To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Duże spalanie - wtryskiwacze?

Moomin - 28-09-2007, 21:22

saphire napisał/a:
No i Sebancisza spalanie jest OK - moja mocniejsza i w trasie niemal tak samo (mimo że automat) a po mieście moja więcej bo mocniejsza no i automat i klima więc jak mi ktoś pisze że ma spalanie 1/3 mniejsze niż te to albo kit wciska albo jego miasto jest jak autostrada no może ewentualnie 4ro pasmówka :badgrin:

[ Dodano: 28-09-2007, 21:18 ]
PS. Po mieście automat + klima to niemal 2l więcej niż identyczny silnik tylko z manualną i bez klimy.

Też tak myślę. 6,5 litra w cyklu mieszanym? Jakim cudem? To nie diesel. Chyba, że cykl mieszany to 90% trasa, 10% miasto.

saphire - 28-09-2007, 21:29

Ta nawet gdyby to było 100% trasa to jakim cudem 6.5? Skoro najniższe jakie mi się udało przy totalnie kapeluszniczej jeździe na odcinku Przemyśl-Rzeszów 4ro pasmówką przy prędkości 90-110km/h bez wyprzedzania i praktycznie większość na ubogiej (widzę to po chwilowym spalaniu) w terenie w zasadzie płasko pofalowanym z lekkimi górkami dołkami to mi bez klimy wyszło 7.2 l/100km :-)

Fakt że jak obserwuję spalania kolesi ze spritmonitora w niemczech na poziomie 5-6l to po prostu oni chyba nie przekraczają 90km/h nigdy nie wyprzedzają, jeżdżą jak ślimaki na emeryturze:

Proszę sobie kliknąć i to samemu zobaczyć

Anonymous - 28-09-2007, 21:30

Słuchajcie to jest tak jak z olejem silnikowym. W te wakacje zawoziłem dziecko do rodziny nad morze, jazda 120km/h olju nic nie ubyło. Droga powrotna -było dużo szybciej więcej wyprzedzania, oleju wyraźnie ubyło. Tak samo jest ze spalaniem, jedna trasa, jeden samochód - dwóch kierowców - dwa wyniki spalania.
saphire - 28-09-2007, 21:31

PS. ja oczywiście w tej stawce jestem ostatni :badgrin:
Anonymous - 28-09-2007, 21:38

Jeszcze raz napiszę-klime też wliczam w spalanie .Nie mam tylko automatu,ale od moich max 8L do Twoich max 12L to jest 4L.więc albo jezdzisz cały czas na max drugim biegu,albo non stop gaz i hamulec(w co wątpie bo wtedy musiałbyś mieć starego Golfa :lol: ).Nie mam pojęcia skąd macie tak ogromne spalanie.Miałem kiedyś Forda,po
mieście(te same trasy co póżniej i obecnie jezdzę Carismą)palił do 12-13L,Kupiłem nowego w kwietniu,a już w styczniu następnego roku miałem Carisme.Mnie to nie pasowało i już,tyle to terenówka niech sobie spala.

saphire - 28-09-2007, 21:52

keckler od razu widać że nigdy nie jeździłeś tym automatem - tu są tylko 4ry biegi i jedynka ciągnie do 60km/h więc de facto po mieście należało by jeździć tylko 1-ką ewentualnie dwójką bo ta ciągnie do 115km/h, trójka do 175km/h a czwórka do 210km/h :badgrin:

PS. znalazłem gościa który śmiga po szwecji bądź norwegii w terenach o ukształtowaniu niemal jak moje przedgórze bieszczad i on ma spalania niemal identyczne jak moje a i auto także z automatem:

Carisma 1.8GDI automat Ingmara po skandynawii i tu widac że po mieście ma tak jak ja a nie sądzę by w skandynawii były duże korki chyba że w naprawdę dużych miastach :badgrin:

turek61 - 28-09-2007, 22:28

No to ja Was koledzy zaraz pogodzę....
Kto jeździ najtaniej GDI ? Oczywiście, że turek61 :mrgreen:
Moja spala co prawda w cyklu mieszanym 9,2 litra ale.... GAZU :lol:
Teraz kto chce może przeliczyć :wink:

saphire - 28-09-2007, 22:36

Hehehe, cykl mieszany to ja mam i owszem ale w skali całego roku:
10300 km w trasie średnio 8.3 l/100
7400 km w mieście średnio 11.2 l/100
stąd za całokształt mi wychodzi takiego ,,cyklu mieszanego'' 10.18 l/100 km i nic nie wskazuje na to by kiedykolwiek mogło być lepiej chyba że ,,nabędę'' jakiegoś mocnego dizla min. 140 konnego ale to wtedy będzie mi palił 8l ropy :D bo za ciężką mam nogę niestety :D i od świateł do świateł zwykle MUSI być but/hebel - po prostu dobijająco na mnie wpływa emerycko kapelusznicza jazda no chyba że mam dzień lenistwa to sobie wtedy lubię leniwie popyrkać wolniutko na automacie :p tak że średnia za rok 10l to jak dla mnie jak najbardziej spodziewany i akceptowalny wynik.

