[97-04]Galant EAxA/W - HAK HOLOWNICZY
winter1986 - 08-02-2009, 23:54
Bartek nie ma racji Żeby zrozumieć Art. 88 trzeba poczytać cały kodeks a najlepiej do tego przejrzeć Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym. Polecam zajrzeć na to forum http://www.auto-swiat.pl/...DA=230220080137 i szczególnie skupić się na treści art. 62 Kodeksu Drogowego i art. 41 ust. 4 Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym. Ponadto było o tym nie tak dawno (z 6-8 miesięcy temu) w TVN Turbo gdzie wypowiadał się na ten temat ekspert komendy głównej policji w dziedzinie prawnej problematyki ruchu drogowego.
Anonymous - 09-02-2009, 01:55
Napiszcie oficjalne zapytanie do MSWiA lub do Komendy Głównej Policji. Odpowiedź będzie wiążąca
akbi - 10-02-2009, 09:06
winter1986 napisał/a: | Bartek nie ma racji |
w związku z poniższym ...
Bogas napisał/a: | Napiszcie oficjalne zapytanie do MSWiA lub do Komendy Głównej Policji |
trzymam kciuki abyś miał rację ...gdyż też ułatwiłoby mi to trochę życie
winter1986 - 10-02-2009, 09:35
Ja już wysłałem zapytanko teraz tylko czekam na odpowiedź
[ Dodano: 11-02-2009, 14:05 ]
Oto odpowiedz na pytanie w sprawie zestawu ważącego 4250 kg w ramach kat B
Witam,
Uprzejmie informuję, że w myśl art. 88 ust. 3 pkt 3 Prawa o ruchu drogowym, posiadacz prawa jazdy kategorii B może kierować pojazdem samochodowym wraz z przyczepą lekką, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg. Przedmiotowy przepis pozwala na kierowanie pojazdem o DMC 3,5 tony plus przyczepą o masie 750 kg więc taki zestaw maksymalnie może mieć masę 4,250 kg.
Piotr Matysiak
Wydział Opracowań Systemowych i Informacji Publicznej
Marcino - 11-02-2009, 15:47
Okej, prawo juz znamy.
A czy ma ktoś schemat elektryczny haka w galancie oraz schemat montazowy? W manualu tego nie ma.
Bartek - 11-02-2009, 16:05
Tjaaaaa
Przypomniał mi się bardzo prawdziwy kawał:
Jeżeli wynik dodawania nie zależy od sposobu dodawania czynników to jest matematyka
Jeżeli wynik dodawania zależy od sposobu dodawania czynników to jest księgowość
Czyli powołując się na przepis, który jak wół określa co wolno (zwłaszcza Art. 88 ust. 3, pkt. 3, lit. b), można zinterpretować coś innego...... więc może to ja nie umiem czytać.....
miki_radom - 23-02-2009, 14:01
Witam,
A ma ktoś może na zbyciu hak do galanta 97r kombi ?? najlepiej zdejmowany ale jak bedzie inny w dobrej cenie to również bardzo chętnie,
kontakt :
maciejknapinski@interia.pl
gg_3557517
haki - 27-03-2009, 23:21
5eba napisał/a: | Wiesz,mnie to gilga bo mam firme transportowa z zestawami 40ton i odpowiednie prawko
Pisalismy o aucie a nie o kierowcy
Po za tym w polskim prawie jest tak wiele nie jasnosci dotyczacych B+C ,ze sami policjanci sie gubia. Dla przykladu : znajomy jezdzi na B+C iveco daili dmc3,5 + laweta na dwa auta ... Jego zestaw warzy blisko 7ton - lata po calej europie i legitymuje B+C - jak dotad problemu nigdzie nie mial .
Cos gdzies czytalem,ze B+C mozesz wlasnie jezdzic z przyczepa ktorej DMC nie przekracza DMC pojazdu ciagnacego. A na samo B mozesz tak samo z roznica ,ze DMC zestawu musi byc mniejsze jak 3,5t. |
Gdy zestaw samochód + przyczepa nie przekracza 3,5t to mozna jechać na kategorii B bez
Ale znając życie średnio masa DMC auta wynosi około 1700 kg + laweta 2000 kg to zestaw wynosi 3700 kg i tutaj już musi być kategoria B+E
Co do B+C to jak się ciągnie lawete i zestaw jest powyżej 3,5t to musi być kategoria E bo inaczej są kłopoty.
