Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Demontaż konsoli - wymiana żarówek Carisma fot
crimi - 05-10-2008, 14:32
DarVip napisał/a: | Tak w mojej Cari GDI 1.8 wersja szwedzka tak jest. zegary swieca po przekreceniu kluczyka i swiatla sie wlaczaja. nie sposob zapomniec |
U mnie jest podobnie. Powiedz mi tylko czy masz wlacznik swiatel ustawiony w pozycji "OFF" czy na "ON". Bo u mnie swiatla sie zalanczaja po przekreceniu stacyjki, wlacznik swiatel na OFF, podswietla sie climatronik itp., swiatlami "dlugimi" mozna tylko mrugac. I wlasnie niewiem czy ten typ tak ma, czy byly wlasciciel cos namieszaj w elektryce.
Anonymous - 05-10-2008, 14:34
Cytat: | mi właśnie padło podświetlanie zegarka, możesz napisać jaka tam żarowka powinna być? |
zarowka 12V 1,2W (małe napisy ale chyba dobrze odczytałem)
m@rcin - 05-10-2008, 21:02
czy ktoś demontował w cari po lifcie konsole i licznik? czy żarówki są takie same jak przed liftem? bo chce u siebie zamontować diody i nie wiem jakie i ile mam kupic
wichura1 - 05-10-2008, 22:48
MoLi_TRN napisał/a: | Cytat: | mi właśnie padło podświetlanie zegarka, możesz napisać jaka tam żarowka powinna być? |
[url=http://images29.foto...7em.jpg]Obrazek[/URL]
zarowka 12V 1,2W (małe napisy ale chyba dobrze odczytałem) |
Dobrze, to żarówka W1,2W, którą wyciągasz z tej oprawki, no i powinien na niej być niebieski kondomik, dzięki temu nie świeci na żółto, tylko niebiesko-biało.
mlody20 napisał/a: | czy ktoś demontował w cari po lifcie konsole i licznik? czy żarówki są takie same jak przed liftem? bo chce u siebie zamontować diody i nie wiem jakie i ile mam kupic |
Diody są do niczego nie oświetlają równomiernie całego licznika, żeby było równomiernie to tylko Indiglo.
DarVip - 06-10-2008, 14:02
U mnie jest podobnie. Powiedz mi tylko czy masz wlacznik swiatel ustawiony w pozycji "OFF" czy na "ON". Bo u mnie swiatla sie zalanczaja po przekreceniu stacyjki, wlacznik swiatel na OFF, podswietla sie climatronik itp., swiatlami "dlugimi" mozna tylko mrugac. I wlasnie niewiem czy ten typ tak ma, czy byly wlasciciel cos namieszaj w elektryce.[/quote]
Czesc! U mnie jest tak... wkladam kluczyk /przelacznik swiatel w pozycji off/ przekrecam raz i mam tylko radio i osw.tablicy , przekrecam dwa na zaplon zapalaja mi sie wszystkie swiatla oprocz osw klawiszy klimy, to mam wtedy gdy wlacze swiatla nocne przelavznikiem swiatel . jesli mam na dzienna jazde .to tak, moge tylko mrygac swiatlami dlugimi ale ich nie wlacze, to dopiero po przelaczeniu na jazde nocna . czyli ten typ tak ma i w sumie jest ok.wsiadasz w dzien masz swiatla nie musisz pamietac o wlaczeniu swiatel i "miski" nie zatrzymaja do kontroli,a jak jedziesz w nocy to sobie wlaczasz nocne swiatla i mozesz walic na dlllugich!!! spoko
crimi - 06-10-2008, 14:19
DarVip napisał/a: | Czesc! U mnie jest tak... wkladam kluczyk /przelacznik swiatel w pozycji off/ przekrecam raz i mam tylko radio i osw.tablicy , przekrecam dwa na zaplon zapalaja mi sie wszystkie swiatla oprocz osw klawiszy klimy, to mam wtedy gdy wlacze swiatla nocne przelavznikiem swiatel . jesli mam na dzienna jazde .to tak, moge tylko mrygac swiatlami dlugimi ale ich nie wlacze, to dopiero po przelaczeniu na jazde nocna . czyli ten typ tak ma i w sumie jest ok.wsiadasz w dzien masz swiatla nie musisz pamietac o wlaczeniu swiatel i "miski" nie zatrzymaja do kontroli,a jak jedziesz w nocy to sobie wlaczasz nocne swiatla i mozesz walic na dlllugich!!! spoko |
Tyle ze ja wlasnie niechce zeby tak bylo. Ja niemam problemu z pamietaniem o swiatlach. Pozatym podczas rozruchy swiatla nadal swieca i aku na tym cierpi, fakt zarowka od swiatel pozycyjnych przygasa, ale za to tylne pozycyjne + swiatlo stopu + zarowki postojowe nadal swieca, do tego dochodzi podswietlanie deski/zegarow i klimy.
