To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

Hubeeert - 19-10-2007, 17:28

Mateusz napisał/a:
Po pierwsze czy SUV/ 4x4 powinno sie krecic na nieco innych oponach niz osobowka

Mogą być dokładnie te same. Bez najmniejszego problemu.
Gene napisał/a:
Pomijajac kwestie estetyczne zakladanie opon z osobowki to dzialanie sprzeczne z technologia i zastosowaniem Outlandera. Woz swoje wazy i jest przystosowany do pewnych zadan, ktorym plaskate nie podolaja.
Przecież do jazdy po asfalcie spokojnie wystarcza takie same jak do Puga czy Skody. :?
Mateusz napisał/a:
Wykorzystujac kalkulator linkowany przez Huberta wyszla mi różnica średnic podanych kół wynosi 62 mm Różnica wskazań prędkościomierza: plus 8.8 %

Jeżeli wszystkie 4 są tej samej średnicy to można je założyć. Innym zagadnieniem jest sensownośc takiej decyzji - obroty silnika te same, prędkośc mniejsza. Jak uważasz.

Anonymous - 20-10-2007, 19:14

Ja przymierzam się do zimówek do mojego Outlandera II i po przeanalizowaniu
będę zastanawiam się pomiędzy następującymi oponkami 215/70/16:

- Dunlop SP Winter Sport M2
- Michelin 4 x 4 Alpin
- Continental ContiCross Contact Winter
- Pirelii Scorpion Ice

Może ktoś wie coś więcej o tych gumach? Jakieś typy/sugestie ?
Cenowo wyglądają podobnie.

Pozdrawiam :biggrin:

rc4 - 20-10-2007, 20:39

miglancu napisał/a:
Ja przymierzam się do zimówek do mojego Outlandera II i po przeanalizowaniu
będę zastanawiam się pomiędzy następującymi oponkami 215/70/16:

- Dunlop SP Winter Sport M2
- Michelin 4 x 4 Alpin
- Continental ContiCross Contact Winter
- Pirelii Scorpion Ice

Może ktoś wie coś więcej o tych gumach? Jakieś typy/sugestie ?
Cenowo wyglądają podobnie.

Pozdrawiam :biggrin:

U mnie już stoją Micheliny, dunlopy miałem letnie - nic szczególnego, beznadziejne w deszczu, Pirelki zimówki wymieniałem trzy szt. na gwarancji teraz całkiem przyzwoite choć głośne na suchym (mowa oczywiście o innych modelach tych firm). Dlatego uważam, że gumki Michelin to optymalny wybór.

Mateusz - 21-10-2007, 16:49

Ja jeszcze w temacie, podobno GY ma do zaoferowania zimowki na 18`` po weekendzie bede wiedzial cos wiecej w tym temacie, wtedy tez postaram sie napisac wiecej
M

Anonymous - 24-10-2007, 18:31

Witam!

Nie mogę nigdzie kupić zimówek do outlandera w rozmiarze 225/55/R18. Czy gdzieś w Polsce takie opony są dostępne? Odbieram swój samochód 6 listopada i chciałbym wyjechać z salonu na zimówkach [ nie interesują mnie R16]

pozdr

Mateusz - 24-10-2007, 19:06

Art, jest kiepsko:( ja sprawdzam od zachodu po wschod Polski, takze w necie ale nigdzie nikt tego nie ma, byc moze w piatek bede wiedzial czy jest szansa sprowadzenia opon 225/55/R18 z Czech- na dzis to nic pewnego. Sugeruje, abys wynegocjowal sobie zimowki z felgami przy odbiorze auta, osobiscie jesli nie zalatwie opon z czech, zdecydowany jestem na zakup 16``felgi i opony na ta felge.
pozdrawiam,
mateusz

Anonymous - 24-10-2007, 19:13

Mateusz, ja też chciałem kupić opony z Czech [michelin alpine] ale dzisiaj dowiedziałem się że są niedostępne i wogóle jest problem z tym rozmiarem. Bardzo nie chce zakładać 16 bo mi to wogóle nie pasuje :cry: Ciekawe jakie opony będą proponować do Citroena i Pg?
Gene - 25-10-2007, 07:12

Hubeeert napisał/a:
Gene napisał/a:
Pomijajac kwestie estetyczne zakladanie opon z osobowki to dzialanie sprzeczne z technologia i zastosowaniem Outlandera. Woz swoje wazy i jest przystosowany do pewnych zadan, ktorym plaskate nie podolaja.
Przecież do jazdy po asfalcie spokojnie wystarcza takie same jak do Puga czy Skody. :?

Nie napisalem, ze nie mozna... wszystko mozna lecz moim zdaniem to wyjscie awaryjne i nie polecane.
Jak ktos kupuje taki samochod powinien zakladac opony przeznaczone do tego rodzaju aut.

Mateusz, art, zapytam ale skoro tak dlugo szukacie to i pewnie ja nic nie zalatwie. :|

Gene - 25-10-2007, 09:40

No niestety tylko nowe felgi i opony w rozmiarze 16" o 18" mozna zapomniec. :(
Anonymous - 25-10-2007, 10:41

Witam!

To jest nienormalne!!! To znaczy że żadna firma nie produkuje zimówek w tym rozmiarze?

pozdr

Gene - 25-10-2007, 11:18

Pewnie ktos produkuje ale to dosc nietypowe rozwiazanie.
Anonymous - 25-10-2007, 15:25

poddałem się i zamówiłem u dilera dunlopy 215/70/R16 z alu felgami :evil:
Gene - 25-10-2007, 15:37

:-k

:salute:
powodzenia

Anonymous - 25-10-2007, 19:33

Zrobiłem rekonesans w Trójmieście. O felgach 17 można zapomnieć. Nie mają poza tym "rekomendacji" do Outlandera. Jedyne zimowe 18" to Bridgestone w rozmiarze 235. Obecnie nie do dostania. Zgadzam się z Gene, że powinny być do SUV-a, a nie do osobówki. Tak więc pozostają 16", z bólem i niechęcią.
Anonymous - 25-10-2007, 20:10

art, a jakie dokładnie te dunlopy kupiłeś?