[92-96]Colt CA0 - [ALL] Za i przeciw w temacie fel
Hugo - 28-01-2008, 12:38
londolut napisał/a: | Czarne środki z polerowanym frontem | O gustach się nie dyskutuje, ale jak dla mnie porażka. londolut napisał/a: | standardowe jasne alu? | Tylko taki z jakimś "lekkim" wzorem. londolut napisał/a: | A jak wytłumaczysz to, że ludzie mający ET35 w feldze (optymalne dla CA0) w jednych przypadkach muszą mieć zaklepane ranty bo inaczej nie da się jeździć a w innych przypadkach niewiedzą nawet co to znaczy 'zaklepać rant'. Mówię tutaj o feldze szerokiej na 6,5". | slo_mo wytłumaczył.
londolut - 28-01-2008, 12:46
Hugo napisał/a: | londolut napisał/a: | A jak wytłumaczysz to, że ludzie mający ET35 w feldze (optymalne dla CA0) w jednych przypadkach muszą mieć zaklepane ranty bo inaczej nie da się jeździć a w innych przypadkach niewiedzą nawet co to znaczy 'zaklepać rant'. Mówię tutaj o feldze szerokiej na 6,5". | slo_mo wytłumaczył. |
Nie pomyślałem o tym, że może być aż taka różnica po założeniu różnych opon, żeby zaczęło obcierać. Dlatego napisałem
Cytat: | Najprawdopodobniej, zależy od stanu zawiasu ale raczej tak |
Dzięki, że mi to wyklarowałeś razem ze slo_mo, 'pomógł' dla was. Człowiek uczy się całe życie
Anonymous - 28-01-2008, 13:15
londolut napisał/a: | Btw klepnięcie rantu to małe piwo |
Cytat: | I tak nawiasem mówiąc, przy klepaniu rantów trzeba uważać bo jest tam łączenie blach + spawanie punktowe = za mocno uderzysz to rozdzielisz blachę i będziesz miał za jakiś czas duży kłopot z rudą |
wiem ze to nic trudnego ale wolalbym tam nic nie ruszac bo na 100% zostanie naruszona w jakims stopniu ochrona przed korozja i faktycznie za jakis czas mozna mniec problemy z rudą :/ No ale zobaczymy jak bedzie jak sie felgi kupi
londolut, calkiem niezle te felgi ale dla mnie kozackie sa te i chyba sobie takie na lato sprawie
http://www.moto.allegro.p...ck_nowosc_.html
londolut - 28-01-2008, 13:17
SlaVkoEg, grunt to prezencja CA0 1.3 to nie wyścigówka
Anonymous - 28-01-2008, 14:13
londolut, hehe a co te felgi maja do wyscigowki ??
londolut - 28-01-2008, 16:23
Cytat: | grunt to prezencja |
Chciałem powiedzieć, że felgi cacy widziałem takie same tylko, że OZ ale 15 kosztują 2400
http://moto.allegro.pl/it...model_2007.html
SlaVkoEg napisał/a: | co te felgi maja do wyscigowki |
Te konkretnie nic ale temat jest ogólnie o tym dlaczego 14 a nie 15 i odwrotnie do CA0 1.3 i wcześniej było pisane, że przy 15" niby jest gorsze przyspieszenie i Vmax jest troszkę zaniżona, ale to się tyczy 1.3 a ty masz 113KM
PiotrekSL4 - 05-02-2008, 23:04
Panowie. Wpadłem na niezly pomysł. Moje 2 alusy mają troche poździerane ranty. Mozna z tym jeździc ale mozna pomalować. Jesli juz malowac to co Wy na to zeby prysnąc wszystkie 4 felgi na biało?? Rozmawialem z lakiernikiem imozna to pomalowac lakierem ktory nadaje sie do felg i jest nieco droższy od normalnego. Z tym ze ten lakier nie bedzie tak wytrzymaly jak oryginał. Zrobilem szybki projekt i prosze o opinie.
przed
Po
Anonymous - 05-02-2008, 23:28
hmmmm... moze i by to dobrze wygladalo- zalezy od jakosci wykonania Fajnie jakbys dal wieksze fotki
londolut napisał/a: | e konkretnie nic ale temat jest ogólnie o tym dlaczego 14 a nie 15 i odwrotnie do CA0 1.3 |
No fakt i dzieki za wytlumaczenie hehe
londolut - 06-02-2008, 01:52
PiotrekSL4 napisał/a: | mozna to pomalowac lakierem ktory nadaje sie do felg |
Najlepiej proszkowo jak już chcesz malować Tutaj jest o tym jak maklakus malował http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=11896
A może by takie coś, http://www.audi80.pl/view...ght=polerowanie . Kolesie spędzili nad tym kupę czasu ale jaki efekt
Hugo - 06-02-2008, 09:48
Polerowane felgi do Lancera lub Colta . PiotrekSL4 białe felgi, super to wygląda.