Japonczycy troche to zle rozwiazali Mnie wystarcz zarowka/kontrolka informujaca o tym ze mam zalaczone swiatla, ktora bez problemu samemu idzie zamontowac w liczniku.
Anonymous - 03-11-2008, 01:22
Mam pytanko wysiadło podświetlenie zapalniczki czy mogę żaróweczkę wymienic bez ściągania całego panelu.Czy jest to nieuniknione?
loki7777 - 03-11-2008, 07:13
pewnie nieuniknione - mi padlo podswietlanie ogrzewania tylnej szyby i niestety kapituluje:)
kosek - 22-03-2009, 10:43
Podłącze się pod wymianę z fotkami. Wymieniając żaróweczki w wyłączniku ogrzewania tln. szyby i lusterek:
i popielniczki, bez potrzeby demontażu konsoli - wyjmujemy tylko szufladę popielniczki i odkręcamy 3 wkręty:
może Ktoś skorzysta
pozdr
loki7777 - 22-03-2009, 10:53
Zobaczymy jak to bedzie - jak znajde chwile czasu bo kolejne podswietlanie padlo(pokretlo temp.). Nawet nie wiedzialem ze popielniczka jest podswietlana;) Widze jakas dziwna diode dales. Ciekawe czy normalne da sie jakos zalozyc.
kosek - 23-03-2009, 08:12
loki7777 napisał/a: | Zobaczymy jak to bedzie - jak znajde chwile czasu bo kolejne podswietlanie padlo(pokretlo temp.). Nawet nie wiedzialem ze popielniczka jest podswietlana;) Widze jakas dziwna diode dales. Ciekawe czy normalne da sie jakos zalozyc. |
Cześć, w jednym jak i w drugim przypadku wstawiłem żaróweczki.
Myślałem o diodach, ale je być może wstawię jak zdemontuję konsolę a z tym poczekam do cieplejszych dni.
pozdrawiam
loki7777 - 10-04-2009, 15:07
No wiec zabralem sie dzis po 9 za licznik, bo 1 zarowka przestala swiecic(dioda w sumie, raz siwecila raz nie) i za konsloe srodkowa. Licznikiem sie juz bawilem wiec poszlo w miare szybko.
Potem czas na zegarek - nie bylo wieszkych problemow, ale za cholere nie wiem jak go calkiem odlaczyc albo zeby "piorka" zostaly na swoim miejscu a obudowa zeszla.
Z podlaczonym zegarem zabralem sie za reszte wg opisu - 2 gorne sruby, potem 3 u dolu (bo sa 3 a nie 1, ale mniejsza o to). Potem zatrzaski 2 gorne ladnie wyszly, a dolne sie uparly - jak sie okazalo po 2 godzinach (i zdjeciu boczku) blaszka byla zle wcisnieta i blokowala sie przed wyjsciem. Dalem rade. Ale stanalem na tych cholernych nawiewach, jak odlaczyc linki aby dostac sie do zarowek oraz na przycisku od ogrzewania tylnej szyby (ladne gowienko zespolone), bo balem sie za mocno podwarzac ten drugi przycisk.
Prosze napiszcie jak i czym najlepiej sciagnac linki od nawiewow - zadnej nie dalem rady.
Jako ze z tym dalem sobie spokoj to zabralem sie za popielniczke i zapalniczke - poswietlanie popielniczki dioda a z zapalniczka (jej podswietlanie bo sama dzialala (czy dziala teraz to nie sprawdzilem;) kicha bo chyba cos nie laczy - ale to mnie nie interesuje, bo nie pale.
vifon84 - 11-04-2009, 17:40
Witam,
Może mi ktoś napisać w jaki sposób ściąga się pokrętła od regulacji temp. i nawiemu?
Nie moge sobie poradzić, próbowałem podważać, ciągnąć dosyć mocno i nic.
Proszę o wskazówki.
kosek - 11-04-2009, 22:41
vifon84 napisał/a: | Witam,
Może mi ktoś napisać w jaki sposób ściąga się pokrętła od regulacji temp. i nawiewu?
Nie moge sobie poradzić, próbowałem podważać, ciągnąć dosyć mocno i nic.
Proszę o wskazówki. |
Czy kolega ma z tym problem?
Jeśli tak, to po lekkim wyciągnięciu / odchyleniu konsoli górnej należy zdjąć wskazaną podkładkę zaciskową i wysunąć linkę z gniazda.
pozdrawiam
loki7777 - 12-04-2009, 10:18
TO ja sie dolacze, bo koledze nie chodzi o to:) Jak ja zdjac - srubokretem? Bo ona raczej jest mocno zacisnieta. Koledze chodzi o reszte konsoli - mi zreszta tez, tam gdzie sa linki od nawiewu(kratek) i inne, tylko ze ja tam utknalem, a kolega chyba je sciagnal i nie moze dobrac sie do samych pokretel.
|
|
|