To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Podświetlenie na desce rozdzielczej

Muri - 27-09-2009, 22:24

Ja mam takie pytanie, czy po wymianie żarówek dalej będą świecić dwupoziomowo, tj. na wył. światłach mocniej, a po włączeniu na postojowe/mijania słabiej.

Swoją drogą w CA0 przełącznik regulacji natężenia oświetlenia światła na desce rozdzielczej jest podświetlany, żaróweczka kosztuje 7 zeta :?

Pozdro

Anonymous - 28-09-2009, 08:05

Muri napisał/a:
Ja mam takie pytanie, czy po wymianie żarówek dalej będą świecić dwupoziomowo, tj. na wył. światłach mocniej, a po włączeniu na postojowe/mijania słabiej.
Tak.
mitsu B - 28-09-2009, 16:18

polbo napisał/a:
mitsu B, zauwazylem na zdjeciu, ze masz (chyba) podswietlona stacyjke? U mnie nie swieci, w ogole wydaje mi sie to nierozbieralne.
Zmienilem w kokpicie i zabralem sie za zegary, ale za mocno to jak dla mnie swiecilo [zegary], wiec wrocilem do tego co bylo, natomiast podswietlona stacyjka - byloby fajnie :)

Stacyjka nie jest podswietlana ale jesli chcesz w ciemnociach trafic do niej,zamontuj do lampki podsufitowej opozniacz,kosztuje to 13zl a naprawde pomaga.Stacyjke mozna podswietlicw jakis amatorski sposob,ciagnac przewod z dioda.
Co do zegarow to nie rozumiem czemu ci zamocno swiecily,napisz jakich uzyles zarowek/ledow,ja uzylem trzech takich ----> http://moto.allegro.pl/it...ob_prezent.html
oraz jednej takiej -------> http://moto.allegro.pl/it...ozproszone.html
swieci ona w miejscu malej T5,musialem lekko zmodyfikowac zegar.

polbo - 28-09-2009, 20:51

Teraz wyglada to tak:

Zegary to to, co dostajemy oryginalnie, a srodek to W5W, po prostu kupilem w sklepie, polecil sprzedajacy (mial rozne te zarowki, ostatecznie wygladaly nieco inaczej niz to co sie przepaliło) - efekt jest fajny, a pokretla sa rownomiernie doswietlone.

Zegary: byly tez W5W i cos co chyba nazywa sie T5 tyle, ze odpowiednik diodowy. Gdybym mial regulacje podswietlenia - tylko troszke bym skrecil w stosunku do tego co udalo sie uzyskac, bo oryginalne podswietlenie jest rzeczywiscie bardzo delikatne.

Anonymous - 30-09-2009, 14:03

Witam

Mam pytanie odnośnie żarówki T5 w zegarach (jest tylko jedna taka mała) - no właśnie co to za żarówka, bo typowa T5 na pewno nie (na końcu jest pogrubiona; nakładka silikonowa też jest większa niż na standardową T5) Chciałbym kupić taką żarówkę, ale nigdzie nie mogę jej zlokalizować. Może ktoś z Was zna oryginalne oznaczenie tej żarówki i gdzie ewentualnie można ją kupić

Pozdrawiam

mitsu B - 30-09-2009, 14:26

to jest zwykla zarowka tylko w takim ksztalcie,Toshiba sobie taki wymyslila,jak wsadzisz inna nic sie nie stanie.polecam ci bialego Led-a,pobiera mniej mocy i dluzej swieci... :biggrin:
Anonymous - 01-10-2009, 07:39

Właśnie mam wsadzone białe ledy i tarcza nie jest podświetlana równomiernie jak to było w przypadku starych żaróweczek, a poza tym charakterystyczny dla mitsu kolor biały podświetlania zmienił się w jasno niebieski, dlatego chcę wrócic do oryginału.
P.S. Myślę że kształt owej żarówki nie jest związany z wymysłem producenta, ale z wiekszej mocy niż standardowa

londolut - 01-10-2009, 07:42

Laki023 napisał/a:
P.S. Myślę że kształt owej żarówki nie jest związany z wymysłem producenta, ale z wiekszej mocy niż standardowa
Dokładnie to ta żaróweczka słabiej świeci niż zwykła..
Anonymous - 01-10-2009, 09:50

