To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Katalogi nowego Lancera (model 2008)

Anonymous - 31-10-2007, 16:28

Nieprawda, wiem że ma być w tym roku w listopadzie 170 sztuk 1.5 na całą Polskę.
Może uda Ci się wyrwać jednego z tej puli 8)

Anonymous - 01-11-2007, 00:09

Tak będą 1.5 w listopadzie, ale podobno w wersji Invite. A mnie interesuje wersja najtańsza z tym silnikiem, czyli Inform. Z tego co słyszałem to dopiero pojawią się takie w marcu 2008, a to jeszcze tytle czasu :( .
Tak z innej strony. W Niemczech sprzedawane są nowe Lancery od wiosny. Czy wogole oplaca sie sprowadzic takiego do Polski (nie wiem jak ksztaltuja sie dodatkowe koszty, np. podatek, akcyza itp), czy jednak taniej bedzie kupic w salonie w Polsce?

stanik - 01-11-2007, 00:26

na tej klasy autach sprowadzenie z zagranicy może wyjść ciut drożej lub na to samo. Największa różnica to taka, że u nich masz podatek 19% a u nas 22%. Więc w salonie u nich placisz bez "ichniejszego" VAT a u nas placisz ten 22%. reszta oplat to pewnie jakies 1000-2000 PLN za tlumaczenie dokumentów, jakieś znaczki skarbowe, badanie techniczne itd itp. Tak więc jeśli jedynym kryterium jest opłacalność to nie sądzę aby było warto. Natomiast inna różnica to taka ze tam pewnie ten silnik będzie dostępny wcześniej (w cenniku na oficjalnej stronie MM Niemcy 1.5 nie ma) no i może wyposażenie bogatsze niż w Polsce w standardzie?
Ja jakieś 2 miesiące temu targowałem się z salonem Mercedesa w Monachium i wyszło na to , że po doliczeniu wszystkich kosztów wyjdzie na to samo co kupić identycznego w Warszawie (akurat byłą promocja na takie). Ba, jako ciekawostkę powiem, że na wywóz z Niemiec dawali mniejszy rabat niż dla mieszkańców swojego kraju, więc opłacalne było zameldować się u znajomego w Niemczech (bardzo prosta procedura) i kupić jako mieszkaniec ich kraju :)

Pozdrawiam

Anonymous - 02-11-2007, 11:22

Czy wiadomo coś o tym czy ASO planuje fabrycznego chipa na modele z silnikami TDI?

w sumie to silniki VAGa so dobre tylko szkoda ze troche klekoczą- brak common Rail- to minus- i plus 3 decybele przy ciagłej pracy
szkoda ze nie zdecydowali sie na współprace z Fordem- moze i 4 KM mniej- 136 KM- ale lepszy komfort pracy silnika -oczywisice temat rzeka do dyskusji

Anonymous - 05-11-2007, 03:09

Z tego co czytałem to VW wycofuje się z pompowtryskiwaczy i przechodzi na common raila i chyba taki silnik będzie w Lancerze. Obecne 2l niby dobre są ale jak szwagier chciał go zachipować to mu w VW odradzili bo są jakieś problemy z głowicami i zostało 140 kucyków. Przekonywali żeby wymienił na A3 i 170KM :mrgreen:
Anonymous - 05-11-2007, 08:04

Z tego co się orientuję, to w Lancerze będzie stare poczciwe TDI na pompowtryskiwaczach, ten sam silnik co w Outlanderze. Common Rail VW zastosuje pierwszy raz w Tiguanie, więc nie mogli sprzedać najnowszej technologii obcej firmie, która na dodatek wprowadziłaby pierwsza ten silnik w swoim modelu. 170 KM to także TDI tyle że z wtryskami piezzoelektrycznymi czy jakoś tak - nie znam się, czytałem w kazdym bądź razie porównanie Outlandera i Seata Freetracka w Auto Motor Sport z listopada. Tam właśnie Out jest z silnikiem VW 140KM a Free z TDI 170 KM.

Co do samego Lancera, w tym roku sprowadzono zaledwie parę sztuk TDI do Polski i to chyba tylko w wersji Instyle, kolejne w nowym roku, wcześńiej będą 1,5. Zastanawiam się jak to jeździ, bo na papierze 0-100 km/h ma w 11,6 co jak na tę moc i gabaryty samochodu wydaje się bardzo dobrym wynikiem porównując do konkurencji z podobna mocą np Nowa Impreza 1,5 ok 14 sekund, co prawda 4x4 trochę zabiera, ale czy aż tyle.

