Eclipse - Techniczne - 16,5 l/100 PB [emeryt]
Anonymous - 23-01-2008, 12:44
.a
Anonymous - 23-01-2008, 21:10
No Ciesze sie ze jednak tyle osob poparlo tu mojego pierwszego posta, bo tak jest i basta Mowa o hamowaniu silnikiem, of course
HouseM - 23-01-2008, 22:06
no to ja też zrobiłem eksperyment dzisiaj. Hamowałem silnikiem i patrzyłem na zapis wtrysku na logerze. Zapis: Impulse width = 0 !!!
Co w prostym tłumaczeniu wtrysk zamknięty , paliwo nie jest podawane. Koniec kropka.
Sz@kal - 23-01-2008, 22:48
A ,że się tak zapytam to w przypadku mania gazu to podczas jeździe na nim hamowanie silnikiem coś daje? Czy to działa tylko na sekwencji? Czy moze tylko na benzynie?
Anonymous - 23-01-2008, 23:46
Przy gazie jest pewna róznica,tylko nie wiem w która strone.....Ja gdy hamuję silnikiem na Pb to wtryski reagują tak,że dają mniej wiecej połowę dawki tej,jaką by dawały na wolnych obrotach (czytane z Palma) ALE to może być wajcha z emulatorami wtrysków (Bingo 2G).
HouseM, że Ty napiszesz "koniec i kropka" to raczej niewiele znaczy bo tak czy tak masz 1.8 a nie 2.0 i nie utożsamiaj jednych z drugimi proszę. Autor ma inny silnik niż Ty i poza tym ma gaz.
HouseM - 24-01-2008, 12:18
mitu nie denerwuj sie. Przeciez napisałem że odczytywałem we własnym aucie a nie kolegi !
PS.Większość silników zamyka całkowicie wtryski podczas hamowana silnikiem może 4G63 ma inaczej ale to by było dziwne, bo po co wlewać paliwo jak silnik nie oddaje energii tylko ją odbiera? (zasada zachowania energii ->fizyka szkoła podstawowa) oznaczało by to jedynie że nie dało by się hamować silnikiem.
Ty zdejmujesz nogę z gazu a tu kom Ci dolewa paliwa i aut przyspiesza ... no nie ?
Anonymous - 24-01-2008, 19:14
Ok zaczalem uczyc sie jezdzic inaczej ;P
Dzisiaj zauwazylem, ze chyba cos nie tak jest z temperatura. Wskaznik byl troche za kreska, a powinien być w blisko polowy (z tego co wyczytalem). Kilka stopnii za oknem, przejechalem jakies 30 km i doszedl wlasnie do tego miejsca. Nie zdazył sie nagrzac?
Pewnie powiecie ze to termostat, wiec czy tylko od tego to zalezy? czy np ktos tak "ustawil" ?
Hugo - 24-01-2008, 20:15
jonasz666 napisał/a: | Pewnie powiecie ze to termostat, wiec czy tylko od tego to zalezy? | Sprawdź jeszcze poziom płynu w chłodnicy.
HouseM - 24-01-2008, 23:15
po 30 km powinien być już dawno na środku no chyba że było akurat -40 i silna śnieżyca
A tak na poważnie to termostat to mały wydatek. W JC 26zł zapłaciłem miesiąc temu bo mi się też nie domykał do końca. Wymiana to 5 min roboty.
Anonymous - 25-01-2008, 10:06
Hugo: tzn co ? gdyby było go za malo to prawdopodobnie grzałby sie bardziej .. a czemu sie nie dogrzewa?
HouseM: czyli jednak stawiasz na termostat ?
Sz@kal - 25-01-2008, 12:08
Ja również stawiam na termostat bo przed świętami przerabiałem ten sam temat. Niedogrzewał sie i ogólnie temp. rosła bardzo wolno z tego względu ,że obieg był cały czas otwarty ,temp. zostawała mi na drugiej kresce i nie podnosiła się dalej (chyba ,że stałem troche w korku to lekko podskoczyła). Po wymianie jak ręką odjął ,zagrzewa sie szybciutko i temperature trzyma elegancko
Anonymous - 25-01-2008, 12:13
Sz@kal ale nie podobalo Ci sie to ze kreska byla w nieodpowniednim miejscu czy np spalanie ci wzrosło ? .. czy cos innego działo sie z autem?
Sz@kal - 25-01-2008, 14:45
W sumie to nie patrzyłem na spalanie czy takie inne rzeczy ,poprostu jak widziałem ,że się nie dogrzewa to wymieniłem termostat bo wole dmuchać na zimne a termostat drogi nie jest
HouseM - 25-01-2008, 14:50
no właśnie lepiej go nawet bez potrzeby wymienić niz potem 50 km od domu zastanawiać się dlaczego auto mi się zagotowało
Zasadologia Murphiego mówi że jak się przyciął dzisiaj w pozycji otwartej to jutro może się przyciąć w pozycji zamkniętej a wtedy ....
Anonymous - 25-01-2008, 16:27
Dzisiaj pojechałem po termostat i zobaczyłem ze wskazowka wsdzystko dobrze pokazywała, weic narazie nie kupiłem ..
Powiedzcie mi na wolnych obrotach wskazowka ciswnienia oleju na jakim poziomie powinna byc? ... Bo obawiam sie ze znow dzieje sie to samo ;/ ze spaad cisnienie .. znow chyba zaczynaja hałasowac popychacze ;/ albo to juz ja jestem taki przewrazliwiony...
|
|
|