Car Audio - Moje car-audio
Anonymous - 29-01-2008, 18:27
Nie sugeruj sie tym co usłyszałeś w sklepowej zabudowie. To nie są warunki odsluchowe. Pozatym słuchałes dużo gorsze współosowe. Nie słuchałem tych Magnatów ale wiem że Helixy to jedne z najelpszych glosników do 400zł są porownywane do Hertz ESK165 PB es-6c czy Sinuslive SL160. Wg mnie Magnat przy tym jest conajmniej o polke niżej. Zrobisz jak zechcesz
Anonymous - 30-01-2008, 21:00
miodekdsk napisał/a: | Nie sugeruj sie tym co usłyszałeś w sklepowej zabudowie. To nie są warunki odsluchowe. poza tym słuchałes dużo gorsze współosowe. Nie słuchałem tych Magnatów ale wiem że Helixy to jedne z najelpszych glosników do 400zł są porownywane do Hertz ESK165 PB es-6c czy Sinuslive SL160. Wg mnie Magnat przy tym jest conajmniej o polke niżej. Zrobisz jak zechcesz |
Nie no te Hertze to półka niżej..., a sinuslive to już pod kreską klasa...Jedynie trafiłeś w te PB... A te Magnaty to pośrednio: między sinusami, a helixami...
Anonymous - 30-01-2008, 23:40
Gattsu napisał/a: | Nie no te Hertze to półka niżej..., a sinuslive to już pod kreską klasa...Jedynie trafiłeś w te PB... A te Magnaty to pośrednio: między sinusami, a helixami... |
Słuchałeś wszsytkich czterech kompletów pod tym samym zestawem w prawidlowych warunkach odsluchowych? Ja wymieniłem głośniki które do 400zł są warte odsłuchu. Niesłyszałem żeby ktoś polecał te Magnaty...
Anonymous - 31-01-2008, 21:19
miodekdsk napisał/a: | Gattsu napisał/a: | Nie no te Hertze to półka niżej..., a sinuslive to już pod kreską klasa...Jedynie trafiłeś w te PB... A te Magnaty to pośrednio: między sinusami, a helixami... |
Słuchałeś wszsytkich czterech kompletów pod tym samym zestawem w prawidlowych warunkach odsluchowych? Ja wymieniłem głośniki które do 400zł są warte odsłuchu. Niesłyszałem żeby ktoś polecał te Magnaty... |
Tak sie złożyło, że je słyszałem... Natomiast jeśli proponujesz głosniki Sinuslive tzn., że jeszcze mało słyszałeś...
londolut - 02-02-2008, 14:36
Już postanowione, Helix Blue 62 Teraz parę pytań
1. Czy to będzie dobrze grało pod DEH-3900MP? Ma one przynajmniej 4x18W w RMS?
2. Jakie kable? 2,5mm² wystarczą czy lepiej 4mm²?
3. Miedź beztlenowa czy zwykłe kable?
4. Czy przylutowanie tych kabli do kabli w kostce (jakieś 10cm cienkiego kabla będzie) popsuje coś w jakości, dźwięku itp?
5. Czy lepiej pociągnąć jakiś kabel 6-8mm² żeby zasilić radio czy może być na fabryczny zasilaniu?
6. Czy do tłumienia drzwi może być taka mata?
7. Jak osłonić głośnik z góry żeby nie lała się na niego woda?
8. Czy tweeter może być na fabryczny kablu czy lepiej na grubszym?
Hehe ale się rozwinąłem ale chcę żeby taki sprzęcik zagrał jak najlepiej
Anonymous - 02-02-2008, 15:11
londolut napisał/a: | Już postanowione, Helix Blue 62 Teraz parę pytań
1. Czy to będzie dobrze grało pod DEH-3900MP? Ma one przynajmniej 4x18W w RMS?
2. Jakie kable? 2,5mm² wystarczą czy lepiej 4mm²?
3. Miedź beztlenowa czy zwykłe kable?
4. Czy przylutowanie tych kabli do kabli w kostce (jakieś 10cm cienkiego kabla będzie) popsuje coś w jakości, dźwięku itp?
