To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zmiana ogumienia na letnie (latem) i zimowe (zima)

Anonymous - 16-10-2006, 23:10

dager napisał/a:
arturro napisał/a:
wymieniacie juz na zimowki?
zgodnie z tradycją :mrgreen: koniec pażdziernika - początek listopada , chyba że wcześniej sypnie śniegiem :shock:

kogo nie pytam to kazdy mowi to samo, czyli kolejki

Anonymous - 17-10-2006, 10:08

ja zzmieniam w czwartek albo w nastepnym tygodniu, zobaczy sie... juz niedlugo snieg :) )))))))))))))))))
Karwoś - 24-10-2006, 23:01

A powiedzcie mi - jak odkręciłem przed latem całe koła i stoją sobie w grażu to teraz zanim je przykręcę to muszę je wyważać czy można to sobie darować??

Bo samo przekręcenie zajmnie mi 20min ale jak będę chciał wyważyć to będę się męczył z tymi kolejkami.

stanik - 24-10-2006, 23:14

ja wywazam swoje co kilka sezonow. mam wysokie profile wiec nie gna sie na naszych dziurach. Ewentualnie raz wywazylem poza programem bo mialem wrazenie bicia na kierownicy. takze jesli jak zdejmowales i nie miales zadnych uwag do nich to spokojnie z powrotem mozesz zalozyc bez wywazenia.
Pozdrawiam

Matejko - 24-10-2006, 23:43

karwos a jak przechowywales?? bo felgi z oponami na lezaca - same opony na stojaco, zreszta wywazenie to z 30-40zl a zakladac i pozniej jezdzic wywazyc bo bije to bezsensu, ja jak zawsze zmieniam to wjezdzam biora kola na wywazarke odrazu wywalaja ciezarki co sa i waza od nowa
Anonymous - 25-10-2006, 08:59

w audi juz zmienione na zimowki, a kola nalezy wywazac za kazdym razem i sobie nie zalowac.
Anonymous - 25-10-2006, 10:49

Sie powinno, ale sie nie chce.
Bo jeśli ktoś już kupił sobie drugi komplet felg, to mu nie leży płacić dwa razy w roku po kilkadziesiąt złotych za samo wyważanie.
Ja na swocih letnich Nokianach pojeżdżę jeszcze trochę - byleby rano było powyżej zera na termometrze. Ale gdybym miał takie Dunlopy jak kiedyś w Carismie (Sport 200), to już bym zmieniał.

stanik - 25-10-2006, 12:01

wlasnie, w sumie wiekszosc ludzi po to kupuje drugi komplet felg i na nich trzyma opony zimowe zeby nie jezdzic co pol roku do wulkanizatora i je wywazac od nowa za 30-40 pln gdy przelozenie opon z wywazeniem kosztuje 50 PLN (u mnie). Wiec w sumie ani nie ma oszczednosci finansowej ani oszczednosci czasu bo trzeba stac w kolejce (choc tutaj mozna w sumie zawiesc w srodku zimy lub lata) a jeszcze trzeba z gory wydac kilkaset pln wiecej jednorazowo na drugi komplet felg. wiec jakbym mial tak jezdzic co pool roku do wulkanizatora to nie kupilbym drugiego kompletu. Jezdze mniej wiecej co 3 sezon, chyba ze cos wzbudza moje podejrzenia.
pozdrawiam

Matejko - 25-10-2006, 12:12

stanik napisał/a:
wlasnie, w sumie wiekszosc ludzi po to kupuje drugi komplet felg i na nich trzyma opony zimowe zeby nie jezdzic co pol roku do wulkanizatora

ja mam drugi komplet felg do obu aut bo mi szkoda alu na zime, pozatym od ciaglego zmieniania i wywazania niszcza sie felgi, no i jakos nigdy nie mialem pomyslu aby samemu przekladac kola, bo i tak pozniej jechalem na wywazenie i musieli sciagac kola, ta sama robota szkoda czasu

Anonymous - 26-10-2006, 08:30

stanik napisał/a:
wlasnie, w sumie wiekszosc ludzi po to kupuje drugi komplet felg i na nich trzyma opony zimowe zeby nie jezdzic co pol roku do wulkanizatora i je wywazac od nowa za 30-40 pln gdy przelozenie opon z wywazeniem kosztuje 50 PLN (u mnie). Wiec w sumie ani nie ma oszczednosci finansowej ani oszczednosci czasu bo trzeba stac w kolejce (choc tutaj mozna w sumie zawiesc w srodku zimy lub lata) a jeszcze trzeba z gory wydac kilkaset pln wiecej jednorazowo na drugi komplet felg. wiec jakbym mial tak jezdzic co pool roku do wulkanizatora to nie kupilbym drugiego kompletu. Jezdze mniej wiecej co 3 sezon, chyba ze cos wzbudza moje podejrzenia.

