To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Bierze olej?

Robson86 - 30-03-2008, 15:03

saphire napisał/a:
Mnie wypala litr na rok lub 15tys a tobie wypala pół litra na 10tys więc wcale nie tak znowu oszczędnie

Ale sama jazda po miescie rowniez wprawia silnik do wziecia troszke oleju, najlepsza dla silnika opcja jest...traska :)
16zaworowe jednostki napedowe rowniez lubia wziasc sobie troszke oleju, wiec to ze 16V bierze olej mnie nie rusza, gorzej gdyby 8V zaczal tak zlopac :?
Litr oleju na 15t km jeszcze mozna zrozumiec ale ponad ten litr...to znaczy ze jest cos nie tak niestety :?
sslay napisał/a:
Kolego marcinie mcari a czy twoja wskazówka temperatury silnika jest czesto tak odchylona w strone czerwonej kreski jak na atavarze??

tez przez ten photo programik przestawiales wskazówke temp. cieczy chłodzącej :?:
Pozdroo

Anonymous - 03-04-2008, 09:24

marjas007 napisał/a:
a po czym poznać że sa padnięte uszczelniacze zaworowe? gdzies czytałem żeby sprawdzić kompresję a później wykonać próbe olejową - czy to wystarczy?

tak, to wystarczy

bm639 napisał/a:
ile może kosztować wymiana takich uszczelniaczy w GDI?

rozebranie głowicy jakieś 500-600pln i 16 uszczelniaczy, jeśli dobrze pamiętam, jakieś 600pln

Morfi - 03-04-2008, 11:54

Jeżeli krecicie do ponad 6 tys czasem to olej bedzie wam spalać.
Mi spala 0,4l na 3tys km.
Zobacze jak wymienie olej, ale uwarzam to za norme. Bo czasem pokrece do 6 tys :D

Anonymous - 04-04-2008, 20:05

Witam

pierwsza rzecz zobacz czy nie przybylo troszke plynu chlodzacego
druga rzecz koszt rozrzadu w CARI 1.8 GDI nie jest powalajaco droga
pompa wodna ok 130 zl
rolka i napinacz po ok 85zl
pasek rozrzadu ok 90zl
trzecia rzecz wymiana uszczelniaczy na zaworach mozna zrobic na silniku bez sciagania glowicy wystarczy popytac u dobrego mechanika co ma do czynienia z silnikami

POZDRAWIAM