyba cieńsze półosie wiec trzeba to sprawdzić i dogadać
Owczar - 14-02-2010, 15:13
Damooo, dzięki za info odnośnie skrzyni. Przyda się.
robertdg - 14-02-2010, 17:13
Damooo, ze wzgledu na roznice przekladni czy odczuwasz ze auto jest szybsze
Andrew - 14-02-2010, 19:31
Owczar, na przyszłość wiadomo jakby skrzynia padła, to kupić z benzyny i taniej wyjdzie niż złożyć z części Anglików teraz do bólu... robertdg napisał/a: | ze wzgledu na roznice przekladni czy odczuwasz ze auto jest szybsze | wydaje mi się, że w 2.0 litrowej benzynie na 5-ce jest trochę wolniej z tego co pamiętam...
Damooo - 16-02-2010, 12:41
Tak jeśli chodzi o V bieg jet wolniejszy , i ja bede go przekładał bo jest stanowczo za krótki :/ 100km/h przy 3000obr/min .
|
|
|