To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi

akbi - 23-07-2007, 12:31

novy napisał/a:
A to, ze w galancie ciezko chodzi skrzynia to w pelni sie zgadzam...w maluchu biegi ladniej wchodzily:)

Ja nie narzekam na skrzynię, u mnie biegi wchodzą idealnie ...sam widziałeś :P

novy - 23-07-2007, 12:58

akbi napisał/a:

Ja nie narzekam na skrzynię, u mnie biegi wchodzą idealnie ...sam widziałeś :P

To fakt...u mnie delikatnie haczy jak sie z 2 na 3 wrzuca. Mam juz kupiony olej do skrzyni to zobaczymy czy cos sie zmieni.

Anonymous - 23-07-2007, 13:13

akbi: to moze masz wyjatek;) z tymi skrzyniami 80% forumowiczow ma podobny problem.. 1 ciezko wchodzi przy jakis predkosciach.. i dwojka czasem ma problemy w zime z wskoczeniem.. trojka przy szybkiej zmianie haczy ( trzeba sie nauczyc wrzucac :P ) -> wiem ze to wiekszosc problem tego ze ludzie jezdzacy autkami na poczatku nie umieli jezdzic, lecz spece od mitsu mogli troche wytrzymalsze podzespoly robic:P

jesli nie masz takich problemow to tylko gratulowac.. jednak nie oszukujmy sie, wiekszosc ludzi nie jest zadowolonych z tych skrzyn (czyt. ma z nia problemy) :mrgreen:

xor - 06-08-2007, 12:47

W instrukcji obsługi dzisiaj wyczytałem ciekawe kwestie...
W związku z tym wątkiem, cytuję (oryginalnie po deutchloandzku):
"HINWEIS
(1) Bei erchwertem Einlegen des 1. Ganges nochmals das Kupplungspedal durchtreten, um das Schalten zu erleichtern
"
w moim przekładzie
"wskazówka
(1) przy utrudnionym wrzucaniu 1 biegu ponownie wcisnąć pedał sprzęgła w celu ułatwienia jego załączenia"

Z tego wynika, żę trudności we wrzucaniu 1 to nie wada, ino on tak po prostu ma... No chyba, że mają na myśli wrzucanie 1 w czasie postoju.

EDIT:
Szukałem sporo i doszukałem się co następuje.
Macino zalał sobie Texaco MTF 75w80 i zauważył dużą poprawę w działaniu skrzyni, a objawy wcześniej miał 'standardowe' - haczenie 2, etc.
Pogmerałem w necie, i :
olej TEXACO MTF 75w80 to olej TEXACO MTF-94
na 99,99% to jest dokładnie ten olej, co ROVER MTF-94, też made by TEXACO
na 80% to jest oryginalny (genuine) olej HONDA MTF
W Roverach, do których jest zalecany, są stosowane skrzynie hondy, stąd podejrzenie (oprócz polecania go też na forach hondy zamiast ich oryginalnego MTFa) że to dokładnie ten sam olej.

Olej ten jest również polecany do Land Roverów. U właścicieli tych autek, którzy mieli analogiczne przypadki (haczenie 2), zalecają na forach właśnie ten olej jako zapewniający wyraźną poprawę działania skrzynek.

Generalnie na różnych forach ten olej (bo to chyba wszystko jeden i ten sam) ma bardzo dobre opinie.

Teraz gdzie go dostać... no i właśnie tu się pojawia problem.
Można go dostać w necie, ale w beczkach >=20l, za ok 550 i więcej PLN.
W litrowych butelkach nie widziałem, serwisów Rovera praktycznie nie ma, w Hondzie bodaj kosztuje masakryczne 80pln za litr (ten ich genuine MTF).

Jeśli znalazłoby się trochę chętnych, można by go kupić w beczce 20l (jak mi pisał Marcino to on właśnie miał taki olej z beczki). No chyba, że ktoś znajdzie gdzieś taki olej u siebie w mieście w 1litrówkach i zajmie się 'dystrybucją' na forum.

Jak by co, ja jestem bardziej niż chętny !