PiotrekSL4 - 06-02-2008, 10:14
Tez zaczelo mi sie podobac jak przerobilem moja fele na bialo. Tylko malo ludzi potrafi dostrzec urok bialych felg. I nie wiem czy nie bede postrzegany za odmienca Swoja droga obawiam sie ze moge nie podolac zadaniu pomalowania felg. I ze spiernicze robote jak zdrape stara w miare dobra farbe i zostane ze zmatowialymi alusami.
I czy bialy kolor pasuje do srebrnego koloru auta ( osobiscie podoba mi sie ale to tylko moje odczucie)
Za przemalowaniem przemawia fakt ze jesli sprawa wypali to pozostane z 14 nie obciazajac zawiasu 15 i profilem 50 (a robie rocznie ok 25 tys na naszych polskich drogach!!!)
Przeciw jest jedna rzecz. Brud, osad z klocków i wszelki zanieczyszczenia z drogi ktore na bialym wygladac beda na pewno swietnie. Do tego na jesieni pomalowalem zaciski i bębny na czerowno bo czerwony jest cool jesli chodzi o srebrne auto i srebrna fele. A do bialych juz chyba nie podpasuje wiec kolejna robota z malowaniem ich na nowo. Musialyby być wtedy czarne, z pieknie umytymi czarnymi oponkami. Miodnie
Anonymous - 06-02-2008, 11:16
Hugo napisał/a: | Polerowane felgi do Lancera lub Colta |
Czemu nie???? Jakies fajne felgi z rantem moga calkiem fajnie wygladac
londolut - 06-02-2008, 15:21
PiotrekSL4 napisał/a: | pomalowalem zaciski i bębny na czerowno bo czerwony jest cool jesli chodzi o srebrne auto i srebrna fele. A do bialych juz chyba nie podpasuje | A zaciski w EVO ?
SlaVkoEg napisał/a: | Hugo napisał/a: | Polerowane felgi do Lancera lub Colta |
Czemu nie???? jakieś fajne felgi z rantem moga calkiem fajnie wygladac | Jednemu się podoba innemu nie Rzecz gustu i tego jaki auto ma kolor, jaki jest wzór felgi itp. Jednemu może się podobać a drugiemu kojarzyć z F&F
Jogurt - 06-02-2008, 18:15
jakby to były OZ Racing to biały będzie wyglądał spoko. przy takich felgach możesz sie narobić a efekt bedzie doopiaty
PiotrekSL4 - 06-02-2008, 22:20
Nie chce was zanudzać, ale mam kolejny pomysł (byc moze juz kiedys poruszany).
Opona 175/70/13 ma obwod 57,5cm, a wysokość tej opony to 12,2cm. Dlatego że opona ta jest dosc wysoka amortyzuje nierówności świetnie, gdyż zachowuje sie jak balonik podczas docisku.
Jeżdząc na oponie 185/60/14 nie zmieniamy obwodu kola, gdyż zwiekszając srednice felgi o 1 cal zmniejszamy wysokosc opony do 11cm. Pozostaje dosc dobry komfort z uwagi na to że wysokość opony zmniejszyla sie niewiele (1.2 cm)
Opona 195/50/15 posiada niezmieniony obwód, ale wysokosc opony zmniejsza sie do 9,7 cm. Czyli znacznie bo o 2,5 cm. Komfort gorszy.
Wiec dla zachowania jako takiego komfortu i jednocześnie aby móc założyć felgi 15, wymyslilem zeby na felge 15 zalozyc opone 185/60/15. Obwod zwiekszy sie o 2,7 cm (auto podniesie sie o ponad 1.5 cm) ale mysle ze przy pelnym zaladunku nie poobrywamy nadkoli.
Wysokosc opony wynosic zatem bedzie 11 cm, czyli dokladnie tyle ile przy 14 185/60. Wiec i resztki komfortu zachowane i felga 15 wisi na aucie.
Wiem ze moze to wydawac sie troche skomplikowane, ale co o tym sadzicie??
W grę wchodzi jeszcze opona 195/55/15 ale to juz inna historia.
|
|
|