[96-02]Lancer CK0 - jaki olej do lancerka
Anonymous - 20-05-2008, 21:59
A wymieniałeś filtr oleju?
PiotrekSL4 - 21-05-2008, 18:02
Sienek nie podejrzewaj mnie nawet o to Tak filtr też był wymieniany. Jest to problem bo aż żal wlewać nowy olej. I jakie on bedzie miał właściwości skoro po wlaniu juz jest czarny. U mnie w Lancerze np po kolorze oleju widzać kiedy przychodzi kolej na jego wymianę.
A Swoją drogą to masz najładniejszego Lancera CK1A jakiego widziałem.
Anonymous - 21-05-2008, 18:31
Heh dzięki
Zrób płukanie silnika. Przed wymianą dolewa się taki specjalny preparat i silnik musi z nim popracować kilkanaście minut. Potem zlewasz olej.
O tutaj masz:
Liqui Moly
albo
Kleen-Flo
Polecam ten pierwszy.
Obywatel - 06-01-2012, 15:32
Przepraszam za odkop, ale to jedyny temat dotyczący wymiany oleju w moim Lancerze, jaki udało mi się znaleźć w wyszukiwarce.
Mam pytanie: jaki olej najlepiej wlać? Samochód jeździ na syntetyku. Czy wystarczy np. Lotos Syntetic albo Platinum za ok. 100 zł / 4l, coś ze średniej półki za ok. 150-180 zł / 4l, czy też nie żałować i wlać coś z najwyższej półki za ok. 250 zł typu Castrol Magnatec, Mobil 1 czy Shell Helix?
Samochód przez większość życia jeździł na Shell Helix, ale przy ostatniej zmianie poprzedni właściciel wlał olej W5 z Lidla Chcę go więc jak najszybciej wymienić. Samochód ma przejechane ok. 90 tys. km.
EDIT:
Po przewertowaniu Allegro, w drodze eliminacji wyselekcjonowałem kilka ofert sprzedaży olejów. Oto lista:
http://www.allegromat.pl/aukcja95453
http://www.allegromat.pl/aukcja95454
http://www.allegromat.pl/aukcja95455
http://www.allegromat.pl/aukcja95456
Która z tych ofert jest najkorzystniejsza biorąc pod uwagę stosunek jakość / cena?
Tovija - 07-01-2012, 19:13
http://allegro.pl/valvoli...2007836462.html
Polecam oleje firmy Valvoline.
Produkowane w amercye i tam też rozlewane.
Jedyny producent po Motulu i Liqui Moly którego oleje spełniają wszystkie wymienione przez producenta parametry. Na Coltmanii jest osoba która przeprowadzała na studiach testy olejów. Tylko Valvoline Liqui i Motul spełniały wszystkie podane przez producentów parametry.
Używam od półtora roku i autko ma się bardzo dobrze.
Dlatego szczerze polecam.
jaceksu79 - 07-01-2012, 19:24
Tovija napisał/a: | Na Coltmanii jest osoba która przeprowadzała na studiach testy olejów. Tylko Valvoline Liqui i Motul spełniały wszystkie podane przez producentów parametry |
taaa? żebym miał takie dane to bym już zaczynał budowę domu...
Tovija - 07-01-2012, 21:48
Ta osoba również posiada tutaj konto i ja tej osobie wierzę. Jest to osoba dosyć znana, słynąca z dbałości i dopieszczania swojego samochodu i mialem okazje z tą osobą pogadać i mi to wystarczy.Pozatym uprzedzam, że nie pracuje w branży związanej z olejami... ani ja ani ten ktoś o kim pisałem powyżej.
Jeżeli to przeczyta to zapewnie się odezwie.
Motul Liqui i Valvo - tylko tym firmom warto ufać.
jaceksu79 - 07-01-2012, 21:53
Podaj mi linka do tych jego danych
mkm - 10-01-2012, 05:21
Tovija napisał/a: | Tylko Valvoline Liqui i Motul spełniały wszystkie podane przez producentów parametry. |
Ciekawi mnie czy sprawdzał także Eneos-a, Greddy-ego, Peak-a...
Tovija - 10-01-2012, 09:01
mkm napisał/a: | Tovija napisał/a: | Tylko Valvoline Liqui i Motul spełniały wszystkie podane przez producentów parametry. |
Ciekawi mnie czy sprawdzał także Eneos-a, Greddy-ego, Peak-a... |
źle się wyraziłem: tych olejów pewnie nie było, ale testowane były oleje popularne na rynku polskim i z tych popularnych włączając różne castrole mobile i inne - valvo motul i liqui jako, że należą do klasy trochę wyższej spełniały po prostu specyfikacje podane na swoich opakowaniach w poszczególnych temperaturach. Reszta olejów niestety nie, może dlatego, że popularne marki są rozlewane w Polsce a tym samym masowo podrabiane.
Radeon - 15-01-2012, 00:33
Woogle...takie problemy mają właściciele mitsu, że temat "Jaki olej lać?" ciągle powraca.No ale dobrze, że awarii mało U mnie w autach olej dobieram zawsze od pzebiegu i ew. wycieków.Że wycieków i poboru oleum brak- to 10w40. Ogladałem ostatnio Sondę-taki program z PRL -niektorzy pamiętają i tam mówili ,że najlepszy olej to Selektol, to już kurde niewiem który jest dobry...
Hugo - 15-01-2012, 12:07
Radeon napisał/a: | Że wycieków i poboru oleum brak- to 10w40 | Jedno wyklucza drugie przecież.
Anonymous - 15-01-2012, 14:02
Ja osobiście w moim lancerku , którego mam od 10 lat na początku lałem Arala 10W40, a następnie od jakiś 8 lat leję cały czas VALVOLINE MaxLife 10W-40, obecny przebieg auta to 205 000 km, zero wycieków, silnik w środku czyściutki, włożysz palec to olej nie jest czarny, wymieniam regularnie co 10 000 km. od wymiany do wymiany nic nie trzeba dolewać.
Tovija - 15-01-2012, 21:14
bonio napisał/a: | Ja osobiście w moim lancerku , którego mam od 10 lat na początku lałem Arala 10W40, a następnie od jakiś 8 lat leję cały czas VALVOLINE MaxLife 10W-40, obecny przebieg auta to 205 000 km, zero wycieków, silnik w środku czyściutki, włożysz palec to olej nie jest czarny, wymieniam regularnie co 10 000 km. od wymiany do wymiany nic nie trzeba dolewać. |
Ja tak samo - silnik pracuje jak złoto i wiem, że nie leje jakiegoś podrabianego syfu made in Parzymiechy Dolne Ale uwaga ! Owszem podróbki też się pojawiają... niestety :/ Oryginał od podrobionego Valvo różni się tym, że ori ma z tyłu rozkładaną/odklejaną naklejkę po rozłożeniu której sa specyfikacje i drugi w różnych językach. Podróba ma tylko naklejke która się nie rozkłada (bez treści wewnętrznej). Są też podróby Motula na tej samej zasadzie.. dlatego ważne jest aby kupować tylko w autoryzowanych sklepach valvoline które są wpisane na liście autoryzowanych punktów sprzedaży olejów tychże producentów na polskiej stronie internetowej valvoline'a. Przypuszczam, że z Motulem jest podobnie.
Radeon - 19-01-2012, 20:06
Hugo napisał/a: | Że wycieków i poboru oleum brak- to 10w40
Jedno wyklucza drugie przecież. |
Olej może być spalany.
|
|
|