Carisma - FAQ - [Carisma] Automatyczna skrzynia biegów - jaki olej i co ile
kimo - 24-07-2012, 23:36
a filtr ? i czy występuje ? i słyszałem że jeszcze uszczelkę do tej skrzyni by się przydało od razu wymienić.
Moomin - 25-07-2012, 00:17
Filtr występuje, jak najbardziej, ale to Ci dobiorą w serwisie. Co do uszczelki, nie wiem.
kimo - 27-07-2012, 18:56
No i słuchajcie , jak idę do mechaników (różnych firm) jeden mówi, żeby wogóle nie zmieniać i jeżdzić do końca nie wiem co to znaczy do końca Drugi mówi, że jak ma tyle przejechanych km (~245000) to lepiej nie zmieniać, bo będzie lub może być gorzej - nie będzie ryzykował i gwarancji na to nie da. A trzeci mówi, że bez problemu i będzie wszystko grało. Nie wiem kurde co mam robić
Moomin - 27-07-2012, 21:12
No też się zetknąłem z takimi opiniami, że jak nie był olej wymieniany przez tak długi czas, to po wymianie mogą zacząć problemy wyłazić. Ale może miałeś wymieniany wcześniej? Nie znasz historii auta zupełnie? Ja u siebie wymieniałem przy jakichś 130 tys. i było ok, ale poprzedni właściciel mówił, że też wymieniał.
racenty - 28-07-2012, 11:31
Ja wymieniałem samodzielnie metodą dynamiczną. Nic skomplikowanego http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=515 opis jak to zrobić, dodatkowo jest też w serwisówce opis. Koszt to 10l oleju <castrol transmax z> - jakieś 330zł + filtr do skrzyni 70zł org hyundai. Czasowo jakaś godzinka.
Moomin - 29-07-2012, 22:18
No tak, ale to nie kwestia metody wymiany tylko tego czy zaczepiać to w ogóle czy zostawić jak jest.
kimo - 08-08-2012, 17:22
Moomin napisał/a: | No też się zetknąłem z takimi opiniami, że jak nie był olej wymieniany przez tak długi czas, to po wymianie mogą zacząć problemy wyłazić. Ale może miałeś wymieniany wcześniej? Nie znasz historii auta zupełnie? Ja u siebie wymieniałem przy jakichś 130 tys. i było ok, ale poprzedni właściciel mówił, że też wymieniał. |
znalazłem fakturkę po niemiecku i okazuje się, że był wymieniany przy 170tys. (teraz ma 250tys) i był wlewany "transmax z" właśnie. Czyli jak się zna historię można śmiało wymieniać ?
Moomin - 08-08-2012, 17:34
kimo napisał/a: | Moomin napisał/a: | No też się zetknąłem z takimi opiniami, że jak nie był olej wymieniany przez tak długi czas, to po wymianie mogą zacząć problemy wyłazić. Ale może miałeś wymieniany wcześniej? Nie znasz historii auta zupełnie? Ja u siebie wymieniałem przy jakichś 130 tys. i było ok, ale poprzedni właściciel mówił, że też wymieniał. |
znalazłem fakturkę po niemiecku i okazuje się, że był wymieniany przy 170tys. (teraz ma 250tys) i był wlewany "transmax z" właśnie. Czyli jak się zna historię można śmiało wymieniać ? |
No to powinno być wszystko ok. Olej w tych skrzyniach zmienia się co 90 tys., więc akurat Ci termin wypada. Wlej taki sam olej i nie powinno być problemów. Skoro ktoś wymienił przy 170 to zgodnie z rozpiską zapewne wcześniej i przy 90 był wymieniony.
Kamacz - 27-06-2015, 02:34
Siemka, Mam Cari z 2001r i 2 miesiące temu byłem w serwisie na wymianie oleju, to nie była wymiana dynamiczna tylko spuszczenie poprzez korek spustowy (miska nie była wyciągana) wyleciało ok. 4.3L i został zalany jakimś Carlube ATF-U.. na korku znajdowały się opiłki i zalecili mi ponowną wymianę, nie wiem jaki olej był lany wcześniej, z tego co czytałem chyba nie powinno się mieszać starego oleju z nowym. dlatego też chcę zrobić pełną wymianę oleju.. Jaki olej byście polecili zalać? Dzięki.
Ps. Możecie opisać jak taka wymiana powinna wyglądać:)
robertdg - 27-06-2015, 08:08
Oryginalnie zalewany jest DiaQueen, jako zamiennik użytkownicy stosują Castrol Transmax Z
Carlube jest częscią Tetrosyl i są to dobre produkty
Kamacz - 27-06-2015, 11:10
Myślę o zakupie http://www.carlube.co.uk/...nsmission-fluid Jak wymienić cały olej i jak przebiega taka operacja?
robertdg - 27-06-2015, 21:01
W service manualu znajdziesz precyzyjną odpowiedź http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
norb - 24-10-2015, 17:19
Czy w Carismie 1.8 GDI 2002 r automat występuje zewnętrzny filtr oleju ,oglądając skrzynie nie widzę. Szukam informacji na temat ww skrzyni .
Bizi78 - 24-10-2015, 18:34
Teoretycznie filtr zewnętrzy powinien być na górze skrzyni tak jak na poniższej fotce.
norb - 25-10-2015, 11:46
Czyli lipa u mnie niema filtra zewnętrznego (sprawdzałem zgodnie z fotką) miejsce jest. Czyli wymiana dynamiczna (potrzeba 10L ojeju), poza wymianą filtra procedura taka sama jak w skrzyni z filtrem zew. ??? Olej transmax Z (podobno najlepszy) . Jaki olej polecacie na dzień dzisiejszy (cena jakość) ????
|
|
|