Anonymous - 28-09-2007, 23:19

Znajomi zciągają z niemiec Passaty i właśnie mieli 1.9TDI 116KM w automacie który palił (około oczywiście) 10l ropy, podobnie spala 130 konny w manualu. Nie wiem czy to cię pocieszy?

[ Dodano: 28-09-2007, 23:22 ]
Omega 2,5 td 136KM też dyszkę trzeba liczyć. Wcale te podrasowane dizelki tak tanio nie wychodzą.

saphire - 29-09-2007, 08:34

No i nie mogą wychodzić bo moc bierze się w końcu z paliwa - chcesz mocy to auto musi palić :badgrin:

Znajomego HDI z 407'ki pali mu po mieście u mnie więcej niż mój GDI :badgrin: bo jemu na klimie dochodził w wakacje do 14tu litrów :finga:

mlun - 29-09-2007, 09:03

Ale pasek i omega to samochody znacznie cięższe niż cari:P Ludzie no widać że tak jest i tyle. Jak sie jedzie z górki i pod górke to trzeba więcej spalić niż po prostym. W wawie w korakch wychodzi 8-9L czasem jest włączona klima ale to zależy od pogody.Wczoraj kiedy mieliśmy przejchane około 70 km na nowym baku spalanie średnie zaczęło rosnąć momentalnie z 8.5 na 9.4 ale jak sie stoi 2-3min i potem ruszy na 10m i tak przez 30 min to nic dziwnego.Potem za to się już nadrabia jak się wyleci n 3 pasmową drogę. Co do tej jazdy kapeluszniczej to ja tak bym sie nie zgodził. Jadąc 110km/h sapliła mi 6.5 a przy około 140km/h jakieś 7-7.5,tyko że ja nie musiałem wyprzedzać bardzo bo wystarczyło zmienić pas:P
Anonymous - 29-09-2007, 09:08

Ja mam GDI z 98 roku. W cyklu miejskim pali mi 7-7.5ltr ( moj rekord to 9). Na trasie 6-6.7ltr. Generalnie nigdy nie spalila mi wiecej niz 8.5ltr podczas jazdy mieszanej. A chcialbym dodac ze nie jestem tzw LOWRIDER'em :o

pozdrawiam

Anonymous - 29-09-2007, 13:11

Przyznaje się że z automatem nigdy nie miałem nic wspólnego.Ale dla mojej poprzedniej Cari spalanie do 12L byłoby chańbą i musiałaby popełnić harakiri :badgrin: ,a ja razem z nią.Jak piszą inni to średnia wynosi 8L i tyle powinno być.
saphire - 29-09-2007, 17:17

heckler po płaskim terenie to i może w Cari GDI z manualna skrzynią te 8L wyciśniesz ale jak byś miał teren górzysty (prawie bieszczady) i stale po nim pomykał z górki w dolinę i na górkę a do tego jeszcze koreczki no i automacik to te 12L wcale nie wydaje się dużo :p tym bardziej że np. kumpel obok mnie (sąsiad) w Mondeo 1.8 z manualem i klimą ma także 11-12L a paru innych z silnikami 1.6 z Focusa czy Meganki średnio po 11L mają i generalnie u nas tak jest że jak mieszkasz na górce to dla silnika 1.4 masz spalanie po mieście 8L dla 1.5 9L dla 1.6 10L dla 1.8 11L ( jesli automat i klima to 12L) - po prostu takie uwarunkowania terenu i miasta :twisted: :badgrin: i nic być nie mógł na to poradzić no chyba że byś się stąd wyprowadził na tereny plaskate :D
Anonymous - 29-09-2007, 20:04

Troszkę odbiegliśmy od tematu, Moomin nie mieszka w górach, jeździ po płaskim a jego cari pali gróbo ponad 10l paliwa, to dużo (a nawet bardzo dużo). Jeśli moja (115KM) pali poniżej 10l to jego powinna palić jeszcze troszkę mniej. Nie wiem czy mu coś pomogliśmy, być może jeśli znajdzie przyczynę wysokiego spalania to się odezwie i opisze problem.