Mitsubishi Trójmiasto - Pomorskie - Prękosci na nowym odcinku autostrady
Kibloo - 01-02-2008, 00:32
andy1 napisał/a: | Ja dzisiaj po raz pierwszy miałem styczność z naszą A1, jechałem do kumpla na ranczo za swarożynem, niestety przedlużył mi się pobyt i nie dotarłem za spot.. natomiast [...] teraz 15 więc ja jestem zadowolony. Niemniej głodnych wrażeń zapraszam na autostradę Berlin -Hannover w polsce powyżej 200 nie ma gdzie jeździć. |
to własnie między berlinem a hannoverem dobiłem do końca licznika L200...
pozdro
sebekColt97 - 04-02-2008, 09:11
Witam. Jechałem kilka razy nową A1. Fajna nawierzchnia, szkoda, że tylko częściowo oświetlona i przydałyby sie dodatkowe pasy ruchu (po 3 w jednym kierunku). Jadąc Coltem straszne podmuchy wiatru czuć na niektórych odcinkach, a co prędkości, można tam przycisnąć, choć policja podobno ma nieoznakowane samochody (ostatnio Golf VR6 jak słyszałem od znajomych z Tczewa). Ja w styczniu lecąc Coltem do Warszawy, miałem fatalną przygodę na trasie 7 (pomiędzy Ostródą a Nidzicą). Zatrzymało mnie nieoznakowane Mondeo (KW Olsztyn jak sie przedstawili). Miałem na liczniku w terenie niezabudowanym 140km/h, mandat 400zł/8pkt. Nigdy do tego momentu nie zapłaciłem mandatu, jeżdże zwykle spokojnie, wtedy spieszyłem się na uczelnię, a policja była bezwzględna, troche arogancka, ale pomijam ten brak kultury z ich strony i złośliwe komentarze. Coraz więcej nieoznakowanych patroli, lepiej uważać i jechac wolniej. W piątek widziałem szaleńcze pościgi nieoznakowanej Octavi między Elblągiem a Nowym Dworem Gd. Sypali chyba ze 160 za jakimś terenowym autem. Pozdrawiam.
Anonymous - 04-02-2008, 09:57
Pozwolę sobie nie zgodzić się w 100% z tym, że nawierzchnia jest taka fajna. Zwłaszcza na wiaduktach i w ich okolicy jest taka tarka, że szarpie mi kierownicą jak diabli. Za pierwszym razem, gdy tamtędy jechałem to myślałem, że mi się ciężarki od kół poodklejały
Ciekawe swoją drogą, ile czasu zajmie tirom zrobienie w tej ładnej nawierzchni malowniczych kolein...
sebekColt97 - 04-02-2008, 17:19
Zgodze się z tobą, nawierzchnia mogłaby być nieco lepsza, choć na razie wiadomo, wszystko nowe jest i jedzie się dobrze. Ostatnio często pokonywałem trasę Katowice - Warszawa, na niektórych odcinkach zmodernizowano nawierzchnię, jest idealna moim zdaniem i porównując do A1 jednak znacznie lepsza. Wydaje mi się, że jak na autostradę mobliby jednak nieco bardziej się postarać. Ciekawe kiedy jest planowane dotarcie A1 do Torunia? Czy w 2009r jest to realne?
Marcino - 04-02-2008, 22:57
Ja tam nie narzekam na nawirzchnie... moze jakieś dziwne opony macie.. u mnie nic nei trzesie..
A moze trzeba zwolnić jak sie przez progi i oznakowani przejezdza.. hehe
Anonymous - 05-02-2008, 01:16
ogolnie to nawierzchnia jest mhm trzęsąca... może na letnich oponach będzie lepiej, ale moim zdaniem mocno tłucze... i faktycznie boczne wiatry są dosyć silne :/
HugoOrmo - 05-02-2008, 20:04
Z Waszych "cierpkich" opinii o nawierzchni widac, ze trza zamknac ten przybytek i dalej turlac sie jedynka po metrowych koleinach...Mieszkam przy obwodnicy, pracowalem w Tczewie i dojezdzalem 45-50 min, po oddaniu autostrady 20-25 min.
Jak dla mnie nawierzchnia si a jak Wam wiatr przeszkadza do zapraszam na trase Madryt-Walencja gdzie jak wieje to przestawia samochod miedzy pasami.
pzdr
Kibloo - 05-02-2008, 21:19
dobrze mówi, dać mu wódki... alibo co, ja tam nie narzekam...
pozdro
[ Dodano: 05-02-2008, 21:20 ]
z resztą jak wam wiatr przeszkadza, to wystarczy zapiąć 4WD i jest cacy
Marcino - 05-02-2008, 22:49
he he widze ze chłopaki w 4wd daja rade a a w galancie też nie widze problemówm, jedzie sie jak malina... nie narzekajcie bo jest w polsce gorzej i musimu sioe "turlac" a A1 sie da zapierd...
