Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Bierze olej?
Robson86 - 30-03-2008, 15:03
saphire napisał/a: | Mnie wypala litr na rok lub 15tys a tobie wypala pół litra na 10tys więc wcale nie tak znowu oszczędnie |
Ale sama jazda po miescie rowniez wprawia silnik do wziecia troszke oleju, najlepsza dla silnika opcja jest...traska
16zaworowe jednostki napedowe rowniez lubia wziasc sobie troszke oleju, wiec to ze 16V bierze olej mnie nie rusza, gorzej gdyby 8V zaczal tak zlopac
Litr oleju na 15t km jeszcze mozna zrozumiec ale ponad ten litr...to znaczy ze jest cos nie tak niestety
sslay napisał/a: | Kolego marcinie mcari a czy twoja wskazówka temperatury silnika jest czesto tak odchylona w strone czerwonej kreski jak na atavarze?? |
tez przez ten photo programik przestawiales wskazówke temp. cieczy chłodzącej
Pozdroo
Anonymous - 03-04-2008, 09:24
marjas007 napisał/a: | a po czym poznać że sa padnięte uszczelniacze zaworowe? gdzies czytałem żeby sprawdzić kompresję a później wykonać próbe olejową - czy to wystarczy? |
tak, to wystarczy
bm639 napisał/a: | ile może kosztować wymiana takich uszczelniaczy w GDI? |
rozebranie głowicy jakieś 500-600pln i 16 uszczelniaczy, jeśli dobrze pamiętam, jakieś 600pln
Morfi - 03-04-2008, 11:54
Jeżeli krecicie do ponad 6 tys czasem to olej bedzie wam spalać.
Mi spala 0,4l na 3tys km.
Zobacze jak wymienie olej, ale uwarzam to za norme. Bo czasem pokrece do 6 tys
Anonymous - 04-04-2008, 20:05
Witam
pierwsza rzecz zobacz czy nie przybylo troszke plynu chlodzacego
druga rzecz koszt rozrzadu w CARI 1.8 GDI nie jest powalajaco droga
pompa wodna ok 130 zl
rolka i napinacz po ok 85zl
pasek rozrzadu ok 90zl
trzecia rzecz wymiana uszczelniaczy na zaworach mozna zrobic na silniku bez sciagania glowicy wystarczy popytac u dobrego mechanika co ma do czynienia z silnikami
POZDRAWIAM
|
|
|