5. Czy lepiej pociągnąć jakiś kabel 6-8mm² żeby zasilić radio czy może być na fabryczny zasilaniu?
6. Czy do tłumienia drzwi może być taka mata?
7. Jak osłonić głośnik z góry żeby nie lała się na niego woda?
8. Czy tweeter może być na fabryczny kablu czy lepiej na grubszym?
Hehe ale się rozwinąłem ale chcę żeby taki sprzęcik zagrał jak najlepiej |
ad.1. Powinno być OK...
ad.2. 2,5 mm2 dogłośników OK będzie...
ad.3. może być miedź - ale polecam Cordial
ad.4. bezpośrednio kabel-kabel, ale jak jie masz wzmaka to i kostka może być...
ad.5. na zasilanie to do wzmaka osobny kabek ale 50 mm2- do radia nie ma potrzeby...
ad.6 badziewie.. tanio to soudal... lepiej: maty sinuslive
ad.7. nie ma potrzeby...
ad.8. taki jak do wooferów: 2,5 mm2...
londolut - 02-02-2008, 15:48
Gattsu napisał/a: | ad.1. Powinno być OK... | Nie dało mi spokoju i znalazłem takie coś, jest to prawda o tym radiu? Jeśli 22W są prawdziwe to jestem zadowolony
Gattsu napisał/a: | ad.4. bezpośrednio kabel-kabel, ale jak jie masz wzmaka to i kostka może być... | Nie będę jak narazie wzmaka dawał, a chodzi mi o to czy kabel ze zwrotnicy do radia może być przylutowany do kostki ISO w tym miejscu? Czy to popsuje coś w jakości, dźwięku itp?
Straszne ilości, 22cm x 10m za dużo a mniejszych rolek niema Znalazłem za to takie coś, bardzo podobne do soudala. 15cm x 10m wystarczy w zupełności.
Hugo - 02-02-2008, 18:44
londolut napisał/a: | Znalazłem za to takie coś | Ty, ale tanio. Chyba jak zrobi się cieplej to dopracuję swoje Car-Audio.
londolut - 02-02-2008, 23:45
Ja raczej skorzystam z tego rozwiązania bo maty Sinuslive są piekielnie drogie w porównaniu z tym a na pewno ja, jako średniej klasy słuchacz, a nie żaden audiofil, nie odczuję różnicy
Anonymous - 03-02-2008, 10:49
Lutowanie może być... Nie warto nic innego robić i przerabiać jeśli ma być wzmak...
Taśma dekarska moiże być owszem, lepsze to niż APP...
A zdziwił byś się.., ojjjj zdziwił byś, jakbyś odsłuchał auto wytłumione matami "tańszymi" i "droższymi" - jest duuuża różnica i to każde ucho wykryje od razu... Uważam, że warto... Carisma to moje 3 auto z zabudową CA i tutaj mam Dynamat, a wcześniej miałem i Soudala i taśmy dekarskie i APP i różnica jest KOLOSALNA w pracy wooferów... !!!
londolut - 05-05-2008, 14:42
Czas odgrzać kotleta
Czy ALPINE 3522S wystarczy do napędzania tych Helixów? Według danych technicznych 2x30W RMS.
Edit:
A może troszkę mocniejszy Alpine MRP-T220? 2x50W RMS przy 4Ω.
Anonymous - 05-05-2008, 19:32
londolut napisał/a: | Czas odgrzać kotleta
Czy ALPINE 3522S wystarczy do napędzania tych Helixów? Według danych technicznych 2x30W RMS.
Edit:
A może troszkę mocniejszy Alpine MRP-T220? 2x50W RMS przy 4Ω. |
3522 da rade, ale jak to mówią : więcej nie zaszkodzi...
polls - 30-07-2008, 20:55
londolut napisał/a: | Już postanowione, Helix Blue 62 |
Napisz prosze jak wrazenia i czy jestes zadowolony z tych glosnikow
londolut - 31-07-2008, 02:36
polls napisał/a: | londolut napisał/a: | Już postanowione, Helix Blue 62 |
Napisz prosze jak wrazenia i czy jestes zadowolony z tych glosnikow | Na razie plany pokrzyżowały mi inne wydatki więc lipton. Jak się dorobię jakiegoś fajnego grania to napiszę
czarnuch23 - 01-08-2008, 12:41
wczoraj odsluchiwalem glosniki ESK 165 Hertz'a bardzo fajne brzmienie ale dos duzo wysokiego tonu. Innymi slowy sa dosc mocno syczace, jesli ktos lubi to moze byc fajnie.
Ja dcyzje ktore glosniki zaloze podejme w momencie gdy juz bede mial zrobiona zabudowe drzwi i bagaznika i wtedy wszytkie glosniki zostana dobrane na zywo, jako ze mam 3 modele ktore mi pasuja brzmieniem i musze je odsluchac w aucie
Nie wiem o jakich Hertzach byla tu mowa ale tak jak sluchalem te nizsze modele nie maja za wiele do zaoferowania (niestety sa plaskie jak 16 dziewczynka) Nie wyrozniaja sie a ni dolem a ni gora srodek jest prawie nie slyszalny, jesli zamierzasz sluchac na tym muzyki rockowej mozesz sie zawiesc.. do techno wystarcza jako ze jest to malo wymagajaca muzyka
|
|
|