BTW ktoś dzisiaj czranym l200 na nr GDXXXXX podobnym jak wasze zapioł ze srodkowego pasa w lewo z E1 w strone dworca na 2 gich swiatłach... co wywołało konsterenacje ludzi jedzacy po tczwie.. hehe
Anonymous - 06-02-2008, 02:16
hehe Jechałem tamtą trasą - jeśli się nie mylę to tam jest takie gigantyczne pole wiatraków? ale może to gdzie indziej.
Generalnie na A1 wiatr przeszkadzał mi, ze względu na ukształtowanie terenu - raz jest, raz go nie ma i to jest denerwujące... inna spraw, że poniżej 150 problem znika
Napewno jest to udogodnienie - gdyby była bezpłatna ciągle - wogole byłoby super, bo w zasadzie do czarlina krajowa 1 by się odkorkowała totalnie, jednak mogli trochę bardziej się postarać z tą nawierzchnią Napewno w terenówce tego nie czuć, ale ja jeżdżę czasem 230 konnym fordem na oponach 225/40 R17 - tam to dopiero się czuje jak nierówna jest nawierzchnia
Im wyższy kapeć, tym napewno lepiej się jedzie...
Dzisiaj ktoś mi tłumaczył, że niby jest jakaś taka technologia, że to się potem wygładzi, ale będzie trwalsze czy coś takiego :/ więc może coś takiego zrobili specjalnie. Jak wyjeżdża się na obwodnicę problem perforacji asfaltu znika więc napewno coś jest inaczej zrobione, tym bardziej, że "bicie" jest regularne i na całej długości A1.
Anonymous - 06-02-2008, 06:26
Mam stosunkowo niski profil opon (55) co w połączeniu ze sztywnością zawieszenia klipsy powoduje, że efekt telepania jest wyjątkowo silny. Nawet drogą Kościerzyna->Bytów jeździ mi się miejscami lepiej niż A1, nawet mimo kolein.
HugoOrmo napisał/a: | Z Waszych "cierpkich" opinii o nawierzchni widac, ze trza zamknac ten przybytek i dalej turlac sie jedynka po metrowych koleinach.. |
Dlaczego zamknąć? Po prostu jak coś jest robione za grube pieniądze to oczekuję, że będzie zrobione dobrze. Autostrada ma być wykonana tak, że komfortowo jeździ się po niej dowolnym pojazdem. Oczywiście pod warunkiem, że ów pojazd na jakikolwiek komfort pozwala Hugo, to, że narzekam na nawierzchnię nie znaczy, że nie cieszę się że w ogóle to wybudowali, bo w porównaniu z jedynką faktycznie to niebo a ziemia
Co do podmuchów wiatru zaś, to potrafią one niestety być niebezpieczne. Dlatego, nie rozumiem stwierdzenia: Kibloo napisał/a: | z resztą jak wam wiatr przeszkadza, to wystarczy zapiąć 4WD i jest cacy |
Nie każdy ma 4WD, a droga powinna być projektowana tak, aby zapewnić bezpieczeństwo każdemu jej użytkownikowi. Stały boczny wiatr ujdzie, ale właśnie te miejscowe podmuchy, o których mówi andy1 są wstrętne. Całkiem niedawno nagły podmuch wiatru rzucił na mnie forda transita - cudem udało się nam uniknąć kolizji, a było to zaledwie przy 80-90km/h. Jakby ten transit walił 130, jak to się robi na autostradzie, to nie wiadomo czy jego kierowca tak łatwo opanowałby sytuację. Wiatry u nas w kraju ostatnio są coraz silniejsze, więc problem nie jest błahy.
sebekColt97 - 06-02-2008, 18:48
Colt jest lekkim samochodem i nie tylko na nowej A1 a na całej obwodnicy jazda w czasie silnego wiatru to czasem walka z utrzymaniem kierunku jazdy. Daje sie to we znaki i czasem mam wrażenie, że zdmuchnie mnie z drogi. Napewno Carisma czy Galant trzymają się jak przyklejone, Colt to maluch, podmuchy są bardzo wyczuwalne.
Czy ktoś jest zorientowany, kiedy A1 dojedzie do Torunia???
HugoOrmo - 06-02-2008, 21:51
W listopadzie tego roku ma byc oddany odcinek do Nowych Marz. Co da od poczatku obwodnicy w Gdyni do konca A1 w Nowych Marzach okolo 140 km zajefajnej drogi...
tu sa szczegoly:
http://www.a1.com.pl/
pzdr
Krzyzak - 07-02-2008, 12:06
zalety:
- w koncu rowna droga, dobrze oznakowana, taka na miare kraju w Europie
wady:
- przejazdy przez mosty/wiadukty/itp. moglyby byc lepsze (jak na droge tej klasy) - czuc po prostu uderzenie zawieszenia w lacznik
- moze jednak brak tego 3-go pasa, choc w PL autostrady nie sa popularne, bo sa zwyczajnie ZA DROGIE! (pomijam chwilowy brak oplat)
Student - 07-02-2008, 12:49
Dla mnie wszystko co ma poniżej 3 pasów nie jest autostradą tylko drogą szybkiego ruchu i nieważne jak to jest w dokumentacji. Co do nawierzchni to ma byc równa i wspomagać hamowanie.
A do łączników to wszędzie mają z tym problem po 2-3 latach siadają i tłucze.
|
|
|