[02-06]Lancer CS0 - Tempomat do Lancera 1.6
Youtro - 28-01-2014, 07:59
Dokładnie tak, dosyć często lobię zmieniać, lancera mam najdłużej z dotychczasowych aut.
juar_78 - 28-01-2014, 08:31
Youtro napisał/a: | Dokładnie tak, dosyć często lobię zmieniać, lancera mam najdłużej z dotychczasowych aut. |
A jakie wrażenie z eksploatacji Lancera. Jak oceniasz to auto? Masz jakieś porównania z innymi samochodami. Przestronne? Zawieszenie, mimo że twarde, pozwala jeździć bez wypadania plomb? Silnika i skrzynia biegów - to faktycznie mocne strony tego auta?
Youtro - 28-01-2014, 20:14
Do tej pory miałem 4 Hondy Civic, Suzuki Grand Vitarę oraz Subaru Forester.
Moja ocena: bardzo dobrze wykonany samochód, najlepsza jakość z dotychczasowych aut - widać, że japońce nie oszczędzali przy jego budowie. Gdzie popatrzeć tam nie ma cięć w budżecie, solidnie wykonane auto na dobrych podzespołach. W czasie użytkowania nie padło nic w elektryce, elektronice, a weź kup inne auto z tych lat to elektryczne szyby, czujniki czy inna elektronika pada co chwila. Znajomy, który pracował w salonie jako sprzedawca powiedział, że wszystkie moduły elektryczne pochodzą od najlepszych dostawców. Jakość w tym aucie czuć na każdym kroku. Dotyczy to również zawieszenie, silnika oraz skrzynki biegów. Jak każde auto ma swoje mankamenty, bo nie ma idealnego, ale uważam, że to naprawdę udane auta.
Plusy:
+ idealnie wyważone zawieszenie, które nie powoduje wypadania pomb, a jednocześnie świetnie trzyma na zakrętach (podwozie spokojnie wystarczyłoby do dwukrotnie wyższej mocy) wcale się nie dziwię, że w tym aucie nie ma ESP nawet w opcji
+ precyzyjna skrzynia biegów dająca frajdę z każdej zmiany przełożenia
+ niezawodny i cichy silnik, legendarny 4G63 (całe auto jest super wyciszone, także jazda z prędkościami autostradowymi nie powoduje huraganu w środku)
+ duża ilość miejsca w środku (więcej od wielu modeli klasy średniej choćby accord, 159, A4)
+ brak skrzypień w środku
+ bogate wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa (kurtyny to rzadkość w tamtych latach w kompaktach)
+ fajny, oryginalny wygląd wersji intense (zbyt dużo jednak tego po drogach się nie widuje)
+ najlepszy układ kierowniczy jaki do tej pory miałem możliwość użytkować (super czucie drogi i tego co się dzieje z kołami)
+ bardzo dobre hamulce (jeśli nie ma się zwichrowanych tarcz - musiałem wymienić i różnica jest OGROMNA)
Minusy:
- 135KM z dwóch litrów pojemności w tych latach szału nie robi, konkurencja dawała ok 150KM
- brakuje 6 biegu na autostradzie szczególnie
- płytki bagażnik ale to cena niezależnego zawieszenia
Wiele osób narzeka na koszty, ale wg mnie nie mają racji... jak na 2 litry w benzynie to spalanie w trasie 7,2 można uznać za super wynik, faktycznie w mieście lubi wypić nawet i 10 litrów, no ale auto trochę waży, myślę, że same wygłuszenia mają na to spory wpływ. Co do kosztów serwisowania, to jeśli kupujemy w normalnych sklepach, albo tak jak ja w serwisie, który nie zdziera na częściach, to ceny są normalne tak jak na klasę kompakt przystało.
juar_78 - 28-01-2014, 20:41
Bagażnik faktycznie płytki, lecz wystarczy trochę ponad roletę załadować i już jest w miarę OK. Szkoda tylko, że siatka bagażnika jest tak trudno dostępna.
pero - 29-01-2014, 22:54
Youtro a tak z cekawosci. Nie mas zoryginalnych felg z wersji SPORT?
Youtro - 29-01-2014, 23:54
nie otrzymałem przy zakupie auta
a i jeszcze to co fajne a niekoniecznie wszyscy zwracają uwagę to oryginalnie zapłon jest ustawiony w ten sposób, że zbyt wysoki bieg nie jest sygnalizowany nieprzyjemnym szarpaniem.
[ Dodano: 06-02-2014, 00:59 ]
http://imageshack.com/a/img208/1647/y5xa.jpg a propos tematu odnalazłem w dokumentach do auta broszurę dot. tempomatu
konradod - 10-02-2014, 14:18
.TM napisał/a: | Lencu napisał/a: | sla napisał/a: | Nie jest dostępny. |
ja mam tempo i silnik 1,6. rocznik 2008. |
chodziło o poprzedni model CS0 - produkcja 02-06 jak sugeruje nazwa działu | ja mam 1.6 2006 kombi jest w standarcie
|
|
|