Car Audio - Jakie głośniki w tylną półkę?
Anonymous - 10-04-2008, 20:18
Rozumiem, że wzmok jest już kupiony, więc koszty to tylko montaż + kable, zaś celem minimalizacja wydatków.
1. Mam dokładnie ten sam wzmacniacz, aczkolwiek finalnie go nie zainstalowałem
2. Domyślam się, że jeśli położysz w miarę dobre kable i dobrze zamontujesz, to za 40-50 PLN za zestaw kabli oraz koszt. ew. montażu różnicę poczujesz, gdyż końcówka mocy choć sama w sobie jest typowym wyrobem czekolado-podobnym to jednak "zapewne" jest lepsza od tej w radiu.
Pytanie, czy różnica będzie aż tak zauważalna - pewnie więcej mocy będzie, ale jakość dźwięku zapewne istotnie się nie poprawi. Osobiście nie wierzę, że wyrób typu "najtańszy produkt" może być dobry - ale jak chcesz się przekonać, będziesz mógł zrecenzować czy lepiej brzmi przez wzmoka, czy z samego radia
http://www.skapiec.pl/sit...747_komentarze/
Co osobiście mógłbym ci doradzić to montaż wzmoka VoiceKraft w taki sposób, abyś w prosty (czyt. tani) sposób mógł go ew. podmienić na inny - np. kwestia wymiarów wzmoka alternatywnego (coby się zmieścił w dziurę po VoiceKraft). Pamiętaj, że jeśli już coś będziesz inwestował w VoiceKrafta, to połóż kable tak, jakbyś robił to pod docelowy wzmacniacz. Posłuchasz, sam ocenisz czy jest lepiej i pasuje ci, czy wolisz dołożyć np. 220 PLN do Blaupunkta.
Zestaw kabli możesz kupić np. na allegro.
pozdr.
S,
Anonymous - 13-04-2008, 17:52
Spyrant ty się człowieku nie słyszysz, albo w ogóle nie masz pojecia o tym co piszesz... wzmaka chcesz do satcyjki podpiąć... szczęścia życzę !!!!!!!!!! dajże juz spokój z takimi pierd....mi....
Doradzasz gościowi jakies niestworzone rzeczy i w dodatku bez jakiejkolweik logiki !!!!!!!!!!! Gość to łyka myśląc, że tak będzie tanio i dobrze... Gó..o będzie dobrze !!!! Będzie beznadziejnie i totalnie nie "po ludzku"....Jeśli chce się mieć dobre granie w aucie to trzeba ponieśc pewne koszta i wdrażać pewne utarte standardy i zasady, a jak nie to nie ma sensu wydawać kasy na super głośniki zasilane z radia...
Zastanów się ...
Sienek86: tracisz kase na takie wynalazki jak ten wzmacniacz VK... Trzeba wcześniej pytać, a nie kupiłem i co z tym zrobić... To nie jest taka prosta sprawa: kupić gównaiane głośniki, gównaiany wzmacniacz i dać inym do myślenia co z tym zrobić... Odp jest jedna: do beczki z takimi wynalazkami jak VK, boszman, alfard itp. To jest tylko wydanie kasy na nic co nie ma racji bytu, a tylko "jelenie" to kupują...
Zasada jest prosta: jest takie forum jak to i pytać wcześniej, albo czytać wcześniej.... ZAWSZE lepiej dozbieraż z 200-400 zł i kupić coś co ma jakąś wartość, anie byle co i się martwić co potem z tym zrobić jak ktoś powie, że to szajs...
Anonymous - 13-04-2008, 20:22
Gattsu napisał/a: | Spyrant ty się człowieku nie słyszysz, albo w ogóle nie masz pojecia o tym co piszesz... wzmaka chcesz do satcyjki podpiąć... szczęścia życzę !!!!!!!!!! dajże juz spokój z takimi pierd....mi....
Doradzasz gościowi jakies niestworzone rzeczy i w dodatku bez jakiejkolweik logiki !!!!!!!!!!! Gość to łyka myśląc, że tak będzie tanio i dobrze... Gó..o będzie dobrze !!!! Będzie beznadziejnie i totalnie nie "po ludzku"....Jeśli chce się mieć dobre granie w aucie to trzeba ponieśc pewne koszta i wdrażać pewne utarte standardy i zasady, a jak nie to nie ma sensu wydawać kasy na super głośniki zasilane z radia...
