Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów
bleki01 - 06-06-2009, 16:28
Witam!
zakupiłem moduł centralnego do mojej cari 1.6 z 98r.Posiada on funkcje domykania szyb.Nie wiem gdzie sie podłączyć w aucie zeby ona działała.pPomoże ktos?
kozuch2 - 06-06-2009, 23:22
aby podłaczyc sie aby działało domykanie szyb musi pan zakupic jescze jeden sterownik,ja rowniez zmieniałem sterownik centralnego zamka i tez chciałem podłaczyc domykanie szyb.ale po czasie przeszło mi takie urzadzonko kosztuje w granicach 50 zł szukaj na allegro
bleki01 - 07-06-2009, 18:27
dzięki za rade.probowalem troche na wlasna reke ale bez rezultatów.pozdrawiam
fsubishi - 23-07-2009, 14:47
Jak wy wszyscy tak i ja mam problem zakupiłem moduł, sterownik "RECEIVER,KEYLESS ENTRY MR916006" MAM CARISMĘ 1,9td 1998 czy ten moduł mogę podłączyć i ewentualnie gdzie do mojej ślicznotki? Wraz z modułem otrzymałem pilot.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Autko kupiłem niecały miesiąc temu więc jestem zielony jesli chodzi o tę markę i model.
Pozdrawiam
przemekx303 - 31-07-2009, 22:35
witam i mam takie może głupie pytanie a mianowicie gdzie najlepiej ukryć ten nieszczęsny sterownik ,w moim poprzednim aucie podpinałem się w bagażniku a tutaj oryginał siedzi nad kolanami (może w tunelu)
jointventure - 07-08-2009, 00:10
Witam, zakupiłem TEN UNIWERSALNY moduł do zamykania centralnego z pilota i z sukcesem udało mi się go samodzielnie zamontować w mojej Cari 1.8 SOHC z 1997. Schemat z instrukcji C (sterowanie masą).
1. Zacznijmy od zdjęcia dolnej osłony nad nogami kierowcy. wszystko już tu widać;)
2. Najpierw przygotować trzeba wiązkę która przyszła z zakupionym sterowaniem. Wycinamy niepotrzebne przewody: POMARAŃCZOWY i POMARAŃCZOWO/CZARNY.
Następnie łączymy najlepiej jak najwcześniej przewody ŻÓŁTY i ŻÓŁTO/CZARNY podłączając je do CZARNEGO który to połączymy z masą - ja wkręciłem śrubkę przy wtyczce MUT-II do głównego ECU.
3. Zaczynamy łączenie:
CZERWONY trzeba podpiąć do stałego zasilania z akku - ja podłączyłem jak tu wcześniej proponował @woxy do kabla stałego napięcia z radia.
BRĄZOWY to kabel na migacze, niestety jeden więc także jak wcześniej wyjaśniano w temacie trzeba zakupić dwie diody (oczywiście nie te świecące ) i zamocować je jedną nóżką do kabla migacza lewego/prawego a drugą połączyć ze sobą i z kablem BRĄZOWYM z wiązki. Na diodzie jest rysunek strzałki pokazującej kierunek przepływającego prądu, w tym wypadku od sterownika w stronę kabli kierunków.
Kable migaczy szukamy w grubej wiązce biegnącej tuż obok/poniżej metalowego drążka kierowniczego, u mnie była okręcona czarną taśmą izolacyjną (jest w tej wiązce charakterystyczny gruby biały kabel z stałym prądem który także można by wykorzystać, ale uznałem że łączki na niego nie wejdą to szkoda go psuć w takim miejscu - róbta jak chceta ).
Kable u mnie to JASNY ZIELONY/CZARNY od LEWEGO I ZIELONY/CZERWONY od PRAWEGO. Ten jasny zielony od lewego to seledynowy a zielony do prawego to trawiasty. (ważne bo są inne podobne)
4. Jak pokazał @GregP na drugim zdjęciu instrukcji na początku tematu, odkręcamy ten biały plastik ze sterownikiem centrala (DOOR LOCK ECU to ten duży pod lewą śrubką) i dostajemy się na jego tyły. Kable są bardzo krótkie więc przygotujcie się na ciężkie warunki.