Po za jednym wyjątkiem gdy samochód X waży 3,5t DMC to na kategorii B można ciągnąć lekką przyczepkę o masie 750 kg tylko jest małe ale jak się trafi nie rozgarniętego stróża prawa to wmówi nam że musi być kategoria B+E
[ Dodano: 27-03-2009, 23:27 ]
5eba napisał/a: | Bartek napisał/a: | 5eba napisał/a: | DMC auta a nie masy wlasnej |
niestety nie.... Właśnie od własnej - poczytaj sobie Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym z 8.11.1968 ratyfikowaną przez nasz kraj (i uprzedzając wątpliwości nadal obowiązującą) 24.2.1988..... |
Ty mowisz o mozliwosciach jakie daje kategoria posiadanego prawo jazdy B
W samochodzie techniczna mozliwosc ciagnietej przyczepy okresla robryka w dowodzie i jest to roznica pomiedzy masa calkowita zestawu F3 i masa calkowita pojazdu F1 i z tego co pamietam DMC przyczepy moze siegnac nawet DMC pojazdu + do 40% .
Zasada ta wyrażona jest w art. 62 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym |
Rzeczywisty uciąg na hak holowniczy wynika z homologacji auta a jak to sprawdzić należy odszukać tabliczkę znamionową z nr VIN i masami DMC
A- masa dmc auta 1700
B- masa zestawu auto+ przyczepa 3000
3000-1700=1300 kg i tej wartości która jest podana na tabliczce nie można już zmienić nawet rzeczoznawca nie ma podstaw prawnych na zmiany
berlov - 29-04-2011, 00:33
Włśnie jestem w trakcie poszukiwań haka , i mam w wiązku z tym 3 pytania:
1. Czy hak z sedana będzie pasował do kombi ?
2. Czy hak z poprzedniej wersji galanta ( tego sprzed 1997 r ) będzie pasował do rekina ?
3. Może ma ktoś na zbyciu hak do Galanta kombi?
robertdg - 29-04-2011, 09:29
berlov, zapytaj Derpina albo napisz w dziale kupie sprzedam, wiem że ktoś z forumowiczów wyrzucał hak i może by sprzedał
Anonymous - 30-04-2011, 01:13
berlov,
1. hak z kombi pasuje tylko do kombi, hak z sedana pasuje tylko do sedana.
mimo identycznych rozstawów "szyn" które wsuwamy w podłużnice to są minimalne przesunięcia jeżeli chodzi o miejsca na śruby którymi je przykręcamy do podłużnic, dlatego zwróć uwagę przy zakupie używki czy nówki na to że potrzebujesz hak do kombi. różnica jest tak minimalna, że niestety nie da się nawiercić nowych otworów w które przyspawamy nakrętki
2. nie wiem.
3. trzeba było pisać wcześniej mój oddałem za słowo dziękuje
robertdg, Twoja pamięć mnie zadziwia szacun
Anonymous - 30-04-2011, 07:57
ad.2 ja niedawno montowalem hak (tak tak musialem mu to zrobic) , w karcie gwarancyjnej jest napisane
Tomek - 30-04-2011, 19:52
miałem jeszcze niedawno hak do kombi, ale poszedł za piwo
jaker - 07-05-2011, 12:49
Wie ktoś z Was czy istnieje możliwość montażu haka do Avance'a bez nacinania zderzaka? Najbardziej by mi odpowiadał podwieszany.
tomarek1 - 03-11-2011, 20:04
Witam.
Mam problem z moim hakiem i przyczepą,a mianowicie od zaczepu do kuli haka mam jakieś 15cm . Czy znacie jakieś sposoby na zniwelowanie tej różnicy ?. U mnie środek kuli haka jest na wysokości 35cm,czyli o ile się nie mylę w dolnej granicy PN. Na jakiej wysokości macie haki w swoich Miśkach?
Pozdrawiam
Tomek
|
|
|