[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Piszczące/skrzypiące zawieszenie z przodu
Anonymous - 13-04-2009, 21:18
Może to być czasem wybity sworzeń wahacza prostego. Na szarpakach nie wyjdzie ni cholery, dopiero po odpięciu od zwrotnicy. A czy po tygodniu ładnej (bezdeszczowej) pogody zaczyna skrzypieć?
t.o - 13-04-2009, 21:33
darul1 napisał/a: | Może to być czasem wybity sworzeń wahacza prostego. Na szarpakach nie wyjdzie ni cholery, dopiero po odpięciu od zwrotnicy. A czy po tygodniu ładnej (bezdeszczowej) pogody zaczyna skrzypieć? |
Hmmm...
kilka ostatnich dni jeździłem w deszczu, była cisza. Od wczoraj było sucho
i dzisiaj w ładnej pogodzie przejechałem ponad 400km. Skrzypiało całą trasę ;P
Skrzypi w zależności od pogody?
Owczar - 13-04-2009, 22:07
A drzwi siędzą sztywno? Nie mają luzów? Spróbój na zamkniętych odsunąć szybę i poruszać nimi w obie strony.
Fragu - 13-04-2009, 22:12
A skrzypi Ci też na małych krótkich nierównościach, czy tylko wtedy gdy budą rusza na boki? Mojemu tacie w MSS skrzypi jak stary tapczan właśnie jak buda się bujnie, obstawiam gumy stabilizatora.
Anonymous - 13-04-2009, 23:46
Jeśli skrzypi to na 100% wahacz (sworzeń), przy małych ruchach skrzypi a na nierównościach stuka.
pablo diablo - 14-04-2009, 00:40
witam
mi skrzypi tył i podejrzewam wahacze tynie , gdy podjeżdżam na podjazdy ograniczniki prędkości gdzie w angli tego pełno to skrzypi oraz na nierównosciach. obejrzałem gumy wahaczy tylnych i wydaja mi sie sparciałe lekko popękane i stare. muszę zacząć kręcić z ta akcja wymiany wahaczy przez serwis bo to skrzypienie już mi zaczyna przeszkadzać zastanawiam sie czy to bardzo groźne jazda z takimi wahaczami ???
sampler - 14-04-2009, 07:04
Z tylu to moze skrzypiec na gumach stabilizatora lub na gumach wahaczy tych najbardziej wysunietych do przodu od strony karoserii.
prelud - 14-04-2009, 07:54
ja mam dokladnie to samo,od strony pasazera.podczas deszczu slychac mniej,zaczyna dopiero skrzypiec gdy jest sucho.Zawieszenie sprawdzane i wszystko jest ok.Z poczatku myslalem ze to odbojnik od drzwi ale wyciagnalem go dla sprawdzenia i dalej to samo,w drzwiach nic nie lata.To skrzypienie jest troszke denerwujace...
Bartek - 14-04-2009, 08:03
Sprawdźcie wahacze proste - z nimi nie ma żartów - najlepiej odpiąć sworzeń i sprawdzić odpięty - inaczej można nie wyczuć luzu.....
dOOb - 01-05-2009, 22:44
Witam. Mam dokładnie ten sam problem, skrzypienie na nierównościach w okolicach drzwi pasażega i progu. Tak jak i u was, na deszczu zanika, a potem na nowo.
To jak, czy już ktoś zlokalizował przyczynę?
Czy to faktycznie wahacz prosty?
Lipa - 01-05-2009, 23:20
Też to miałem, wachacz dolny prosty, szczególnie skrzypiało jak było sucho i się kręciło kierownicą, na forum jest nawet filmik gdzieś nagrany, ja strzykawką wpuściłem trochę oleju do sworznia wachacz, naprawa doraźna i na krótką metę, wachacze do wymiany
Anonymous - 02-05-2009, 14:21
Zaraz jak pisałem wcześniej w tym pości zaczęło i skrzypieć u mnie. Pewien swego kupiłem wahacz prosty (555) i pojechałem do mechanika a tu zaskoczenie!! okazało się, że to nie był prosty dolny tylko górny (wyrąbany jak 100..). Po wymianie jak ręką odjął.
seba77 - 02-05-2009, 15:18
dOOb napisał/a: | skrzypienie na nierównościach w |
Miałem to samo na przegladzie nic nie wykazało dopiero jak pojechałem na sprawdzenie dokładne zawieszenia okazało sie ze dopiero po podniesienu przodu auta tak zeby koła były nie obciązaone okazało się że to wachacze proste po wymianie wszysko ucichło .
Jonny156 - 02-05-2009, 20:59
Miałem identyczne objawy i okazało się że olej z amortyzatora się wylał i skrzypiało jak cholera
t.o - 03-05-2009, 14:05
Wszystkie znaki wskazują na to, że to wahacz pyka.
I teraz pytanie: jak rozpoznać, który jest do wymiany - wahacz prosty dolny czy wahacz prosty górny?
Nie chciałbym robić tego dwa razy gdybym akurat nie trafił w ten wybity
Wymienić obydwa dla św. spokoju czy da się to rozróżnić (u mechanika)?
Pozdrawiam
t.o
|
|
|