To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - Car audio w nowy L200

Anonymous - 04-12-2007, 16:20

no to pogratulowac :blob8:
Anonymous - 13-12-2007, 18:49

Axer, chłopaku, co z ta fotką ???
Anonymous - 18-12-2007, 01:09

a ktos prubowal wcisnać jakas skrzynie basowa za siedzenia ? mam ochote gdzies zamocowac ale nie bardzo widze miejsce :(
Anonymous - 18-12-2007, 13:11

Za siedzeniami da rade zamontowac tylko glosnik ale trzeba bedzie ciac blache,dobrym rozwiazaniem moze byc skrzynka na kipie jezeli masz zabudowe.
Anonymous - 18-12-2007, 20:26

FABIO, z tym cięciem blach to chyba przesadziłeś, te blachy są zewnętrzne, ponadto buda kabiny i paki nie jest połączona na sztywno, zwróć uwagę, że jedno i drugie w czasie jazdy "rusza" się inaczej. Jeśli kolega atrade, będzie chciał zainwestować większą kasę to znajdzie inne rozwiązanie np. płaski sybufer pod siedzenie lub w drzwi (widziałem coś takiego w katalogu Sony).
Anonymous - 18-12-2007, 21:00

też o tym myslalem ale ciekawe jak to gra w porównaniu do normalno gabarytowych skrzynek ktoś może miał coś takiego cienkiego jak wrażenia ?
Anonymous - 18-12-2007, 21:09

Mi zaproponowali umieszczenie sprzętu za schowkiem podłokietnika między pasażerami tylnego siedzenia
Anonymous - 28-01-2008, 14:16

Herkules13 napisał/a:
Axer, chłopaku, co z ta fotką ???

proszę bardzo

Anonymous - 28-01-2008, 14:22

Wygląda bardzo fajnie, szkoda tylko że zasłania pokrętła
Gene - 28-01-2008, 14:33

Endeavour... launch control center... commander Axer, ready to launch, over... :D
Anonymous - 05-02-2008, 00:20

Co do płaskiego subwofera to jakoś nie mam zaufania(z plastiku jeszcze nikt nie uzyskał dobrego dźwięku) ale jeżeli chcę się uzyskać dobry bas to wiadomo dobra skrzynka załatwia temat. Tylko niestety w L200 nie ma na to miejsca. Ja osobiście zainstalował bym sobie dobry system z przodu napędzany jakimś dobrym markowym wzmacniaczem a jak by było mało to w tylnych drzwiach wsadził bym głośniki 20cm i dobrze je wygłuszył. Gwarantuje że w środku włosy by skakały na głowie a na zewnątrz nie było by wiejskiej dyskoteki i by nie było za dużo hałasu. Lub po prostu 2 systemy 16,5cm na przód i tył.
Anonymous - 12-02-2008, 10:21

chcąc zrobić dobry układ w L200 należy (tak sprzedali mi swój marketing w Barierze Dźwięku - przyznam się że łyknąłem):

1. zrobić drzwi
- montaż głośnika poprzez stosowny pierścień adaptujący z MDF
- wygłuszyć drzwi matami

2. Przenieść tweetery
- przerabia się w tym celu słupki przednie

3. wzmacniacz
- dobre miejsce na montaż jest pod tapicerką podłogi pod fotelem pasażera. Mieści się tam np. Genesis profile four ultra - do napędu zestawu przedniego wystarczy :)
Radio fabryczne ma nie więcej niż 4x20 RMS. Wzmok 4x50W oznacza po 100W na kanał (50W na tweetera i 50W na midbas) - to jest moc porządnego kina domowego dla kanałów L+P. To naprawdę bardzo dużo - grunt by moc była prawdziwa. Jak nie bawimy się w budowę sceny dźwiękowej tylko chcemy ŁUP ŁUP - to kupujemy wzmok 2 kanałowy - do L-ki pasować będzie gabarytowo Genesis profile two ULTRA
(wersje ultra są mocniejsze :) )

Zerknijcie sobie na FAQi w dziale Warsztat / car audio - dużo można się dowiedzieć o mocy wzmacniaczy i wogóle trochę rozeznać się w temacie.