Ale i tak się powinno wyważać, mimo zaklęć i takich innych:-) A że ludzie myśla inaczej - cóż :-D
A drugi komplet felg kupowany dla oszczędności to mnie istotnie rozbawił :-) Mniej więcej jak alufelgi kupowane dla ich zalet pozalansowych :-)

Pzdrw.

stanik - 26-10-2006, 10:18

to ja juz sam nie wiem po co kupować drugi komplet felg. Musze wydać 250 PLN jednorazowo i latać tak jak normalnie co pół roku do wulkanizatora. To ja tu nie widzę żadnych plusów w sumie posiadania tego kompletu.
Ktoś tam mówił, że brzeg opony tak się nie niszczy przy zdejmowaniu i zakładaniu, tylko, że taki komplet opon to starcza na średnio 4 sezony, to czy 4 zdjecia i 4 założenia aż tak szkodzą oponie, żeby tłumaczyło to wydatek 250 PLN?
Oczywiście, zgadzam się z tym że wyważac im częściej tym lepiej, tylko dla mnie to lekka przesada wyważać koło co 5 tyś km, bo mniej więcej tyle robię w ciągu sezonu na zimówkach (czasem nawet mniej). Oczywiście co innego jak zaliczę jakąś mega dziurę albo czuję, że coś jest nie tak.
A co np z kołpakami. Nie spotkałem się z zakładem wulkanizacyjnym który wywazałby całe koło z kołpakiem, a taki kołpak może znacząco wpływać na wyważenie koła jako całości.
Nic to, każdy robi jak uważa.
Pozdrawiam

krysstek - 26-10-2006, 12:40

stanik napisał/a:
Ktoś tam mówił, że brzeg opony tak się nie niszczy przy zdejmowaniu i zakładaniu, tylko, że taki komplet opon to starcza na średnio 4 sezony, to czy 4 zdjecia i 4 założenia aż tak szkodzą oponie, żeby tłumaczyło to wydatek 250 PLN?

Wg opinii "mojego" oponiarza cyt. : "opona to nie kondom" i nie zaszkodzi, jak się ją zdejmie i za pół roku założy. Podobnie jest z felgą. No chyba, że ktoś to zrobi niefachowo i nieodpowiednim sprzętem. Dodatkową zaletą rozwiązania z jednym kompletem felg jest możliwość dokładnej konserwacji i sprawdzenia stanu opony od wewnątrz, bo i tam potrafi się źle dziać, a od zewnątrz tego nie widać. Gość chyba "deczko" zna się na tym, bo ma autoryzację m.in. Michelin i Yokohama.

stanik - 26-10-2006, 13:56

czyli zaczynam dochodzić do wniosku, że niekupywanie drugiego kompletu felg ma wiecej zalet niz ich kupienie. Raz ze przekladajac opone sprawdzamy dokladnie ich stan z kazdej strony, dwa - mamy zawsze co pol roku wywazone kola, trzy - zostaje nam w kieszeni minimum 200-250 PLN (czyli w sumie rownowartosc przekladki opon przez kolejne dwa lata), które wydalibyśmy na felgi. A po czwarte same opony są lżejsze do noszenia jak jedziemy do wulkanizatora. Same zalety w sumie :) Zaczynam niedostrzegać zalet posiadania drugiego kompletu felg....
Pozdrawiam

Matejko - 26-10-2006, 14:24

stanik napisał/a:
Zaczynam niedostrzegać zalet posiadania drugiego kompletu felg....

popatrz na moje felgi, na ktorych jezdze w lecie - wyobrazasz sobie jazde na nich w kopnym sniegu i oponach 205/40 bo ja nie, wiec jest sens posiadania drugiego kompletu, a w przypadku drugiego auta mam na lato 15'' na zime 14'' - dlatego ze opony na 14 sa tansze niz 15''

tomusn - 26-10-2006, 14:56

Robert Bryl napisał/a:
A drugi komplet felg kupowany dla oszczędności to mnie istotnie rozbawił :-) Mniej więcej jak alufelgi kupowane dla ich zalet pozalansowych :-)

he, dokładnie.
Miałem stalówki 14" w Colcie i oddałem teściowi do Runnera, bo chciał mieć drugi komplet, niby z oszczędności żeby nie zamieniać. Cena jest 25-30 za sztukę:
Policzmy:
felgi 120, wyważenie przed zimą i wiosną 2*20=160zł
zmiana opon 40zł, czyli nie biorąc tych felg miałby na kilka zmian

oddałem mu za przysłowiowe grosze, nic nie chciałem, bo by mu się nie opłacało.