To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - [ca0] Progi ankieta :)

Anonymous - 23-03-2008, 19:29

No to całkiem dużo jak 200zł :/ Cholercia...

A jak bym sobie kupił spray w puszce o odpowiednim kodzie koloru? Jak by to wyglądało?

londolut - 23-03-2008, 19:39

rafamalk napisał/a:
A jak bym sobie kupił spray w puszce o odpowiednim kodzie koloru? Jak by to wyglądało?
Jeśli będzie odpowiednio przygotowane podłoże, znaczy podkład i dobrze pryśnięty kolor i klar to nie powinno być różnicy. Może być mniejsza wytrzymałość ale cóż chcieć, to nie prawdziwy lak samochodowy ;)
karolgt - 25-03-2008, 00:35

czarnuch23 napisał/a:
Ja swoje odbieram w poniedzialek po (lany:D ) tak wiec beda juz zdjecia jak wygladaja na zywo :)

i jak ? czekamy z niecierpliwoscia 8)

[ Dodano: 25-03-2008, 00:43 ]
rafamalk napisał/a:

zakładając ze dobrze dobierzesz kolor, reszta to juz tylko Twoje umiejętnosci. Oczywiscie kup wczesniej spray za 3zł i poćwicz na czyms o podobnej "strukturze". Nie jest to trudne, trzeba uważać głownie na to zeby zaciekow nie zrobic i zeby zaden kurz/pył i inne syfy nie latały w powietrzu, no i oczywiście żeby nie było wilgoci.

1. Przy malowaniu robisz kilka "warstw", każde pstryknięcie w miare równo i energicznie (to jest ta "warstwa") Od np prawej do lewej i potem znowu od prawej do lewej. Za każdym razem nakłada sie dosc mało lakieru - więc pierwsze pstryknięcie nawet nie pokryje kolorem całości. Tak przejeżdżasz całość aż do usyskania pełnego i równego pokrycia na całości.
2. Punkt pierwszy powtażasz 2-4 razy - aż efekt wg. Ciebie będzie zadowalający.

a jak się zrobi zaciek - to papierem ściernym go i jeszcze raz malujesz cały próg :)

Zasada podobna jak przy malowaniu pistoletem, tyle że (z tego co wiem) pistolet ma lepszą możliwosc wyczucia niz taka puszka sprayu.

p.s sprawdzone: pół motoroweru i jego stalo-felgi tak pomalowałem z 10 lat temu :rolleyes:
i naprawde wyszło ładnie :)

mkm - 27-03-2008, 14:46

i jak Panowie prace nad progami?
Anonymous - 27-03-2008, 15:08

karolgt napisał/a:
czarnuch23 napisał/a:
Ja swoje odbieram w poniedzialek po (lany:D ) tak wiec beda juz zdjecia jak wygladaja na zywo :)

i jak ? czekamy z niecierpliwoscia 8)

No właśnie. Czekamy, czekamy!

czarnuch23 - 27-03-2008, 15:10

Prace ida pomyslnie;) byla mala obsowa z kopytem ale jzu jeste zrobione i pierwsze progi juz niedlugo ujza swiatlo dzienne :)
Tak jak pisalemwczesniej pierwsze 3 pary robie ja dla siebie i pozniej jesli beda oe dobrze wygladaly podam tu na forum namiary do Kolesia ktory te progi robi i juz z nim zainteresowani beda sie kontaktowac. Ja nie bede posredniczyl jako ze nie mam na to czasu :)

Anonymous - 27-03-2008, 15:11

A czy te dokładki do przedniego zderzaka też będą robione w przyszłości? :>
czarnuch23 - 27-03-2008, 15:23

Jesli tylko u da mi siew jakis sposob zrobic wzor to gwarantuje ze beda :) ale w danej chwili jest ciezko... bardzociezko... chyba ze ktos ma taki zderzaczek a nic nie mowi ;)
Anonymous - 27-03-2008, 15:24

Czarnulku powiedz mi jeszcze czy w razie czego można zamówić progi już pokolorowane?
czarnuch23 - 27-03-2008, 15:26

Niestety nie :( beda one w standardowym koloze laminatu (czyli chyba bialy) i trzeba je polakierowac... z tego co wiem w lakierniwezma za jeden prog srednio kolo 100-150 zlotych bo to niewielka powierzchnia a i przy okazaji zamontuja go jak trzeba klejem do szyb bo taki jest proces montowania :P

Nie ma elementow ospoilerowania w kolorze auta .. nawet jakkupujesz w serwisie sa one do malowania, chyba ze kupujesz z rozbitka w swoim kolorze...

Anonymous - 27-03-2008, 15:28

Rozumiem. Czyli samo lakierowanie wyniesie 2x tyle co koszt kompletu :D Ja sobie sam pomaluję farbą w puszcze. Jak zepsuję to płakać nie będę - to nie jest jakaś ogromna kwota, a można się czegoś nowego nauczyć ;-)
czarnuch23 - 27-03-2008, 15:44

jeli masz mozliwosc gdzies dorwac sie do sprezarki z pistoletem ladniej ci wyjdzie jak kupisz lakier samochodowy i sam pomalujesz :P pistolet ladniej rozprowadza lakiersamo malowanie trudne nie jest aczkolwiek ja swoje oddaje do warsztatu razem z samochodem (i tak cala bude robie to co mi za roznica :D )
Anonymous - 27-03-2008, 15:45

Uuuuuu.. całą budę... to się wykosztujesz chyba, co?

A orientujesz się ile może kosztować lakier? Może być go kilka ml, żeby chociać na progi starczyło.

czarnuch23 - 27-03-2008, 16:08

na cala bude koles kupil lakier blekitny od subaru za 800 zlotych tak wiec trudno mi powiedziec ile kosztuje :D ja zaplacilem za lakier prz malowaniu polowy samochodu tez okolo 900 ale jak uz wiemy moje malowanie bylo drogie z kazdej strony... tak wiec mysle ze lakier samochodowy nie jest jakos strasznie drogi :) przjedz sie do jakiejs mieszalni tam ci powiedza ile potrzebujesz i ile bedzie kosztowac :) podobno kto pyta ten nie wielbladzi :D
mkm - 02-04-2008, 12:13

Jak postepuja prace? Bo mnie ciekawosc zjada...