5. Szukamy tych samych brązowych kabelków co w instrukcji @GregP z początku tematu, ale tu UWAGA! zmiana kolorów funkcji:
BRĄZ/CZARNY - zamyka zamek - BIAŁY kabel z wiązki zakupionej centralki
BRĄZ/ŻÓŁTY - otwiera zamek - BIAŁO/CZARNY kabel z wiązki zakupionej centralki
wpinamy się w nie zdejmując kawałek izolacji lub używając zakupionych wcześniej w sklepie motoryzacyjnym łączników przewodów po 70gr/szt. (metalową płytkę lepiej wciskać kombinerkami niż tą klapką do zatrzaśnięcia;)
6. Wszystko podłączone, wpinamy wtyczkę w zakupione sterowanie zamka centralnego i uczymy pilocik kody naciskając na nim któryś przycisk, a następnie taki mały biały wewnątrz sterownika. Migacze mrugną jest OK. Zamknij wszystkie drzwi sprawdź kilka razy bo mi za pierwszym nie zadziałał, dopiero po kilku naciśnięciach
7. Można zamocować sterownik w dowolnym miejscy ja narazie mam plastikowymi spinkami przypiętą na/za rurce nawiewu na nogi. Skręcamy i gotowe.
ps. To był mój pierwszy sterownik, a w weekend zamontowałem już następny w Mazdzie 323F (tam steruje PLUS) i co ciekawe drzwi kierowcy nie mają siłownika...
przemekx303 - 16-08-2009, 00:28
mi ten sterownik służył ponad pół roku i miał dalej służyć ale że auto sprzedałem w rodzinie to już nie wciągałem go więc trzeba będzie sprawidz następny bo to super sprawa w zimie jak zamarzną zamki
czester_ - 16-08-2009, 12:33
Zamontowałem sterownik wg instrukcji jointventure i wszystko pięknie działa. Zasilanie wziałem z grubego białego kabla.
Nie macie jakiegoś pomysłu do czego można by wykożystać przycisk otwierania bagażnika?
Czy nie dało by się zrobić z tego domykania szyb? El szyby mają dwustopniowy włącznik, jak on działa gdy klikamy do końca na domknięce? wysyła impuls czy zwiera aż do całkowitego zamknięcia?
jointventure - 16-08-2009, 15:07
a więc dokładnie tak samo myślałem nad zrobieniem domykanych szyb bo maja przeciez funkcję Auto podnoszenia i opuszczania za jednym przyciskiem więc wystarczy kabel od bagażnika podłączyć do wiązki od szyb w drzwiach, ja to zrobie jak mnie ochota najdzie;)
dodatkowym atutem jest to że szyby nawet po skończonej jeździe, zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka nadal działają i można nimi operować przez jakiś czas
czester_ - 16-08-2009, 16:21
myślisz że wystarczy się podpiąć tak samo jak do zamka? Bez schematów czysta teoria:) Bo tak myslałem nad tym bagażnikiem ale trzeba by mastera wyrzucać to już lepiej jakiś inny dodatek.
przemekx303 - 16-08-2009, 17:07
trochę to za proste żeby działało :bo centralka wysyła impuls i na tym koniec , sterowanie minusem a nie wiadomo jak jest z szybami , trzeba byłoby się do jakiegoś przekażnika podpiąć , choć sprawdzić nie zaszkodzi,
jointventure - 16-08-2009, 22:54
jak wyjmiesz panel sterowania szybami z prawego boczku masz wiązkę opisaną w Workshop Manualu ale z moją się całkowicie nie zgadzała. ale po wyjęciu przycisku są cztery mini przyciski pod spodem z których jeden: steruje szybami w górę, drugi: auto w górę, trzeci: w dół i czwarty: auto w dół. więc przez diody jak z migaczami trzeba się podpiąć do przewodów auto w górę i powinno działać no problemo.
od bagażnika w zakupionej centralce sterowania centralnym jest kabel czerwony z czarnym paskiem, więc wystarczy go podprowadzić do drzwi. jak ktoś spróbuje niech opisze.
przemekx303 - 17-08-2009, 21:34
ale dlaczego z prawego boczku? jak się komuś to uda to ma u mnie duże piwo.Nie długo zamawiam bx10 i sie zobaczy
jointventure - 18-08-2009, 15:54
sprawdzam czy ktoś to czyta;) heh oczywiście że chodzi o lewe drzwi
maciej_edi - 28-08-2009, 07:58
przemekx303, siema mam pytanko do ciebie ponieważ też zmówiłem bx10 napisz mi jak jest z jego montażem i czy działa bez problemu? z góry dziekuję
|
|
|