To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Drgania na kierownicy w Outku II

mitsu00 - 03-12-2010, 22:39

jorzyk1976 napisał/a:
witam rozumiem że jest to nie majątek, ale gdy oddaje się do przeglądu w autoryzowanym serwisie sprawny samochód a otrzymuje się z wada to jest to denerwujące. i będę dobijał się aby to zrobili tak jak powinno być!!!!
Możesz próbować, ale w 2 ASO poinformowali mnie że MMC nie płaci za zbierzność i geometrię. Tez miałem ciśnienie po tym jak na gwarancji, koncówkę drążka i prawy wahacz mi wymieniali, a resztę sam musialem zrobić.
rezon - 04-12-2010, 00:25

bonito napisał/a:
u mnie koła na 18stkach muszą być IDEALNIE wyważone
za szybko jeździsz ;) . A poważnie to im większe koło tym dokładniejszego ważenia wymaga. Też jeżdżę z 10gr różnicy z reklamacją, ale przy 15" też czułem taką różnicę.
Gregz - 09-12-2010, 08:09

Panowie, mam do Was pytanie.
Drży mi lekko kierownica przy prędkości 120km/h. Ale naprawdę lekko. Wszystko zaczęło się po wymianie opon na zimowe. Byłem w serwisie jeszcze raz i podobno koła wyważone są prawidłowo.
Czym grozi jeżdżenie ze źle wyważonymi kołami ... jeżeli nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie w jeździe? Zawieszenie dostaje po dupie? Łożyska? Czy nic się nie stanie jeśli tak będę jeździł?

karol_alasz - 09-12-2010, 09:10

Gregz napisał/a:
Czym grozi jeżdżenie ze źle wyważonymi kołami

Pierwsze co leci to końcówki drążków... Drgania z kół przenoszą sie na kierownicę za pośrednictwem wszystkich elementów układu kierowniczego - mozna by rzec ,że odczucia na kierze to juz tylko echo :wink: Nie wiem jak zbudowany jest ten układ w naszych barakowozach ale im więcej "pośredników"(przegubów,łączników) to tym więcej mozliwości ich wymiany... Oczywiście że może Ci to nie przeszkadzać tylko po długim takim traktowaniu juz żadne wyważenie Ci nie pomoże bo bedzie sobie tak wszysko latało...

rezon - 09-12-2010, 16:26

Gregz napisał/a:
Drży mi lekko kierownica przy prędkości 120km/h. Ale naprawdę lekko. Wszystko zaczęło się po wymianie opon na zimowe. Byłem w serwisie jeszcze raz i podobno koła wyważone są prawidłowo.
To stań przy Panu Jasiu i niech przeważy je jeszcze raz. W Outku słabe wyważenie jest odczuwalne właśnie przy ok. 120 km/h
Gregz - 09-12-2010, 22:10

Dzięki za odpowiedź. Byłem dzisiaj na ponownym wyważaniu i już jest dużo lepiej, nie idealnie ale lepiej. Mam nadzieję, że teraz nie będzie problemu, że mi drążki polecą.