[XX-92]Colt C50 i starsze - Kondensatory?
Anonymous - 08-02-2006, 01:03
JAKI scalak i jakie 5V? brodzky napisał/a: | Co do ostrzeżenia powiem tak, że zanim cos napiszę korzystam z nieznanej przez niektórych opcji szukaj. Gdyby nie to, iż wydawało mi się, że lepiej będzie założyć nowy temat gdyż może być to pomocne dla kogoś kto szukałby takiego objawu kontynuowałbym wątek.
A co do sprawy. Kupiłem kondensatory, poszedłem do jedengo serwisu facet powiedział, że jak ma tylko bąbelek to nic nie szkodzi jak kondensator jest zły to ma bąbel do góry. Po za tym to nie ma wpływu na 5V bo skoro coś do mnie komputer mówi to znaczy, że scalaki żyją czyli 5V jest. Poszedłem do innego stwierdził, że ten bąbel to na bank zły kondensator. Wyienił, pod jednym była ścieżka odsłonięta stwerdził, że lał od jakiegoś czasu prawdopodobnie i że wyczyścił i że kowal nie jest i zrobił to zgodnie ze sztuką lutowniczą. Jakiś nieprzyjemny się zrobił po naprawie :/
No więc wsadziłem, dalej mryga error 15 i dalej jest tak samo pyk między fotelami, pomka z tyłu i cisza
Jutro idę sprawdzać iskrę i czy paliwo się pompuje jak radzi tata... |
[ Dodano: Sro Lut 08, 2006 1:07 am ]
brodzky napisał/a: | Kurcze przygladalem sie tej plytce po zmianie C i nie wygladalo na to ze jest duze uszkodzenie. Facet mowil ze to przeczyscil tak jak sie to robi i w ogole sztuke lutownicza to ma opanowana i zebym sie nei wymadrzal. Wlasciwie nie zauwazylem wiekszych strat w druku. Poki byl C na miejscu to nic nie bylo widac jak zmienil na mniejszy to poprostu sciezka górna (patrz obrazek) zamiast zielona to jest taka zlotawa jakby srubokretem zerwac pasek tego co pokrywa druki. To wszystko. Wygladalo na to zo ta metalizacja w srodku (kanaliku) jest. Wieczorem powinienem miec cyfrówkę. Pobiegne jeszcze raz go wyjac i jak wyjdą jakieś sensowne zdjęcia to wystawie do wglądu. Aha no i najlepsze jest to, że ten niby wylany co przy nim jest ubytek na płytce to ten co miał bąbla z boku C1 (orazek). Czyli albo ten jest źle wmontowany albo to nie jest wina C.
Obrazek
obrazek pobrany bez zgody autora z mitsubishifan.webpark.pl. mogę usunąć
Swoją drogą jesteście pewni, że to NA BANK komputer? Tata sie upiera że paliwo i troche klotni przez to jest Wg mnie to jakby to bylo paliwo to by sie zadlawil albo cos tedy a nie nagle zgasl i zapalilo sie CE. Chociaz... raz mi paliwa braklo i tez bylo nagle a nie jak w polonezie czy amluchu ze najpierw na wyzszych obrotach sie dlawily a potem dopiero stop. Tylko CE sie nie zaswiecilo...
A może byłby ktoś chętny komu mógłbym go podesłać celem przetestowania/obejrzenia. Kiedyś coś czytałem, iż ktos ma tester tych kompów czy symulator? Mógłby obejrzeć te luty i go sprawdzić... Jakoś bym sie odwdzięczył raczej
pozdrawiam i glowy za okno nie wystawiam bo urywa dziś
ps. za 35 jest zestaw trasf + oporowa i jeszcze jakies cuda w walizeczce. miernik byle jaki od jakiegos czasu w domu jest
/dla nieelektroników
C = konensator |
NAPRAWIONE?
brodzky - 08-02-2006, 01:20
rafi napisał/a: | JAKI scalak i jakie 5V? |
No ktoś zasugerował, że jest problem z 5V i to na pewno komputer - kondensatory. Facet w serwisie powiedział, że bzdura bo skoro komputer żyje to 5V musi być bo jego scalaki są zasilane 5V (jak ponoć wszystkie zresztą). Cała historia.
rafi napisał/a: |
NAPRAWIONE? |
nie jeszcze. Nie wiem w koncu czy to komputer czy ten czujnik. Sprawdzę więc to i to. Trza było chyba od czujnika zacząć ale komputer reaguje jak reagował więc chyba gorzej z nim nie ma. Jutro jak się egzamin o znośnej porze skończy to do innego szpeca podjade z kompem i jak będzie przetłumaczony tekst to się zajmę diagnostyką. Jak dalej d4 to się rozglądam za jakimś uprzejmym posiadaczem 4g15 12v, który pozwoli wsadzić kompa w jego pojazd coby sprawdzić czy działa. Miejmy nadzieję, że to nie będzie jednak potrzebne...
