To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Ogólne - NAWIGACJA INACZEJ

Anonymous - 11-01-2008, 13:32

ja tez sie zgadzam nawigacja niejest niezastapiona i niema jak dobra mapa i pilot na siedzeniu obok
to jedyne co jest do tej smart nav ten czarny przycisk po lewej stronie kierownicy ten po prawej jest od alarmu i jakoms antena do nawi zarazem i mam pytanie czy przycisk od regulacji lusterek jest uwas podswietlony jak jest ciemno bo umnie nie i niewiem czy cos nielaczy czy wszystkie tak maja prosze o odpowiedz chodzi mi o ten czarny przycisk na zdjeciu obok systemu trakcji

Anonymous - 11-01-2008, 19:18

Gene generalnie dobrze mówisz, ale dodam swoje 2 grosze, bo używam nawigacji głownie w dwóch przypadkach:

1. Służbowo jak jadę do nowego klienta i nie chce mi się szukać gdzie to jest ul. klubowa w Żywcu. Wtedy "pani krysia" jest niezastąpiona bo prowadzi i nie trzeba sie skupiać na tym czy skręcam w dobrą przecznicę.

2. Kiedy wracam z powrotem do domu nastawiam sobie trasę krótką i znów "pani krysia" prowadzi. Ostatnio zwiedziłem miejsca na śląsku, o których nigdy bym nie wiedział gdyby nie nawigacja, która mnie przez nie przeprowadziła bo "najkrócej". Jest to świetny sposób na poznanie różnych skrótów w mieście. trzeba tylko uważać, bo osttnio jechałem polami praktycznie bezdrożem pomiędzy rzepakiem a kapustą. Fokusem żony nie dałbym rady :lol:

Oczywiście planowanie wyjazdów to całkiem inna historia i nawigacja do niczego się tu nie przydaje

pozdr

HugoOrmo - 11-01-2008, 19:31

1wyszojunior napisał/a:
ten czarny przycisk na zdjeciu obok systemu trakcji
jest niepodswietlany bezwzgledu na wersje

pzdr

Gene - 12-01-2008, 14:14

Thor napisał/a:
Oczywiście planowanie wyjazdów to całkiem inna historia i nawigacja do niczego się tu nie przydaje
o nie calkiem sie zgodze, podczas planowania wycieczek, wypraw czy generalnie turystycznych wyjazdow wszystko zaczyna sie na Mapsource Garmina. Tam widac jak trasa ma przebiegac a i mozna liczyc na wsparcie kolegow, ktorzy maja swoje routy lub slady po przebytych podrozach. Zgranie na komputerek to chwila i mozemy ruszac. :wink:
Anonymous - 16-01-2008, 18:30

GENE zapomniales o jedny aspekcie . Atutem włączonego GPS-a podczas drogi nie tylko jest slodki glos pani Krysi ale fakt ze widzisz jak uklada sie droga przed nami . Dla mnie jest bardzo wazne jadac po nie znanym terenie . Widze zakrety,proste , skrzyzowania .Papierowa mapa tego nie daje .
Anonymous - 16-01-2008, 22:21

Masz racje :roll: szczególnie w nocy jest to przydatne, dokładnie widać czy droga jest prosta czy są zakręty itp
Anonymous - 16-01-2008, 22:41

Najlepszy zestaw aby wszędzie dojechać bezpiecznie i szybko to: GPS + CB RADIO
Wiem to z doświadczenia...

Gene - 17-01-2008, 09:05

exc_racing napisał/a:

jesli masz na mysli jazde po czarnym bo jasli chodzi o miesce w terenie to CB i GPS moga okazac sie bezuzyteczne.