Czekam na jakieś konkretniejsze info na temat Lancera Sportback'a bo podobno ma być wprowadzony na przyszłą jesień, na razie zdjęć nie znalazłem, odsyłają tylko do konceptu z 2005r., ale wiadomo, że wersja produkcyjna nie będszie tak wyglądać. Ciekawi mnie, czy będzie to tylko Sport Sedan z "piątymi drzwiami", czy Mitsubishi zaproponuje inny model z inną stylistyką, kolorami itp.

Anonymous - 05-11-2007, 19:06

eMBe napisał/a:
Z tego co się orientuję, to w Lancerze będzie stare poczciwe TDI na pompowtryskiwaczach, ten sam silnik co w Outlanderze. Common Rail VW zastosuje pierwszy raz w Tiguanie

Z tego co sie orientuje to Common Rail jest juz montowany w versji 3.0 TDI w Tuaregu- nie wiem jak z Tiguanem- moze to bedzie pierwsze 2.0 TDI z CR

Anonymous - 11-11-2007, 19:32

A mnie skusi na wiosnę chyba 1.8 l - pasują mi osiągi i moc (tylko żeby był bo coś importet marudzi), kuzyncio bierze 1.5 tak samo na wiosnę (w wcześniejszym lansie - twierdzi " niema lepszgo wozu" przesiaddka z stratusa)
Anonymous - 11-11-2007, 20:34

Na bank beda pompowtryski. Widzialem, jezdzilem. :)
Anonymous - 12-11-2007, 19:14

Cytat:
Na bank beda pompowtryski

No to kultura pracy żadna - Golf pracuje jak traktor a jak jest zimny to katastrofa ( przynajmniej jak dla mnie ). Poza tym elastyczność genialna i spalanie rewelacyjne. Ciekawe jak się będzie sprawował w obudowie Mitsu

Anonymous - 15-11-2007, 10:08

arci napisał/a:
A mnie skusi na wiosnę chyba 1.8 l - pasują mi osiągi i moc (tylko żeby był bo coś importet marudzi), kuzyncio bierze 1.5 tak samo na wiosnę (w wcześniejszym lansie - twierdzi " niema lepszgo wozu" przesiaddka z stratusa)

arci a znasz ceny wersji 1.8 l Inform i Invite?

Anonymous - 15-11-2007, 21:58

andy_28 napisał/a:
arci napisał/a:

arci a znasz ceny wersji 1.8 l Inform i Invite?
1.8 nie bedzie w tym roku i nie ma jeszcze cen na te auta.
arekp - 15-11-2007, 22:10

A ja sie niestety po raz kolejny rozczarowalem polskim sposobem prowadzenia biznesu przez pewnych 'biznesmenow' :(

Chcialem Wam napisac na poczatku listopada, ze zamowilismy nowego Lancerka ... stad moje wzmozone zainteresowanie tematem - prospekty, ceny, wywiad dotyczacy ilosci aut w pierwszej partii, potem kilka rozmow z Jackiem.

Praktycznie wszystko poza slowem 'zamawiam model w takim kolorze i z ta tapicerka' bylo dograne z Grafixem, byla zapytanie o cene, byla zrobiona wycena, analiza leasingowa ... i dupa, bo z powodu kolejnego 'polskiego biznesmena', ktory zamiast placic faktury woli sobie zainwestowac kase i posciemniac kontrahentom nie mozemy sobie pozwolic na zaryzykowanie obecnie posiadanych zasobow finansowych ;(

A juz mialem nadzieje, ze jeden z lancerkow ze skromnej pierwszej partii, ktora przyjedzie do Polski bedzie nasz :( Ludzilem sie jeszcze przez pierwszy tydzien listopada, a teraz juz wiem ze pewnie do polowy przyszlego miesiaca nie uda nam sie sciagnac kasy ;(

Anonymous - 16-11-2007, 09:03

Ali-En napisał/a:
1.8 nie bedzie w tym roku i nie ma jeszcze cen na te auta.

Już wiem o tym z MMC. Będą na przełomie I i II kwartału 2008r i nie znają jeszcze cen :( . Muszę więc jeszcze poczekać aż pół roku :cry:

TommiCrazy - 16-11-2007, 23:25

AREKP..... coz , na pocieszenie moge ci powiedziec?
sam kupilem sobie autko na poczátku roku.... i dopiero w grudniu sie nim przejade jak wroce do polski...