To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - nowy katalizator

Anonymous - 28-03-2008, 16:21

krzych_o napisał/a:
Kupiłem, zamontowałem i jestem w pełni usatysfakcjonowany. Katalizator uniwersalny spełnia swoje zadanie. Mierzyłem spaliny zarówno przed jak i po założeniu katalizatora - po założeniu zdecydowanie lepiej, normy zachowane. Przed natomiast przekraczone były 3 razy.

Także polecam.
Krzysiek

A dodam jeszcze jakby ktoś szukał kata - ja wstawiłem w końcu katalizator z w/w linka o pojemności do 2000cm3 - produkt AWG - szczerze powiem że wyglądał bardzo solidnie. Waga ok.3kg, ceramika też wyglądała na porządną. Kupiłem 2szt. i zamontowaliśmy razem z kumplem któremu też wstawili w Nimczech rurę zamista kata :D
Jak ci się ten kat spisuje? czy działa poprawnie z dwoma sondami (jakieś błędy?)????
A co powiecie na TAKI ? Wychodzi na to, że ten jest lepszy do GDI. Tylko cena podwójna :( ... dajcie jakieś opinie, bo czas na wymiane u mnie.

Anonymous - 02-04-2008, 12:10

bm639 napisał/a:
krzych_o napisał/a:
Kupiłem, zamontowałem i jestem w pełni usatysfakcjonowany. Katalizator uniwersalny spełnia swoje zadanie. Mierzyłem spaliny zarówno przed jak i po założeniu katalizatora - po założeniu zdecydowanie lepiej, normy zachowane. Przed natomiast przekraczone były 3 razy.

Także polecam.
Krzysiek

A dodam jeszcze jakby ktoś szukał kata - ja wstawiłem w końcu katalizator z w/w linka o pojemności do 2000cm3 - produkt AWG - szczerze powiem że wyglądał bardzo solidnie. Waga ok.3kg, ceramika też wyglądała na porządną. Kupiłem 2szt. i zamontowaliśmy razem z kumplem któremu też wstawili w Nimczech rurę zamista kata :D
Jak ci się ten kat spisuje? czy działa poprawnie z dwoma sondami (jakieś błędy?)????
A co powiecie na TAKI ? Wychodzi na to, że ten jest lepszy do GDI. Tylko cena podwójna :( ... dajcie jakieś opinie, bo czas na wymiane u mnie.

Od czasu kiedy kupiłem autko (a wtedy jeszcze nie miało katalizatora) komputer wyrzucał błąd na Checku, ale po jakimś czasie kontrolka gasła. Nie potrafię powiedzieć czy to od lambdy czy od czegoś innego, bo jak mi podłączyli do kompa to w rejestrze nie było niczego mimo, iż kontrolka się świeciła ciągle. Jeżeli chodzi o lambdy...hm z tego co widzę mam jedną.
Powiem tak - katalizator sprawdziłem po zamontowaniu i jakość spalin jest ok - wcześniej było 3 x ponad normę. Jeżeli chodzi o "spisywanie" się katalizatora to... jakoś narazie jeżdżę. Żadnych efektów specjalnych nie odczułem.

Pozdrawiam

tdi1982 - 02-04-2008, 18:00

Niemcy nie bawią się w wycinanie kata to raczej handlarzyk bo przecież kat to ok 120zł na złomie.W Niemczech auto by nie przeszło przeglądu.
Anonymous - 02-04-2008, 18:55

czy to znaczy, że GDI przed liftem miała 1 sondę , a potem 2 ???
saphire - 03-04-2008, 08:49

Całkiem możliwa ewentualność tym bardziej że po lifcie ucięli 3 konie pod normę czystości spalin więc i lambdę korygującą mogli dołożyć.
Anonymous - 03-04-2008, 20:57

saphire żadko wchodzę pod samochód ... możesz opisać, gdzie jest dokładnie ta druga sonda? nie przyglądałem się dokładnie, ale na pierwszy rzut oka za katem jej nie było widać. w sumie to moja jest tuż po lifcie więc może jeszcze nie ma tej sondy. o co ci chodziło z ucięciem KM? moja ma niby 125 KM, to już obcięta?
Moomin - 03-04-2008, 21:06

bm639 napisał/a:
saphire żadko wchodzę pod samochód ... możesz opisać, gdzie jest dokładnie ta druga sonda? nie przyglądałem się dokładnie, ale na pierwszy rzut oka za katem jej nie było widać. w sumie to moja jest tuż po lifcie więc może jeszcze nie ma tej sondy. o co ci chodziło z ucięciem KM? moja ma niby 125 KM, to już obcięta?

Nie. Zmiana była koło 2001/02. Wtedy zrobili 122KM. Te GDI do 2002 roku są takie same jak przedliftowe.

Anonymous - 03-04-2008, 23:33

ale napisałem "żadko" :oops:
jeśli dobrze zrozumiałem, to mam ok. 225 zł w kieszeni, bo zamierzałem kupić kata do 2 sond, do którego link wrzuciłem parę linijek wcześniej, a tak kupię ten tańszy, co krzych_o

Moomin - 03-04-2008, 23:50

bm639 napisał/a:
ale napisałem "żadko" :oops:
jeśli dobrze zrozumiałem, to mam ok. 225 zł w kieszeni, bo zamierzałem kupić kata do 2 sond, do którego link wrzuciłem parę linijek wcześniej, a tak kupię ten tańszy, co krzych_o

Ja tylko napisałem o obniżeniu mocy. Co do liczby sond się nie wypowiadam, ale byłem przekonany, że GDI ma 2.

Anonymous - 04-04-2008, 10:57

przejrzałem manuala i tam nie widać sondy za katalizatorem w rzadnej wersji carismy :shock: jest tylko jedna przed katalizatorem ... może ktoś bardziej doświadczony się wypowie, bo czas mnie pogania i chciałbym kupić odpowiedni :)
tdi1982 - 04-04-2008, 11:28

Wejdź pod auto i zobacz-tak będzie najlepiej i dla nas i dla ciebie.
Anonymous - 04-04-2008, 20:17

święte słowa i rozwiązanie oczywiste, ale .... nie za bardzo mam czas za dnia :) a ogólnie to i kanału taż pod ręką nie mam :) nie pozostanie mi nic innego jak potwierdzić swoje spostrzeżenia i stwierdzić fakt posiadania/nieposiadania 2-giej sondy :) .. jak pisałem czas nagli, więc może jutro .... kto wie, może się uda ...
Anonymous - 04-04-2008, 21:41

w mojej cari sa dwie sondy ja mam z 2000r .wszystko zalezy od ktorej strony spojrzysz pd auto bo one sa po przeciwnych stronach jedna jest od lewej stony a druga od przawej i dlatego ich nie widac jesli wjedziesz na kanal lub podnosnik to inna sprawa wtedy dokladnie obejrzysz cale auto.
Anonymous - 07-04-2008, 20:38

dziś obejrzałem i stwierdziłem, że jest tylko jedna sonda przed katalizatorem (lekko z lewej strony). za nim nic nie znalazłem :mrgreen: .
Anonymous - 16-04-2008, 17:09

siemka

dzisiaj sie dowiedzialem ze mam zapchanego kata i zamierzam go wymienic.....po przeczytaniu tematu chyba kupie uniwersalny bo tez sie zastanawialem nad strumienica.

orientuje sie ktos moze gdze we wrocku mozna opylic starego kata??

pozdro