Januszl200 - 17-01-2008, 12:26

Przyglądam się tym postom na temat mapy i nawigacji i muszę powiedzieć (a jestem kartografem i wiele map i plaów miast "wydłubałem") System nawigacji jest tym samym co mapa tylko zastępuje nas w bezpośrednim szukaniu i śledzniu po "papierze". Mapa topograficzna zawiera więcej inf. o terenie niż to nam pokazuje SN (szczególnie w terenie), natomiast ten sam SN da nam więcej inf. o drogach i miastach (ich infrastrukturze) niż ta sama mapa (światła, stacje, paliw nr domów etc.) Jeżeli ktoś powie, że SN źle go pokierował, to znaczt, że mapa tego samgo terenu też miała te błędy! SN posiadają dużo więcej opcji - potrafią poinformować nas o korkach czy tymczasowych objazdach, nawet fotoradarach stacjonarnych (może jeszcze nie w Polsce ale na zachodzie już to działa). Sam korzystam z SN ale.... w Grecji, Albanii, Serbii był zbyt "ubogi" (miałem wersję raczej na zachód niż południe Europy) i mapa oraz mój pilot z boku (ukłony dla żony), który także poprowadzi elke jest niezawodny. :lol:
Sorki za przydługi tekst ale SN to przyszłość (tak jak kiedyś tel. kom. działał ale nie zawsze) :D

Gene - 17-01-2008, 13:22

Januszl200 napisał/a:
Jeżeli ktoś powie, że SN źle go pokierował, to znaczt, że mapa tego samgo terenu też miała te błędy!

calkowicie sie nie zgadzam, tu nie chodzi o przestarzale mapy z bledami tylko o to jak i czy prawidlowo komputerek prowadzacy wykorzysta dane. Mapa moze pokazywac (pokazuje) dobrze teren ale urzadzenie powie, ze mamy jechac inaczej bo algorytm ma bledy albo kalibracja sie rozjechala. Zwykly przyklad wybieram adres i komputer wskazuje miejsce o 200 m dalej. W miescie to juz problem i nie trafimy. A to dosc powazny mankament szczegolnie, ze ludzie z firmy gpsowej wszedzie nie pojada aby sprawdzic dane. Na papierze masz ulice i jedziesz. Patrzysz na nr domow i szukasz. To ulatwia zycie ale tylko tym, ktorzy wiedza jak z tego korzystac.

Anonymous - 17-01-2008, 15:29

Gene napisał/a:
Na papierze masz ulice i jedziesz. Patrzysz na nr domow i szukasz. To ulatwia zycie ale tylko tym, ktorzy wiedza jak z tego korzystac.

szczegolnie jesli jezdzisz po takim miescie jak budapeszt gdzie co druga uliczka jest jednokierunkowa, mapy papierowe to przezytek i nawet jesli navi zle cie poprowadzi to i tak wroci na swoj tor po jakims czasie lub sam pojedziesz w ulice obok choc navi ci wskazuje inaczej.
podstawowym problemem z navi jest to ze ludzie korzystaja z tego jak "pospolita malpa" co ona mowi to ja robie a pozniej jest psioczenie ze navi jest bee, poprostu trzeba troche myslec i obserwowac.
nalezy tez spojrzec na to z tej strony ze rynek uzytecznych gps to raptem kilka lat wstecz (szczegolnie w polsce) wiec az strachy pomyslec co bedzie za kilk lat :)
ja sobie nie wyobrazam jazdy za granica polski bez gps'a :)

Gene - 17-01-2008, 15:52

taa... zapraszam na Ukraine lub do Rumunii. :badgrin:
caly czas zwracam uwage aby nie mylic pojec odbiornika GPS z mapa i z funkcja auto-routingu. To 3 oddzielne skladniki majace wplyw na jakosc nawigowania.

Anonymous - 17-01-2008, 16:01

Gene napisał/a:
taa... zapraszam na Ukraine lub do Rumunii.

pogadamy za kilka lat :)
a mapy tych panstw powstana pewnie szybciej niz nam sie wydaje.

Gene - 17-01-2008, 16:11

arturro, ale co Ty zrobisz jak z czarnego zjedziesz. Bedziesz mial piaskowa plame na ekraniku.
kasztanimy :wink:

Anonymous - 17-01-2008, 18:09

Gene napisał/a:
exc_racing napisał/a:

jesli masz na mysli jazde po czarnym bo jasli chodzi o miesce w terenie to CB i GPS moga okazac sie bezuzyteczne.

W teren (prawdziwy) nie jeździsz sam więc CB jest konieczne.
W teren (prawdziwy) nie jedziesz bez mapy więc GPS też się przydaje. Oczywiście nie NAVI z TomTomem. Ale wgrana i skalibrowana mapa (topograficzna, turystyczna). A przynajmniej Garmin z wgranymi współrzędnymi punktów "kontrolnych".