[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nagrzewnica
bartekino - 06-01-2011, 13:32
robertdg napisał/a: | bo jeżeli miałoby to byc klejone poxipolem, to robota nie warta zachodu | oczywiście ze jak już to będzie to robił zakład który się tym zajmuje, poxipol nawet mi do głowy nie przyszedł Mam pytanie z innej beczki wiem ze to nie temat o klimatyzacji, ale czy przez to klimatyzacja może się nie załączać ??
nietoperek - 06-01-2011, 13:45
Owczar zapomniałem dodać że do anglika.
I dodam że zauważyłem że moja stara nagrzewnica kiedyś była naprawiana (chyba tak jak robertdg napisał poxipolem co nie zdało egzaminu)
bartekino napisał/a: | dzwoniłem chwilkę temu do mechanika i za sama robociznę powiedział 300 zł |
Moim zdaniem nie warto skoro można zrobić samemu (a naprawdę aż taka filozofia to to nie jest), a po za tym skąd masz pewność czy mechanik nic nie połamie?
bartekino - 23-01-2011, 17:50
Koledzy jeszcze niestety nie udało mi się naprawić nagrzewnicy z powodu ciężkiej sytuacji finansowej. Teraz mam wielki problem ponieważ potrzebuje samochód na dosyć daleka trasę ok 550km w jedna stronę. Auto potrzebuje ale nie mam naprawdę teraz wolnej gotówki na nagrzewnice i jej wymianę. I teraz mam do was takie pytanko czy jest możliwość jakoś ominąć nagrzewnice tak żeby w aucie było zimno ale chociaż żeby szyby przestały parować ?? Bardzo proszę o jakieś rady...
nietoperek - 23-01-2011, 18:27
do nagrzewnicy (pod maska) idą dwa gumowe węże odepnij i połącz ze sobą i będzie okej (tylko połącz dobrze bo mi tak połączyli że non stop się rozłączało :/)
bartekino - 23-01-2011, 18:33
nietoperek i szyby przestana parować tak ?? Wyszła taka nagła sytuacja i naprawdę potrzebuje samochód i jestem zmuszony jakoś to naprawić na szybko i bez nakładu finansowego. A jak mogę zapytać czym to najlepiej połączyć żeby było dobrze ??
nietoperek - 23-01-2011, 18:42
jak będziesz miał uchylone okno to nie powinna parować (teraz pewnie paruje przez dym który się pali) ale będzie pewnie trochę zimno i może Ci szyba zamarzać jak będzie bardzo zimno Mi połączyli to miedzianą rurką obwiniętą taśmą i chyba było za mało taśmy bo non stop jeden wąż wypadał :/ ale myślę że jak by mocniej ścisnąć było by okej
bartekino - 23-01-2011, 19:56
nietoperek napisał/a: | ale będzie pewnie trochę zimno i może Ci szyba zamarzać |
o tym nie pomyslałem ;/ kurcze a najgorsze jest to ze wyjechać będę musiał ok godziny 24 i na 9 liczę ze będę na miejscu na spokojnie. To chyba w takim razie nie przejdzie... Powiedzcie mi panowie czy nagrzewnica od MITSUBISHI GALANT 1999 ROK 2400 GDI climatronik BENZYNA WERSJA NADWOZIA KOMBI do mojego 2.0 98r klimatyzacja manualna??
robertdg - 23-01-2011, 19:58
bartekino napisał/a: | Powiedzcie mi panowie czy nagrzewnica od MITSUBISHI GALANT 1999 ROK 2400 GDI climatronik BENZYNA WERSJA NADWOZIA KOMBI do mojego 2.0 98r klimatyzacja manualna?? | Jeżeli z europejczyka, to będzie pasowac
bartekino - 24-01-2011, 14:40
Nagrzewnica zamówiona. Ale na mechanika 300 zł już nie dam rady wykombinować wiec będę musiał ja wymienić sam. Bardzo bym prosił kogoś kto już wymieniał samemu ta nagrzewnice o mała instrukcje od czego najlepiej zacząć, co odkręcić, co wyjąć przed próbą wyciągnięcia deski. No i ogólnie czy później z sama wymiana nagrzewnicy nie powinno być problemów ?? Bardzo serdecznie z gór dziękuje za pomoc
nietoperek - 24-01-2011, 15:16
Najpierw odepnij akumulator, potem (nie ważne w jakiej kolejności) schowek, ten plastik pod kierownicą, ściągnąć konsole środkową całą wraz z podłokietnikiem (gdzieś czytałem że warto wymontować lewarek zmiany biegów ja tego nie zrobiłem no i deska się połamała :/) wszystkie kratki z nawiewów i potem ściągnąć deskę (wszystkie śruby są widoczne więc raczej nie przeoczysz) (trzeba szarpnąć mocniej ale nie powiem Ci czy w górę czy w duł ja szarpnąłem do siebie i niestety połowa zaczepów się połamała :/) najgorsze jest chyba odpięcie elektryki z deski bo dojście jest masakryczne (zanim ściągniesz całkowicie deskę rozepnij wszystkie kostki) ktoś napisał (ale już nie pamiętam kto) że dużym ułatwieniem jest odkręcenie dwóch metalowych belek za konsolą środkową (bardzo przydatna informacja) trzeba ściągnąć tą czarną puszkę z chłodnica od klimy i chyba (nie wiem czy trzeba mi było łatwiej) tą puszkę z silnikiem w LHD jest chyba po prawej przy samych drzwiach, a z samą nagrzewnica powinno pójść gładko trochę stawia opory przy wyjęciu ale nie ma bólu (pamiętaj odpinać wszystko z niej) a wymiana chłodnicy to pestka.
