Nasze Miśki - "starszy" pansamochodzik :-)
Hubeeert - 05-10-2006, 18:49
truespinmice napisał/a: | boję się , że przy dokładce IC zmieni się stosunek paliwo/powietrze i potrzeba będzie jakiegos regulatora ciśnienia paliwa czy świnka |
Będzie więcej powietrza
1. Większe wtryski
2. Nowy regulator ciśnienia paliwa (najlepiej z możliwością regulacji - z Lancii Delty sie podobno nadaje)
3. Poprowadź nowe grube przewody do pompy paliwowej bo jedną z bolączek Mitsu są słabe przewody (mała średnica i pompa zdycha) + sprawdź i wyczyść wszelkie styki żeby wyeliminować straty prądu
4. FCD - fajnie ale lepiej zapobiegać jak leczyc
5. Z podnoszeniem ciśnienia zaczekałbym na większe turbo no i większą chłodnicę
6. Aluminiowe/Z nierdzewki rury i złączki oraz kolanka samco - pamiętaj o karbie na końcu żeby opasek nie zdmuchnęło ciśnienie.
truespinmice - 05-10-2006, 20:27
wiesz FCD zakładany jest do Starionów , niejako na początek zabawy z boostem - bo starion ma elektroniczną blokade. Powyżej 1bara komp odcina paliwno , żeby nie zrobić krzywdy silnikowi. Dlatego zwiększając boosta powyżej 1bara bede musiał sie zaopatrzyć w tą "zabawke".
co do układu zasilania paliwa , to moja pompa wytrzymuje do ok. 16psi (boost) , więc narazie nie martwie się o to , ale bardziej martwi mnie seryjny ECU, który nie będzie potrafił obsłużyć takiej mocy/mieszanki i wogóle, wogóle..... (ten rocznik ma badziewny
większego turbo nie planuje przed 2007 (kasa kasa ) - na swojej standardowej suszarce moge wykszesać spokojnie do 200koni (pod paroma warunkami).
całe orurowanie pod IC będzie również robione u GEO (z kwasówki naturalnie) więc będzie jak trzeba - ale nie obędzie się bez patentów pod maską.
aha dodam jeszcze , że wszystkie dane, info i wogóle rzeczy , które tu podaje są niejako odwzorowaniem użytkowników Starionów z Australii i poniekąd z USA (plus wiedza moich turbo przyjaciół ), więc nie są to rzeczy wyssane z palca. (to tak na marginesie jakby ktoś miał wątpliwości )
Hubeeert - 05-10-2006, 20:32
truespinmice napisał/a: | co do układu zasilania paliwa , to moja pompa wytrzymuje do ok. 16psi (boost) |
OK ale porządnie zasilana w prąd
truespinmice napisał/a: | bardziej martwi mnie seryjny ECU, który nie będzie potrafił obsłużyć takiej mocy/mieszanki i wogóle, wogóle..... (ten rocznik ma badziewny | SMTP6 truespinmice napisał/a: | większego turbo nie planuje przed 2007 (kasa kasa ) - na swojej standardowej suszarce moge wykszesać spokojnie do 200koni (pod paroma warunkami). |
Mam fajny namiar na turbosprężarki - zobaczymy co mi przyslą - jak są OK to podam na nich namiary wszystkim. Moja kosztuje w ASO ok 6000 (podobno) w USA nowa 1200USD a ja kupilem taką w Japonii z przesyłką do Polski za 385USD
truespinmice napisał/a: | aha dodam jeszcze , że wszystkie dane, info i wogóle rzeczy , które tu podaje są niejako odwzorowaniem użytkowników Starionów z Australii i poniekąd z USA (plus wiedza moich turbo przyjaciół ), więc nie są to rzeczy wyssane z palca. (to tak na marginesie jakby ktoś miał wątpliwości |
Wiem i dlatego nie mam wątpliwości.
truespinmice - 05-10-2006, 23:05
Hubeeert napisał/a: | SMTP6 |
SMTP - za dużo przy kompie w necie oczywiście chodziło o SMT6
Hubeeert napisał/a: | Mam fajny namiar na turbosprężarki - zobaczymy co mi przyslą - jak są OK to podam na nich namiary wszystkim. Moja kosztuje w ASO ok 6000 (podobno) w USA nowa 1200USD a ja kupilem taką w Japonii z przesyłką do Polski za 385USD |
no to jak zadziała twój kontakt to opisz co i jak
Hubeeert - 05-10-2006, 23:12
truespinmice napisał/a: | za dużo przy kompie w necie |
tjaaa
truespinmice - 19-10-2006, 14:02
ostatnio zrzuciłem na kompa filmik z moim wydechem (2.5" przelot), podziele się :
WYDECH (11 mega)
Hubeeert - 19-10-2006, 14:26
Cos dymi...