Krzyzak - 06-08-2007, 12:50

xor napisał/a:
W Roverach, do których jest zalecany, są stosowane skrzynie hondy, stąd podejrzenie (oprócz polecania go też na forach hondy zamiast ich oryginalnego MTFa) że to dokładnie ten sam olej

do skrzyn Hondy stosuje sie oleje silnikowe - np. 10W40, wiec to na pewno inny niz ten, ktory zalal Marcin (o ile pamietam zreszta byl to 75W85 - jechalem Galantem Marcina i naprawde biegi wchodza ladnie - nie wiem, jak bylo przed wymiana)

akbi - 06-08-2007, 13:07

xor napisał/a:

Teraz gdzie go dostać... no i właśnie tu się pojawia problem.

pod oznaczeniem ROVER MTF-94 (produkcji Texaco) w Gdańsku mogę Ci kupić za 38zł/l

xor - 06-08-2007, 13:25

Krzyzak napisał/a:

do skrzyn Hondy stosuje sie oleje silnikowe - np. 10W40, wiec to na pewno inny niz ten, ktory zalal Marcin (o ile pamietam zreszta byl to 75W85 - jechalem Galantem Marcina i naprawde biegi wchodza ladnie - nie wiem, jak bylo przed wymiana)

Silnikowy półsyntetyk (jak piszesz 10w40 lub 10w30) MOŻNA tam stosować zamiennie zamiast tego ich genuine MTF, ale z tego co czytałem na ich forach, to wracają do tego ich przekładniowego. Oczywiście MTF oznacza ni mniej ni więcej jak tylko manual transmision fluid, więc samo MTF nic nie znaczy. Ale biorąc pod uwagę, że hondowskie skrzynie są w roverach i do nich zalecany jest tenże texaco rover mtf-94 mniemam, iż hondowski MTF jest to ten właśnie olej. Ale ręki nie dam sobie uciąć - temuż pisałem na 80%, nie 100% :)

A Marcin miał dokładnie ten, o którym piszę - Texaco MTF 75w80

EDIT:

ale znowu na jednym zdjęciu oryginalnego hondowskiego MTF pisze producent IDEMITSU
natomiast kiedyś hondy były firmowo zalewane przez texaco...

http://www.texaco.i-g.pl/dobierzolej.php?id=373
Pod skrzynią napisane - olej specjalny MTF 94

tutaj też coś o tym pisze
http://www.landyzone.co.u...-mtf-26043.html

texaco MTF-94 jest zrobiony zgodnie ze specyfikacją MTF-7289 Hondy
no i finalnie na stronie texaco
http://www.texaco.i-g.pl/...y.php?id=97&d=5
jak byk pisze, że ten olej może być zalewany do skrzynek hondy

Marcino - 01-09-2007, 11:44

Xor ma racje zalałem 75W80.
swinks_UK - 01-09-2007, 13:44

A ja zalałem wczoraj Redline MT90.
Jest zauważalna różnica: wrzucanie biegów jest bardziej precyzyjne (luzy jakby się zmniejszyły), mniej haczenia, ale też zauważalnie "ciężej" chodzi drążek (hm... podobnie jak w VW ???).

[ Dodano: 01-09-2007, 12:47 ]
Acha... w Roverach zalecaną praktyką w wersjach z silnikiem 2.0 (Rovera) było zalewanie skrzyni tym samym silnikowym olejem. Zdaje się się, że wersje z silnikami Hondy (1.4 i 1.6) miały osobno zalewane skrzynie.

Anonymous - 01-09-2007, 14:06

Redline MT-90 jest jednym z najlepszych zaraz obok BG-Synchro plynem syntetycznym do manualnych skrzyni w Mitsu.

Oba te poprawiaja plynnosc wbijanych biegow oraz o wiele lepiej "konsrwuja" uklady. Osobiscie jestem zwolennikiem BG-Synchro ale z braku dostepu ostanio zalalem Redline MT-90.

Super jakosc i polecana przez wielu uzytkownikow Mitsu.

xor - 21-01-2008, 18:46

Właśnie zalałem sobie REDLINE MT-90... Kosztował (3 butelki (każda po 0.945l), 225PLN).
Zobaczymy, zobaczymy jutro...

sampler - 21-01-2008, 18:51

Ja moge polecic za to motula gear 300. Jest to olej przeznaczony do skrzyn w autach wyczynowych i sportowych. Cena dosyc przystepna.

Motul Gear 300

xor - 23-01-2008, 12:11

...i jest poprawa. Skrzynia działa płynniej, mniej haczy, bardziej 'ślisko'.
misjonarz. - 23-01-2008, 20:48

dzięki za info. jak będę w bielsku to chyba sobie zapodam ten olej.
xor - 24-01-2008, 13:31

kosztuje trochę, 75 PLN butelka, trzeba kupić 3 (są po 0.94l)...

Można kupić przez ich stronkę internetową :
http://www.motorsport.ist...ln,12615,0.html