P.S.
W do nagrzewnicy po środku konsoli centralnej miałem czarny kabelek przykręcony do obudowy jak też masz coś takiego to fajnie jak być zrobił mi fotkę bo niestety zapomniałem gdzie on był dokładnie i zgiął mi gdzieś :/
Powodzenia z naprawą i w brew pozorom nie jest to trudne i skomplikowane.
bartekino - 24-01-2011, 15:29
nietoperek, bardzo serdecznie dziękuje Tobie za informacje, na pewno bardzo sie przydadzą pewnie za wymianę wezmę się w weekend a Twoja instrukcje wydrukuje Mam jeszcze pytanie co do zegarów bo je pewnie wyciągnąć trzeba razem z deska dobrze mi się wydaje ?? śruby mocujące deskę są na dole czy za tymi kratkami nawiewów ?? przeraża mnie to wszystko nietoperek napisał/a: | P.S.
W do nagrzewnicy po środku konsoli centralnej miałem czarny kabelek przykręcony do obudowy jak też masz coś takiego to fajnie jak być zrobił mi fotkę bo niestety zapomniałem gdzie on był dokładnie i zgiął mi gdzieś :/
| na pewno zrobię fotkę i Ci podeśle, nie ma żadnego problemu nietoperek napisał/a: | Powodzenia z naprawą i w brew pozorom nie jest to trudne i skomplikowane. | oj przyda się
nietoperek - 24-01-2011, 16:27
Cytat: | Mam jeszcze pytanie co do zegarów bo je pewnie wyciągnąć trzeba razem z deska dobrze mi się wydaje ?? śruby mocujące deskę są na dole czy za tymi kratkami nawiewów ?? |
Zegary możesz wyciągnąć wcześniej i potem wypiąć kostki(zapamiętaj albo zaznacz np. markerem jak były wsadzone kostki, nie wiem może nie ma opcji żeby je wpiąć w innej pozycji ale lepiej być pewnym) , o ile dobrze pamiętam za kratkami masz po jednej śrubie i to chyba tylko tyle ze śrub na górze i parę sztuk jest na dole ale jak będziesz miał gołą deska to znajdziesz wszystkie.
Cytat: | przeraża mnie to wszystko |
Nie ma się czego bać dużo czasu się schodzi z kręceniem wszystkiego a tak to naprawdę żaden problem to zrobić.
bartekino - 24-01-2011, 20:32
nietoperek napisał/a: | o ile dobrze pamiętam za kratkami masz po jednej śrubie i | A te kratki od nawiewów jak Ci poszło z wyciągnięciem ?? hmm ja to widzę tak najpierw ładnie zegary wymontuje, później ten plastik pod kierownica,następnie schowek, radyjko no i podłokietnik wraz z tunelem środkowym a dalej brak koncepcji Poduszkę pasażera wystarczy jak odłączę kostka po wyciągnięciu schowka tak ?? zegarek w tunelu środkowym też pewnie trzeba wyciągnąć przed wyciągnięciem deski ?? najgorsze jest to ze wszystko będę musiał robić pod chmurką Po wszystkim nietoperek, wyśle Ci normalnie dobre piwo
nietoperek - 24-01-2011, 21:36
Cytat: | A te kratki od nawiewów jak Ci poszło z wyciągnięciem ?? |
Pierwsza pasażera poszła bez trudu i w całości gorzej z drugą kierowcy oba zaczepy się połamały ale na razie jakoś się trzyma.
Cytat: | hmm ja to widzę tak najpierw ładnie zegary wymontuje, później ten plastik pod kierownica,następnie schowek, radyjko no i podłokietnik wraz z tunelem środkowym a dalej brak koncepcji |
Jeszcze musisz wykręcić wszystko z konsoli środkowej i potem zostanie tylko deska.
Cytat: | Poduszkę pasażera wystarczy jak odłączę kostka po wyciągnięciu schowka tak ?? |
Tak. Tylko nie zapomnij odłączyć akumulatora.
Cytat: | zegarek w tunelu środkowym też pewnie trzeba wyciągnąć przed wyciągnięciem deski ?? |
Zapomniałem napisać o zegarku (nie pamiętam czy jest tam jakaś śruba ale przydało by się kostkę wypiąć)
Cytat: | najgorsze jest to ze wszystko będę musiał robić pod chmurką |
Dasz rade ja robiłem przy -10 (też pod chmurką) i nie było tak zile
Cytat: | Po wszystkim nietoperek, wyśle Ci normalnie dobre piwo |
Niestety nie pije, a wszystkie naprawy jakich dokonałem to dzięki pomocy forumowiczów, to jak już coś robiłem i wiem coś (chociaż trochę ) to czemu ja mam nie pomóc.
Jak Ci będzie dobrze szło to jeden dzień i misiek będzie śmigał.
bartekino - 25-01-2011, 16:43
Deska ściągnięta, wszystko chyba odwrotnie rozkręciłem niż miałem rozkręcić. Pare zaczepów poszło ale mam nadzieje ze będzie trzymać. Wyciągnąłem sobie ta metalową belek za konsola środkowa i tak popatrzyłem i sobie myślę jak ja to wszystko skręcę spowotem Teraz tak przed wyciągnięciem nagrzewnicy trzeba z tyłu od strony silnika te dwa węże wyciągnąć tak ? jak je ściągnąć ?? bo za cholerkę nie mogę... aaa i czy płyn nie zacznie lecieć z tych węży ?? odkręciłem wszystkie chyba śruby mocujące nagrzewnice i nagrzewnica ani drgnie... coś czuje ze będę miał większe problemy z przełożeniem tej nagrzewnicy niż myślałem.
|
|
|