4. Głośniki
- trzeba kupić dobre - budżet na wzmacniacz nie powinien być znacznie większy niż na same głośniki, ale na raczej nie na odwrót.

5. Radio
- nie trzeba koniecznie wymieniać - to element zapewne na sam koniec, choć brak wyjścia na wzmacniacz i konieczność konwersji sygnału na pewno powoduje jakąś stratę jakości - z drugiej strony wygląda jak fabryczne :)

6. SUB - moim zdaniem w L200 jego montaż jest bezcelowy - tylko utrudni życie, bo będzie gdzieś leżał pod nogami. A rozwiązania typu platikowy płaski - cóż, to tak jakbyśmy sobie wrzucili luzem do fury głośniczki CREATIVE - niby 5.1 niby kino domowe a jednak nie do końca...
Osobiście uważam (choć jestem laikiem) że sub to ostatnia rzecz jaką się w furce powinno montować. 6 calowe DOBRE midbasy w połączeniu ze wzmokiem, któremu nie brakuje mocy także potrafią wiele - dużo ważniejsze jest jednak by miały jak pracować - muszą być dobrze zamontowane, a to trochę pracy i sporo materiałów.

Porównajcie sobie kino domowe z subwooferem (takie małe plastikowe z głośnikiem basowym 20cm) oraz brzmienie porządnych kolumn z 6 calowym midbasem pracujących pod dobrym i mocnym wzmokiem - wystarczy wizyta w mediamarkt czy elektroworld - a zrozumiecie o co chodzi.

Anonymous - 12-02-2008, 20:38

Spyrant a masz zamiar coś robić u siebie z muzyką ?
Jeśli tak, to pokaż co tam narobiłeś chłopaku bo ja też tak nieśmiało przymierzam się do małych modyfikacji, ale do końca nie mam na nie konceptu

Anonymous - 12-02-2008, 23:49

Chlopaki z bariery dzwieku wiedza co robia :)
Anonymous - 19-02-2008, 16:19

Herkules13 napisał/a:
Spyrant a masz zamiar coś robić u siebie z muzyką ?
Jeśli tak, to pokaż co tam narobiłeś chłopaku bo ja też tak nieśmiało przymierzam się do małych modyfikacji, ale do końca nie mam na nie konceptu

Genesis Profile Two ULTRA - wzmok dosyć dobrej klasy a przede wszystkim pozwalający na montaż pod tapicerką podłogi pod fotelem pasażera.

(jest też wersja 4 kanałowa dla tych którzy chcieliby budować scenę dzwiękową - do tego potrzebne jest już dobre radio)
http://www.genesiscaraudio.net/

Głośniki Morel Dotech Ovation
http://www.morelhifi.com/

Dynamats na przestrzeń podłogową od foteli przednich do grodzi silnika. Ponadto jakieś tłumienie w miejscach gdzie skrzypi (tył auta).

Do tego:
- montaż głośników w drzwiach - trzeba dorobić pierścienie mocujące
- dobre okablowanie
- tłumienie drzwi (tych co są głośniki)
- przeniesienie tweeterów na słupki - tak by nie były przesłonięte zbędnymi maskownicami i były skierowane prosto w stronę ucha a nie w bok

i tyle w kwestii muzyki... Do tego jakaś jednostka centralna, ale w kwestii audio ma to znaczenie drugorzędne. Przede wszystkim musimy sobie jasno powiedzieć - przy niskich budżetach nie opłaca się nic innego jak zestaw przedni (16cm + tweetery) + dobry wzmacniacz 2ch lub 4ch. Tylne drzwi są wogóle out of scope - nie powinne wogóle grać.

Jak mamy kaskę, to kupujemy mocny i porządny wzmok + w miarę dobre głośniki. I NIE OSZCZĘDZAMY na montażu - to ważne, by było to zrobione bardzo dobrze, bo nawet Morel Supremo w fabrycznych miejscach będzie brzmiał beznadziejnie.

W moim przypadku nie bardzo będzie co na forum pokazać, bo wszystko będzie pod tapicerką. Ale jak tylko sprzęt "zabrzmi" to niewątpliwie opiszę wam wrażenia (już niedługo).

pozdr.
S,