Zastanów się ...
Sienek86: tracisz kase na takie wynalazki jak ten wzmacniacz VK... Trzeba wcześniej pytać, a nie kupiłem i co z tym zrobić... To nie jest taka prosta sprawa: kupić gównaiane głośniki, gównaiany wzmacniacz i dać inym do myślenia co z tym zrobić... Odp jest jedna: do beczki z takimi wynalazkami jak VK, boszman, alfard itp. To jest tylko wydanie kasy na nic co nie ma racji bytu, a tylko "jelenie" to kupują...
Zasada jest prosta: jest takie forum jak to i pytać wcześniej, albo czytać wcześniej.... ZAWSZE lepiej dozbieraż z 200-400 zł i kupić coś co ma jakąś wartość, anie byle co i się martwić co potem z tym zrobić jak ktoś powie, że to szajs... |
1. Gatsu - nigdzie nie jest napisane, że do stacyjki.
2. Sienek napisał, że już kupił. Jak położy dobre kable to będzie mógł podpiąć VK i stwierdzić samodzielnie że jest do dupy, zaś wymiana VK na normalny produkt nie będzie kłopotliwa. Przecież w wątku jest napisane by kładł kable jak pod wzmacniacz docelowy.
Napisanie Sienkowi - że trzeba było pytać przed zakupem nie zmienia jego sytuacji dzisiaj. Poza tym niektórzy lubią shit i jak się sami nie spażą, to nie zrozumieją. Wyraźnie napisałem co myślę o VK, aczkolwiek jak chce to niech się przekona. Rozumiem, że produkt VK znasz lepiej ode mnie (bo jak go tylko kupiłem - domniemywam, że ty słuchałeś).
pozdrawiam
S,
Anonymous - 13-04-2008, 20:59
Ten wzmacniacz kupiłem 3 lata temu, przeleżał nie rozpakowany w garażu, bo miałem go gdzieś kiedyś zamontować. Zapytałem tylko czy się do czegokolwiek nadaje, bo jak nie to bez mrugnięcia okiem go wyślę do KOSZalina;)
Na skąpiec.pl doczytałem, że nadal produkują ten model i ma aż 2x20 W
Kolega elektronik z którym miałem go sprawdzać powiedział, że samo radio już jest lepsze od niego. Heh...
Anonymous - 13-04-2008, 21:40
Spyrant Twoje słowa...:
"Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). "...
P.S. Tak słyszałem raz VK i powiem tak: lepiej gra system pod dobry radiem...
Anonymous - 16-04-2008, 21:19
Gattsu napisał/a: | Spyrant Twoje słowa...:
"Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). "...
P.S. Tak słyszałem raz VK i powiem tak: lepiej gra system pod dobry radiem... |
Moje słowa kapkę uciąłeś. A brzmiały:
Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). Wzorcowo powinno się podpiąć bezpośrednio akumulatora, ale to kosztuje.
Miałem na myśli to, że ma być do Aku. Ale jak dziwnym trafem podłączysz do powera od radia to też tam znajdziesz prąd. Jak ma być - wydawało mi się, że jasno napisałem że do AKU. Wspominając o prądzie w stacyjce chiałem ubiec ewentualne pytanie, bo Sienek napisał, że ma niski budżet co oznaczać może samodzielny montaż. Gdyby przypadkiem w trakcie montażu wpadł na pomysł - do stacyjki - napisałem że tam też jest prąd, ale winno się podłączyć do AKU. Jeśli napisałem niezrozumiale - to przepraszam.
Gut, skoro słyszałeś VK to możesz włączyć się do dyskusji i to powiedzieć - że słuchałeś i radio jest lepsze - zamiast bić pianę, że VK jest beznadziejny BO TAK.
Ja sugerowałem Sienkowi produkt ekonomiczny np. BP GTA 280. Jeśli koniecznie chce się przekonać czy VK jest lepszy, to niech zrobi instalkę docelową pod np. BP i podłączy na początku VK - jak uzna, że do dupy, to sobie podmieni.
Anonymous - 17-04-2008, 16:55
Mój budżet - do 400 zł
Czy to będzie dobre?