[ Dodano: 08-02-2006, 14:16 ]
Byłem u Piotrka szpeca. Stwerdzil ze haltury mi nie odwalil ten co mi te kondziory wlutowal.
Teraz nie wiem co robic. Czekam na tlumaczenie i bede te czujke sprawdzal
ps. gdie sie wykreca przepustnice? U Krzyzaka na stronce jest tylo jak sciagnac weza a nie ktore srubki odkrecic...
[ Dodano: 08-02-2006, 14:47 ]
przegladam serwisowke. Nic z niemca nie umiem ale tutaj jest ze tylko silnik 1.5 posiada blad nr 15 wiec jest to chyba cos waznego jednak bo inaczej w 1.5 tez by to olali pewnie. Jak szukalem na necie kodow bledu po angilesku to znalazlem dla 1.8 i 2.0 i tylko 1.8 posiadal ten blad. Tak wiec skupie sie teraz na czujce...
pozdrawiam
Anonymous - 08-02-2006, 21:36
Strona wysłana do brodzky'ego. Niestety wciąż nie został rozwiązany mój dylemat - co to jest czujnik pozycjki silnika (Motor-Positionssensor)? Nie jest to jednak czujnik położenia wału. IPS, TPS?
Krzyzak - 08-02-2006, 22:01
Grzesiu - silniczek regulujący obroty przy przepustnicy (zwany silnikiem krokowym) robi pewną zadaną ilość krokoów. Do ich zliczania służy właśnie MPS - motor position sensor.
Anonymous - 08-02-2006, 22:07
Zgadza się - tyle, że silniczek krokowy to po niemiecku Schrittmotor. Właśnei rozmawiałem z brodzkym i przyszło mi do głowy, że czujnik OT to cosik związanego z wybrzedzeniem zapłonu
brodzky - 08-02-2006, 22:17
Ale OT to cos innego niz Motor-Positionssensor. To nastepna pozycja w usterkach. Chyba ze nie wiem co to jest OT... i nie wiem o czym mowicie
Krzyzak - 09-02-2006, 09:11
Kurcze przejrzałem historię posta i nie znalazłem rozwinięcia skrótu OT - napiszcie o co biega, to się postaram wytłumaczyć.
Anonymous - 09-02-2006, 09:22
Krzyzak napisał/a: | Kurcze przejrzałem historię posta i nie znalazłem rozwinięcia skrótu OT - napiszcie o co biega, to się postaram wytłumaczyć. |
W instrukcji, którą przysłał mi brodzky jest wzmianka o Kurbelwinkelsensor (czujnik położenia wału). Jest tam napisane, że czujnik ten ustala pozycję 1. tłoku i w momencie, gdy znajdzie się on w pozycji OT przekazuje impuls do jednostki sterującej (zapewne chodzi o ECU - naprawde kiepska ta niemiecka dokumentacja), a ta ustala kolejnośc wtrysku. Jeśli czujnik jest uszkodzony, powodowac może niewłaściwą kolejność wtrysków, nierówną pracę silnika czy przygasanie. Zastanawiam się, czy nie chodzi tu bardziej o kąt wyprzedzenia zapłonu. Jeśli chcesz, prześlę Ci oryginalny tekst oraz tłumaczenie - ale to wieczorem, po powrocie z pracy.
Tak czy ianczej - Miś brodzky'ego wciąż nie odpalił, a z przesłanej instrukcji nic nie wynika. I wciąz pojawia się błąd 15, występujący ponoć tylko w silniku 1,5.
tomusn - 09-02-2006, 09:37
może to pomoże:
OT sensor jest to czujnik wykrywający położenie tłoka w pierwszym cylindrze w górnym martwym położeniu (TDP - top dead position)
błąd 15 jest tylko dla silnika 1.5 ale w Coltowych i Lancerowych, a nie wiadomo jak w innych modelach
Zgadzam się z Darkiem, Niemcy piszą czasem z angielska i może zamiast Schrittmotor napisali tym razem Motor-Positionssensor - ja obstawiam że to coś z silniczkiem krokowym i tego się będę trzymał.
brodzky - 09-02-2006, 13:16
No wlasnie w tej tabelce pisze ze 15 tylko 1.5 (nur = tylko wg mojego slownika )
Znajomy dal mi numer do goscia, ktory kiedys u Bienkowskiego pracowal (VW) a teraz na wlasnosc dlubie w autkach. Rozmowa telefoniczna ale pokapowal ze to ECI MULTI sie nazywa wiec chyba moge mu zaufac. Po tym co mu krotko strescilem stweirdzil ze albo pompka daje za male cisnienie albo cos z silniczkiem krokowym. Moze mi go obejrzec ale dopiero w poniedzialek ale to i tak co najwyzej przemierzy a zeby miec pewnosc to najlpiej by bylo miec taki silniczek na podmiane i zobaczyc czy to na bank to. Myslalem sobie ze jak u VW pracowal to moze niemiecki zna i korzystal keidys z serwisowek VW ale jakos pomijal pytanie czy mu sie to na cos przyda jak mu serwisowke po niemiecku przy okazji dostarcze i po angielsku schemat elektryczny, takze troszke mi sie nie spodobalo.