Anonymous - 19-10-2006, 14:58
zadziornie brzmi tylko skąd ten dymek??
saphire - 19-10-2006, 15:43
Siwy dymek wskazywał by na pewne problemy z pierścieniami, uszczelniaczami itp. sprawami oraz ewentualnym braniem/spalaniem oleum...
Hubeeert - 19-10-2006, 18:21
Siwy dymek po gazowaniu niestety jak dla mnie oznacza cos gorszego niż tylko usczelniacze...
truespinmice - 20-10-2006, 20:02
jak zauważyliście dymek jest przy puszczaniu gazu - widać to też na filmie z hamowni.
Z tego co ja wiem i co sie dopytywałem , to jest to raczej puszczanie z turbiny co oznacza, że po puszczeniu gazu turbina przestaje być napędzana i wtedy "popuszcza".
Jeżeli zaczyna się "kończyć" to z jeden strony lepiej , bo sprowokuje to na mnie kupno lepszej szuszarki a niżeli jej regeneracje, a z drugiej nie za fajnie , bo będzie przymusowy wydatek....przymusowy a nie przemyślany
narazie nie myśle o tym , bo misiek właśnie zapada w sen zimowy - jeszcze tylko pare cruisingów po mieście i gum i zakończymy sezon
EDIT 01.11.2006:
jeszcze chwila i będzie zime gołym okiem widać.....w strefie nudów sporo się dzieje, aż postanowiłem zreanimować cali (drugi dupowóz) żeby mieć czym jeździć, tu naprawić tam naprawić - ale ile można...
...a w między czasie starionek już zaczyna tęsknić do mnie i ja do niego. Tyle ile moge poświęcam mu czasu i jak jest sucho to wyprowadzam na spacerek , pieszcze, głaszcze, szepcze do uszka itp. itd.
ALE....coś mnie naszło i postanowiłem skorzystać z mojego boskiego talentu
jakoś trzeba będzie sobie życie zorganizować w zimie, żeby być bliżej auta.
Narazie to przedsmak - taki trailer ;p na efekt końcowy trzeba będzie poczekać, jak to się mawia: "comming soon - this winner"
ps. komentarze mile widziane
TRAILER
[ Dodano: 03-11-2006, 11:35 ]
taki mały nius: właśnie dostałem fotki od znajomego z Łomży - kupił stariona WB (wide body) z niemiec w (można powiedzieć) idealnym stanie
to już kolejna osoba. W sumie z 19 zarejestrowanych Starionów w Polsce odnalazłem 13 osób (z nimi mam lub miałem kontakt). Wiem też napewno , że jeżdżących aut jest minimum 4 plus mój.
Są też dwa projekty "w trakcie" : jeden czerwony WB i drugi biały NB (narrow body).
Powoli zaczyna się coś kręcić z tymi autami i może w przyszłym sezonie coś ruszy - jakies spoty itp. itd.
...fajowo...
Hubeeert - 03-11-2006, 11:40
truespinmice napisał/a: | może w przyszłym sezonie coś ruszy - jakies spoty itp. itd. | 100% że się ruszy. Tem rok to był rozruch
Anonymous - 21-11-2006, 14:06
zawsze mazylem o tym aucie
truespinmice - 01-01-2007, 23:13
Jakaś mała aktualizacja by się tematu przydała....
...więc ot tak powiem, że na stronce pojawiło się dużo istotnych zmian.
Najważniejszą są ludzie. Tak, teraz to "my" będziemy tworzyć serwis i społeczność posiadaczy Stariona
Narazie w serwisie/portalu/klubie (niewiem jak to nazwać ) jest nas pięciu, ale z każdym kontaktem będzie nas przybywać - nas krajanów, rodaków
Jak już kiedyś wspomniałem zarejestrowanych jest 19 sztuk tego auta w Polsce, ja do tej pory załapałem kontakt z 14 osobami....ale nie wszyscy odpisują, mało kto się interesuje. Ze trzech ludzi za granicą jest (kiedyś było paru klubowiczy na MKP), ale kontakty jakoś się pourywały...
Większość tych aut to są albo złomy albo kurniki...ehh....i dlatego mało kto się tym tematem interesuje
ps. czy ktoś ze starszych forumowiczów pamięta może takiego gościa "jerry-babsi" czy jakoś tak? on kiedyś miał czerwonego Stariona - szukam do niego kontaktu.
Serdecznie zapraszam: www.starion.prv.pl
Anonymous - 03-01-2007, 23:39
Boze co ja bym dał za takiego starionka a jeszczcze 4 wd marzenia
|
|
|