To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Fotografia i Grafika - Sprzęt

mystek - 14-12-2010, 16:51

Potrzebuję kupić kartę SD lub SDHC 16 lub 32GB. Czego unikać, na co patrzeć? Są jakieś no name'y na allegro po 120zł (32GB), ale i są Goodramy itp po 240zł (też 32GB). Raczej nie chciałbym tyle wydać, myślę dać do 150zł za kartę, chociaż bardziej chciałbym 32GB jednak.

Karta ma służyć do nagrywania filmów HD głównie. Zastanawiam się jeszcze nad różnicą kart, na którysz pisze np HD Extreme, albo Full HD, a na niektórych tego napisu nie ma. Czym to się różni? Będziesz słabsza jakość filmu, czy co?

MichalRej - 17-12-2010, 14:03

mystek napisał/a:
Potrzebuję kupić kartę SD lub SDHC 16 lub 32GB. Czego unikać, na co patrzeć? Są jakieś no name'y na allegro po 120zł (32GB), ale i są Goodramy itp po 240zł (też 32GB). Raczej nie chciałbym tyle wydać, myślę dać do 150zł za kartę, chociaż bardziej chciałbym 32GB jednak.

Karta ma służyć do nagrywania filmów HD głównie. Zastanawiam się jeszcze nad różnicą kart, na którysz pisze np HD Extreme, albo Full HD, a na niektórych tego napisu nie ma. Czym to się różni? Będziesz słabsza jakość filmu, czy co?

mystek ja nie mogę Ci polecić niczego innego jak tylko karty firmy SanDisk.
Nie ma się co zastanawiać nad jakimiś tanimi podrubami z chin...
Dla Ciebie najważniejsza jest klasa danej karty, oznacza to jaki minimalny transfer zapewnia dana karta, a właśnie ten element jest najważniejszy przy zapisie strumieniowym/ciągłym- tzn. właśnie przy nagrywaniu filmu...

I teraz wszystko zależy od tego ile chcesz wydać na kartę, bo oprócz pojemności (która też ma kluczowe znaczenie w cenie, czy to będzie 16 czy 32GB) SanDisk ma w ofercie dwa rodzaje kart spawdzających się bardzo dobrze w kamerach, i tu też jest dość znaczna rużnica w cenie...

1. Karta SanDisk SDHC Extreme HD Video (class6 i transfer 20MB/s)
2. Karta SanDisk SDHC Extreme (class10 i transfer 30MB/s)

Ja nie opisuję innych kart ale też nie twierdzę że są gorsze...
to Ty decydujesz o tym co sobie zakupisz do kamery.
Ale o tych kartach wiem bardzo dużo i mogę za nie spokojnie ręczyć... =)

mystek - 17-12-2010, 17:21

Już kupiłem kartę :) kupiłem Trescend 32GB 10 class za 180zł. Made in Taiwan oczywiście :P . Kiedyś obiła mi się nazwa tej firmy, ale nie miałem z nią styczności. Koleś mówi, że jakościowo porównywalne z A-DATA.

Jest oczywiście gwarancja dożywotnia niby. Tak czy siak na pewno lepsze to niż no namey oferowane na allegro :) . Na razie jestem zadowolony :)

SiMa - 04-02-2012, 16:52

Widzę, że temat dawno nie odświeżany :) .

Dopiero niedawno (grudzień 2011) zacząłem swoją przygodę z fotografią. Mój zestaw:

Nikon D5000 + kitowy Nikkor 18-55, f:3,5-5,6 G.

Wiem, że temat z kartą zamknięty, ale dopiszę swoje trzy grosze.

Używałem karty SanDisk SDHC 8GB Extreme VIDEO HD (30MB / s) i działała bardzo dobrze, szybko. Ponieważ była pożyczona musiałem oddać i wsadziłem Kingston'a SDHC 4GB i... tragedia...zapis zdjęcia (JPG + RAW) trwa od 2 do 3 sekund...

Pozdrawiam

akbi - 04-02-2012, 18:44

SiMa napisał/a:
wsadziłem Kingston'a SDHC 4GB

z jaką prędkością zapisu??

SiMa - 04-02-2012, 19:20

Teraz sobie przypomniałem, że Kingston'a jest adapter, sama karta - microSD - jest "no name". Bodajże przy kupnie modemu w ORange dostałem :) .

Także nie wiem, po której stronie leży problem, ale obstawiałbym, że karta "no name" leciwa jest :) .

akbi - 04-02-2012, 19:31

jeśli SDHC to leciwa nie jest ...z tym, żę po prostu jest wolna, chociażby z tytułu, że to miniSD a te są z zasady wolniejsze od normalno-wymiarowych kart SD
SiMa - 04-02-2012, 19:40

Na szczęście niedługo zmienię ją na SanDisk'a 8 lub 16 GB :)

Dzięki za wyjaśnienia akbi, :)

Pozdrawiam

skull - 22-06-2013, 00:34

odkurzę troszkę temacik :) potrzebuję porady jaką lustrzankę wybrać do 2000zł? mój stary sony cyfrówka już swoje przeszedł i czas na nowy aparat.Będzie to rodzinny sprzęt na wakacyjne wypady,domowe imprezy,krótko mówiąc żeby był w miarę uniwersalny.
akbi - 22-06-2013, 06:02

Do 2000 pln bez zamiaru dolozenia w pozniejszym czesie ok kolejnych min 2000, to niekupowalbym zadnej lustrzanki,.
Proponuje rozejrzec sie za dobrym zaawansowanym kompaktem w tej cenie.

maxwell61 - 22-06-2013, 21:34

skull

W tej cenie tylko uzywki typu 30 lub 40d Canona. szkło także używka, ale niestety nie będzie to jakis rarytas.
Nowe są z kitami w zestawie i niestety można tylko sie wq... na jakość zdjęć.

skull - 22-06-2013, 23:00

a co myślicie o tzw. hybrydach?
maxwell61 - 23-06-2013, 08:27

Ja generalnie wolę lustrzankę, aniżeli jakieś hybrydy.
gregter - 23-06-2013, 09:17

W mojej torbie od dosc dawna jest Nikon D90 , obiektywy 35 1,8 16 - 85 / 3,5 105 / 2,8 wszystko Nikkor , lampa blyskowa SB700 , sporo innego drobnego sprzetu i to sluzy mi do wyjazdowych zdjec (obecnie duzo robie podczs pobytu w kraju) , oraz upamietniania rodznnych wydarzen. Z fotografia jestem od mlodych lat, gdzie jeszcze uzywalem analogowe aparaty. Sprzet sprawuje sie dobrze i przy doswiadczeniu co i jak pozwala robic dobre fotki.
Corka ostatnio kupila D7000 i jest tez bardzo zadowolona (po wielu latach uzywania D80 )

krzychu - 23-06-2013, 15:04

Kup sobie NEX-a :P Będziesz miał jakość lustrzanki, a mniejszy rozmiar i łatwiejszą obsługę.