Forum ogólne - Poczuj potęgę diesla - Trident Iceni R
Anonymous - 23-10-2007, 12:42
dylson napisał/a: | a jak tata jezdzi to i 10 spali |
jak moze 3.0 palic 10l?? czyzby jezdzil na holu, a silnika uzywal tylko do ogrzewania wnetrza?
10l to pali carisma 1.6, a nie 3.0
Anonymous - 23-10-2007, 13:07
arturro napisał/a: | jak moze 3.0 palic 10l?? czyzby jezdzil na holu, a silnika uzywal tylko do ogrzewania wnetrza?
10l to pali carisma 1.6, a nie 3.0 |
święte słowa
Krzyzak - 23-10-2007, 18:17
cns80, wyraznie napisalem, ze kolega robi max. 1000 km miesiecznie. A rozwaza kupno Lancera 2008 i tu roznica ceny miedzy silnikiem 1.5i a 2.0tdi jest podobna jak napisales, wiec wyjscie na zero jest odlegla kwestia.
cns80 - 24-10-2007, 07:47
dylson napisał/a: | Ladny smok ta omega. Bratu maxima 3.0 v6 spalila max 15l gazu. | Mój brat jak się uprze to wykręci 12,7 l benzynki, ale zaczynają na niego trąbić i poganiać go światłami, bo wlecze się jak emeryt
Krzyzak napisał/a: | cns80, wyraznie napisalem, ze kolega robi max. 1000 km miesiecznie | Czyli 12 tyś rocznie. To faktycznie mało.
Krzyzak napisał/a: | roznica ceny miedzy silnikiem 1.5i a 2.0tdi jest podobna jak napisales | No tak przy tych pojemnościach się wolniej zwraca i nie ma takiej frajdy jak w 3.0
Anonymous - 24-10-2007, 21:05
arturro napisał/a: | ak moze 3.0 palic 10l?? czyzby jezdzil na holu, a silnika uzywal tylko do ogrzewania wnetrza? |
Napisalem ze to przy jezdzie taty. Jechal wtedy do gdanska. Bratu spalila max 15l gazu a normalnie pali ok 13. Dodam ze brat wolno nie jezdzi i nie wlecze sie jak emeryt.
sampler - 18-11-2007, 09:57
arturro napisał/a: | sampler napisał/a: | Dominuje? Jest a drugim miejscu. Pierwszy jest zespol BMW z silnikiem benzynowym (wolnossacym) |
na dwa wyscigi przed koncem sezonu zmniejszajac przewage bmw z 30 do 10 punktow, a dwoch kierowcow seata zajmuja pierwsze miejsce w kwalifikacji generalnej,
wiem sampler ze wg ciebie taka sytuacja wogole nie moglaby miec miejsca ze diesel staje sie coraz lepszym silnikiem w stosunku do benzyny , no ale coz poczekajmy kilka lat i zobaczymy co konstruktorzy jeszcze wymysla. |
Sezon WTCC zakonczony. Mistrzem zostal Priaulx jadacy BMW. Drugi Muller z Seata TDI.
Po raz kolejny w sporcie lepszy okazal sie benzyniak. Czekamy teraz na dakar i co pokaze Pajero Evolution
Anonymous - 18-11-2007, 11:28
sampler napisał/a: |
Sezon WTCC zakonczony. Mistrzem zostal Priaulx jadacy BMW. Drugi Muller z Seata TDI. |
wow jestem pod wrazeniem znowu okazalo sie ze diesal to kupa zlomu,
przykro mi sampler ze przyszlo nam sie jezdzic takimi autami, tzn. w sumie mi nie jest przykro
Anonymous - 18-11-2007, 14:07
Diesel nie jest kupa zlomu. Diesel to dobre auto do przemieszczenia sie z punktu a do punktu b. Jednak benzyna daje duza wieksza frajde z jazdy. Diesel jaki by nie byl zawsze to bedzie tylko diesel. Ja przez pierwsze dwa lata tez bylem strasznie zafascynowany dieslem. Jednak po przejechaniu sie benzyna v6 przeszlo mi
Anonymous - 18-11-2007, 18:23
dylson napisał/a: | Jednak po przejechaniu sie benzyna v6 przeszlo mi |
a dieslem V6 i w gore jezdziles?\
