[XX-92]Galant E3xA i starsze - Przeskakujące zapłony???
Maretzky85 - 20-11-2007, 10:07
bartekdeejay napisał/a: | Przecież to normalny objaw na ssaniu silnik dostaje podwójną dawkę paliwa i dlatego podkapca każde auto ma prawie podobne objawy Np. odpal silnik na gazniku może byc ciepły i wyciagnij ssanie i zobacz co bedzie leciało z rury |
Ależ jak najbardziej Z tym, że jak dostaje podwójną dawkę paliwa to będzie kopcił na biało .. szaro ... ale nie na czarno (chyba, że diesel).
A sprawa z parownikiem wygląda mniej więcej jak opisują obrotów mi nie trzymał, nierówno chodził, na zimno było bardzo ciężko odpalić. Kupiłem zestaw naprawczy, i teraz chodzi o niebo lepiej. Na zimno odpala (może nie od strzała, ale bezproblemowo) trzyma obroty...
Anonymous - 22-11-2007, 22:34
Witam
Byłem u mechanika z tym zaplonem przypomne ze mam gala 91r. 2.0 lpg a problem jest w tym ze autko wiecej pali i strzela z wydechu jak trzymam go na wyzszych obrotach wymienilem sonde i spalanie nieco spadlo ale stwierdzilem ze pojade do mechanika przestawic zaplon bo podobno moze sie przestawic jak nie sa nowe swiece i przewody a montowany jezt gaz jak tak mialem zamontowalem gaz w sierpniu a dopiero m-c pozniej wymienilem przewody na oryginalne i swieczki NGK. Wiec wszystkie objawy czyli nadal duze spalanie ok. 16.5-17l gazu i to strzelanie z rury wskazywaly na przestawiony aparat w wyniku czego przeskakuja zaplony. Pojechalem do mechanika ktory mial mi ustawic aparat jednak chyba zle trafilem ten wzial klucz stwierdzil ze faktycznie jest opozniony i przekrecil srube na oko co mi sie nie spodobalo sadzilem ze powinien na lampe ale nic zaplacilem i odjechalem. Pech chial ze pojechalem do sklepu i jak wrocilem do autka padl rozrusznik i nie chcial krecic wzialem go na pych i musze go rozebrac zeby zregenerowac. Krecenie aparatem chyba nie mialo wplywu na rozrusznik??? Czy zaplon w tym Misku powinien byc wyprzedzony o 5 czy o 8 i jak to ustawic zeby kolejny mechanik mnie nie zrobil w balona czy da sie to zrobic na oko czy tylko na lampe??? Do tego mam jeszcze pytanie mniej wiecej od tamtego pechowego dnia jak odpale autko na zimnym silniku i przelaczy sie na gaz (mam termostat) to obroty nagle spadaja i autko gasnie jak go przetrzymam troche dluzej na PB zeby sie bardziej nagrzal juz jest ok jak przelacze na LPG przypomne ze instalacje mam okolo 3 m-c wiec chyba nie zdarzylo sie nic zabrudzic. POMOŻCIE !!!
Maretzky85 - 22-11-2007, 23:30
Z gazem to normalka Ja mam gaźnik i wyregulowałem mniej więcej, że chodzi na jednym i drugim tak samo przynajmniej jeśli chodzi o obroty. A jeśli chodzi o zapłon, to jak na mój gust koleś Cię zrobił w konia. Na oko to ... cóż..
Przy zapalonym silniku conieco można jeszcze posłuchać, na zgaszonym już nie. Tak czy inaczej Lampą jest najprecyzyjniej
Anonymous - 23-11-2007, 15:35
Ok tez mysle ze mnie zrobil w konia ale jaki powienien byc kat wyprzedzenia zapłonu bo chyba jest jakis konkretny?
Krzyzak - 23-11-2007, 15:39
5 st BTDC
Anonymous - 23-11-2007, 16:31
Krzyzak napisał/a: | 5 st BTDC | Dziekuje za zainteresowanie Czy na LPG tez powinno byc takie ustawienie bo czytalem na forum ze 7-8 czy to zalezy od indywidualnego przypadku?
Krzyzak - 23-11-2007, 16:34
zalezy od indywidualnego przypadku (np. 4G37 ma 10 st.) i ale zawsze jest tolerancja +/- 2
na gazie sie wyprzedzenia nie ustawia
Anonymous - 23-11-2007, 20:52
Wiem Krzyzaku ze znasz sie dobrze na Miśkach a powiedz mi jeszcze czy w silniku 4G63 tez radzilbys przestawic kąt wyprzedzenia o 8 st. Wiem że na gazie się nie ustawia zapłonu chodzilo mi o autko wyposażone w instalacje gazową a nie o zasilanie na którym się ustawia zapłon bo chyba to miałeś na myśli.
Krzyzak - 23-11-2007, 21:52
mozesz ustawic i 8, tylko co chcesz tym osiagnac? po to sa bazowe katy wyprzedzenia, zeby sie do nich stosowac
Anonymous - 23-11-2007, 23:52
Krzyzak napisał/a: | mozesz ustawic i 8, tylko co chcesz tym osiagnac? po to sa bazowe katy wyprzedzenia, zeby sie do nich stosowac |
Kurcze chyba nie mozemy sie dogadac. Znasz bazowe ustawienie? Chce tak ustawic zeby bylo dobrze nie wiem czy czytales temat od początku. Mam problemy ze zbyt duzym spalaniem oraz zbyt duza emisja spalin autko to 4G63 2.0 LPG V8. Strzela mi tez z rury tak jakby nie przetworzyl paliwa na energie tylko wydechem wyplul wiec wydedukowalem ze przeskakuja zapłony czyli rozregulowany aparat zaplonowy. Teraz pytanie jak go ustawic by bylo git?
POMOCY!!!
Anonymous - 24-11-2007, 13:30
ustaw najpierw zaolon jak pisal krzyzak -jedno bedziesz mial napewno ok jak dalej beda takie objawy to bedziemy szukac dalej ale od czegos trzeba zaczac -tak naprawde przyczyn strzelania w rure moze byc wiele a regulujac zaplon bedzie jedna mniej -spokojnie i po woli a cel zostanie osiagniety
Anonymous - 24-11-2007, 16:06
marek.b napisał/a: | ustaw najpierw zaolon jak pisal krzyzak -jedno bedziesz mial napewno ok jak dalej beda takie objawy to bedziemy szukac dalej ale od czegos trzeba zaczac -tak naprawde przyczyn strzelania w rure moze byc wiele a regulujac zaplon bedzie jedna mniej -spokojnie i po woli a cel zostanie osiagniety |
Wszystko ladnie pieknie ale krzyzak sprecyzowal dla silnika 4G37 10st +/-2st a ja ciagle probuje sie dopytac o 4G36 czy ma byc taki sam kat czy jest inny jezeli jest taki sam to ok tak ustawie ale jak jest inny Tylko o to mi wlasnie chodzi no bo jak juz ustawic to najlepiej bazowy czy sie myle
waldi-1 - 24-11-2007, 16:10
mam taki sam model jak ty na zdjęciu zapłon mam dokładnie po środku
Anonymous - 24-11-2007, 16:12
ustaw 5 stopni i bedzie napewno ok-pisal ci wyzej
Anonymous - 24-11-2007, 19:22
marek.b napisał/a: | ustaw 5 stopni i bedzie napewno ok-pisal ci wyzej |
Przepraszam faktycznie sam już się zamotałem w tym wszytskim ok ustawie 5st wyprzedzenia. W poniedziałek jadę do mechanika. Dam znać póżniej co i jak się okazało.
|
|
|