Jednak znalazłem taka żarówkę: klik

CAŁOSZKLANA R 7 12V/ 3W CARLAMP 76501
Kod Towaru: WOJ+76501
Producent: CARLAMP
Rodzaj: ŻAROWE

Parametry produktu
Napięcie (V): 12
Moc (W): 3
Trzonek: W2X6,6d
Wymiary (mm): 7X20

Jak widać nie jest to typowa żarówka W2x4,6d; zamiast 2W ma 3W czyli mocniejsza.

Pozdrawiam

maciej 63 - 11-06-2012, 21:30

podłączę się pod temat,chodzi o panel wentylacji -jakby się grzał ,klima wył. ogrzewanie tylnej szyby wył. wentylator na 1 biegu ,a w okolicy zegarka tak po lewej jego stronie czuć przy dotknięciu podwyższoną temperaturę jest to odczuwalne po ok. 30 min. jazdy.
krzysieg - 12-06-2012, 19:21

Zacznij od zdjęcia panelu tak łatwiej znajdziesz co się grzeje .
Nie potrzeba nic odkręcać , zdejmujesz bez użycia narzędzi , pociągasz od środka otworów
na pokrętła .

bonkesku - 07-07-2014, 14:28

Witam, nie moge sobie poradzic z wyciagnieciem zarowki z oprawki ,chodzi o zarowke od popielniczki i zapalniczki... jakis sposob na nia? w tym temacie juz zastosowalem sie do wszystkich rad, moze ktos z was robil to ostatnio i ma jakis magiczny sposob na latwe wyciagniecie jej?

http://zapodaj.net/c34248701d7a4.jpg.html

bo siedzi w tej oprawce jakby byla tam na stale wsadzona, mialem zamiar wymienic cale oswietlenie deski sle jak juz na tym etapie nie moge sobie poradzic z wyjeciem jej to przy zegarach tym bardziej ich nie wyciagne...

mejdzel - 07-07-2014, 20:52

Miałem to samo i jak nie chciała wyjść to ją po prostu ułamałem a później igłą wyskrobałem resztki :)
bonkesku - 08-07-2014, 00:05

ciezko jest wyjac bez problemow,ale udalo sie, jedna pekla ,pozostalosci jej wyszly bez problemowo.. najgorzej bylo z tymi z nawiewow , do tej pory mnie opuszki palcow bola,myslalem ze te od nawiewo maja ta oprawke odkrecana jak te od popielniczki a one jakas sa tam wciskane... wyszly ale ze sprawnych zarowek zrobily sie nie palace mimo ze ich nie ulamalem :D na razie przygotowuje "teren" ,jutro bebe mial zarowki zobacze jak z licznikiem pojdzie :wink:

[ Dodano: 08-07-2014, 00:05 ]
ciezko jest wyjac bez problemow,ale udalo sie, jedna pekla ,pozostalosci jej wyszly bez problemowo.. najgorzej bylo z tymi z nawiewow , do tej pory mnie opuszki palcow bola,myslalem ze te od nawiewo maja ta oprawke odkrecana jak te od popielniczki a one jakas sa tam wciskane... wyszly ale ze sprawnych zarowek zrobily sie nie palace mimo ze ich nie ulamalem :D na razie przygotowuje "teren" ,jutro bebe mial zarowki zobacze jak z licznikiem pojdzie :wink:

andy71 - 25-08-2016, 18:50

Witam, może mi ktoś podpowiedzieć jak wymienić żarówki w samych przyciskach od klimy i od podgrzewania szyby ??? Jak to to rozebrać ??
jakie tam idą żarówki ?