wcale nie bronie diesla bo ten silnik sam sie obroni (zreszta wystarczy zerknac na obecne ceny benzyny) ale sadze ze wiekszosc z was miala do czynienai z dieslami z epoki kamienia lupanego i stad te opinie, sam tez niechcialbym jezdzic dieslem pamietajacym czasy rewolucji seksualnej, peace
sampler - 18-11-2007, 18:49
Ja tez niechcialbym nikogo przekonywac ale wypowiem sie. Otoz obecnie roznica benzyny do ropy wynosi 20 gr na litrze !!!. Wiec biorac pod uwage wyzsza cene diesla przy kupnie uwazam ze jednak warto wziac benzynke. Akurat jezdzilem roznymi autkami od 1.9 tdi po 3.0 i 3.3 tdi w A8 ( o ile nie staly w garazu bo nadel czesto tego potrzebowaly). Jakos nie zrobily na mnie wrazenia. Owszem duzy moment ale co z tego jak sie nie kreca wysoko i trzeba wachlowac. Koledze Arturro proponuje rozejrzec sie na rynku co sie dzieje i przejechac sie autkiem z silniczkiem tfsi. Na pewno zmienisz zdanie co do diesla. Atut diesla - wysoki moment i nisko polozony juz nie istnieje. Za to spalanie... sam sie zdziwisz. Szkoda ze silnik Mitsubishi GDi w europie tak nie ewaluowal (turbo+kompresor).
Anonymous - 18-11-2007, 18:59
sampler napisał/a: | Koledze Arturro proponuje rozejrzec sie na rynku co sie dzieje i przejechac sie autkiem z silniczkiem tfsi. |
codziennie jezdze, co prawda 1.6 fsi ale zdecydowanie wole 1.4 tej samej firmy i pali mniej o 2l.
piszesz o ewolucji benzyny ale ja widze ja w innym kierunku (podobnie jak wszyscy producenci) tj hybrydy, nie zadne gdi, fsi itp.
sampler - 18-11-2007, 19:40
Oczywiscie ze tak. Ale musimy rozroznic rozwoj w typowo silniki tlokowe oraz hybrydy. Ciekawa opcja tlokowek jest naped na wodor. Takie patenty prezentowalo np BMW. W kazdym razie to jest przyszlosc tak jak i biopaliwa. Nawiasem mowiac diesel w galancie na rzepaku jedzie. Sprawdzone
Anonymous - 18-11-2007, 23:36
Diesel w carismie to nie jest jedyny diesel jakim jechalem Ale nawet on zrobil na mnie z poczatku wrazenie. Jednak diesel wydaje sie szybszy niz jest naprawde. Na poczatku wydawalo mi sie ze wciagnie moje byle auto primere 1.6 (90km) z gazem jak bedzie chcial. Jakie bylo moje zdziwienie jak zrobilem test i jechalem rowno z nissanem (nissanem jechal kolega). To zludzenie jest spowodowane przez turbine ktora zaczyna dmuchac i auto dostaje nagle kopa. A jeszcze co do silnika vw 2.5TDi v6 to benzynka 3.0 v6 bez turbo da mu spokojnie rade. A jak ktos chce tanio jezdzic to wrzuca gaz i tyle. Jak sie jedzie to sie nie zostawia za soba czarnych chmur i mozna auto odpalic o 2 w nocy i sasiadow nie pobudzic. Ale generalnie co kto lubi.
Anonymous - 19-11-2007, 00:00
i znowu wyszla dyskusja nad wyzszoscia jednego silnika nad drugim,
ja tam czekam na R8 z 5.0 V12 TDI
cns80 - 19-11-2007, 11:15
dylson napisał/a: | A jeszcze co do silnika vw 2.5TDi v6 to benzynka 3.0 v6 bez turbo da mu spokojnie rade | Ja to testowałem w Oplu i mam odwrotne odczucia. Diesel fruwa i da się utrzymać z przeciętnej pensji. Benzyna wyczołguje się z błota i da się utrzymać z pensji prezesa PKN Orlen.
Po co mi wir w baku ? Mogę zrobić więcej i taniej.
A dźwięk 3,0 V6 CDTi bi-turbo jest niezapomniany. Coś jak KAMAZ podchodzący do lądowania
[ Dodano: 19-11-2007, 11:17 ]
arturro napisał/a: | R8 z 5.0 V12 TDI | Może być ciekawie.
Ale i tak powiedzą Ci że to traktor
|
|
|