Aha. Gosc nawet niby kojarzyl ze to 5 czy 6 stykowy (kurde zapomnialem ile tych stykow chyba 6) silniczek krokowy a wczesniej niby 3 stykowe byly.
Zaczalem szukac tego silniczka. Kumpel robi w firmie co sprzedaje silniki i skrzynie. Mowi ze znalazl silniczek ale z pogietymi stykami a jednego w ogole nie ma :/
Jeszcze przyszlo na mysl ze tu jest jakas przekladnia zebatkowa co udaje silnik krokowy i w koncu nie wiem. wiec pytanie nastepne brzmi. Jest silnik krokowy + ten z zebatka slimakowa czy tylko krokowy czy tylko z zebatka slimakowa? A moze dwa krokowe? Jeden na pewno porusza przepustnica regulujac wolne obroty. To ten co mam zepsuty? Juz zgluplem. POnurkuje w serwisowce moze cos znajde. W sumie do poniedzialku kupa czasu to moze wyjme przepustnice jak mi sie uda wtyzki zdjac. Bez problemu schodzi ta od czujnika.Tej z przodu i malej z tylu nie umiem zdjac. trzeba cos nacisnac czy jak? NIe widac tam zadnego przycisku :/
jeszcze raz dziekuje za pomoc. Cos mi sie wydaje ze to cos niestandardowego...
Krzyzak - 09-02-2006, 13:19
No więc błąd 15 dotyczy MPS - czyli czujnika silniczka krokowego.
OT - czujnik położenia wałka rozrządu (w aparacie zapłonowym dla 4G15, 4G37 itp. w np. 4G92, 4G63 dohc itp. jest na przedłużeniu wałka rozrządu, po drugiej stronie niż rozrząd)
brodzky - 09-02-2006, 13:22
mhm czyli czujnik != silniczek. Ale domyslam sie ze to jakas elektroniczna kosteczka w takim razie. Bo gdyby mechanizm to by komputer nie wiedzial ze zepsute...
a jak kosteczka to sie pewnie nie a naprawic tylko trzeba kupic :/
tomusn - 09-02-2006, 13:26
Krzyzak napisał/a: | OT - czujnik położenia wałka rozrządu |
jeśli to jest przy "Kurbelwinkiel" patrz obrazek, to bym obstawiał jednak wału korbowego, wałek rozrządu to Nockenwelle.
OT znaczy Oberer Totpunkt czyli jak pisałem górne martwe położenie, i OT Sensor, jak wiemy, służy ECU do ustalania kąta wyprzedzenia zapłonu (dobrze, prof. Krzyżaku?)
[/b]
Krzyzak - 09-02-2006, 15:37
Jeszcze raz:
błąd 15: czujnik położenia trzpienia silniczka krokowego (Motor position sensor)
błąd 22: czujnik położenia wału korbowego (Kurbelwinkel)
błąd 23: czujnik położenia wałka rozrządu (OT lub też TDC1 - wskazuje, kiedy cylinder 1 ma swoje max. górne położenie).
Także nie pomyliłem się w poprzednim poście.
josie - 09-02-2006, 17:42
brodzky - napiszę jeszcze raz.
Tak jak u góry napisał Krzyżak - błąd 15 to błąd czujnika położenia trzpienia silniczka krokowego (twój silniczek ma 2 styki i poprzez przekładnię ślimakową na jego wałku wysuwa trzpień który popycha [otwiera] przepustnicę. Na końcu trzpienia jest IPS - czujnik puszczenia nogi z gazu). Osobną wtyczkę ma silniczek krokowy (2 styki) i MPS (czujnik wysunięcia trzpienia - 5 czy 6 styków w tym IPS).
Teraz najważniejsze - samochód odpala bez silniczka krokowego, MPS-u i IPS-u.
Sprawdziłem to u siebie jak naprawiałem silniczek i jeździłem kilka dni bez silniczka i czujnika położenia trzpenia. Także tutaj nie szukałbym przyczyny usterki.
P.S. Przylutowałeś te kondensatory od góry?
|
|
|