BLAUPUNKT GTB 1200 + GTA 2 MK II + KABLE GRATIS
Ew. coś innego...
Drzwi z przodu oczywiście będą wytłumione.
Do wydania 400 zł. Posiadam już głośniki Blaupunkt GTc 652 (165mm). Co dokupić aby w aucie ładnie grało (trance i trochę czarnej basowej muzy).
Czy to jest okazja? Helix Esprit HXS 136
Anonymous - 18-04-2008, 14:33
jak poczytałem troche tego tematu to o mało zawału nie dostałem zawału
Sienek86,
przeczytaj to dokładnie
http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
kolejna sprawa, zakładając, ze masz radio z 2 parami RCA
wygłuszasz drzwi i montujesz tam system odseparowany 16.5 cm
(początkowo moze grać pod radiem)
następnie dorzucasz troche grosza i drogą budżetową kupujesz wzmak 4-kanałowy
przedni zestaw podpinasz pod wzmak z włączonym HPF
dozbierasz trochę kasy i dokupujesz subwoofer,
i podpinasz go w mostek pod pozostałe 2 kanały wzmaka (tu LPF)
tak krok po kroku budujesz cos co ma sens, dobrze brzmi i wcale nie musi byc drogie...
omijając chaos i bur.del, nadal zainteresowany tematem po przeczytaniu FAQ (krótki jest) odezwij się
a dobierzemy najodpowiedniejsze dla ciebie komponenty w rozsądnej cenie
PS ten blaupunkt z linka to padaka
Anonymous - 18-04-2008, 15:56
Ok. Zapoznałem się z lekturą.
Więc zacznijmy od początku. To co posiadam.
Jednostka sterująca - JVC KD-G332
2 głośniki Blaupunkt GTc-652 165mm + 2 Tweetery.
Przymierzam się do zakupu kilkunastu szt. mat bitumicznych na wygłuszenie przednich drzwi.
Chcę dokupić jakiś sprzęt aby przyjemnie grało, muzyka taka jak już napisałem, bas też mile widziany.
Na razie fundusze to 400 zł. Co proponujesz?
Chyba jestem na etapie zakupu wzmaka?
Anonymous - 18-04-2008, 16:20
Sienek86 napisał/a: | Na razie fundusze to 400 zł. Co proponujesz?
Chyba jestem na etapie zakupu wzmaka? |
Jeżeli uważasz, że ten zestaw blaupunkta wystarcza na początek, możesz go zostwić,
ja bez mrugnięcia bym go sprzedał i zakupił PowerBass ES-6c
lub u-Dimension EL-6 (konkretnie te modele)
Zestaw przedni odpowida za całą scenę, dlatego warto mieć przyzwoity a te modele które wymieniłem, warte są swojej ceny.
Ty decydujesz, ja tylko doradzam.
No ale skoro idziemy krok do przodu skupmy się na czymś co zapewni dobrą jakosć i przyzwoitą moc.
Z nowych wzmaków za tą kase nic ciekawego nie dostaniesz, za to z drugiej ręki jest wiele rodzynków godnych uwagi.
Poleciłbym u-Dimension GLOW 4075, alpine V12 (co do alpinki tu jest duzo modeli z tej serii), na pewno jeszcze cos by się znalazło ale sądzę, że powyższe zadowola Cię w 120 %
Z prawdziwym basem zaczekamy, na subwoofer, coś co zapewni ładne zejscie do czarnych rytmów, mam juz kilka pomysłów na to co wrzucić do pudła BR.
edit:
z tego co wiem radio ma tylko 1 pare wysć rca,
ale to da się obejsć dzięki zogałęźnikowi typu "Y" lub
korzystając z dodatkowych we/wy we wzmaku ( o ile model który kupisz będzie takie miał, jak nie to rozgałęźnik)
Anonymous - 18-04-2008, 16:45
leser napisał/a: |
Poleciłbym u-Dimension GLOW 4075, alpine V12 (co do alpinki tu jest duzo modeli z tej serii), na pewno jeszcze cos by się znalazło ale sądzę, że powyższe zadowola Cię w 120 %
|
Znalazłem taką Alpinkę V12 , u-Dimension cenowo poraża;)
Anonymous - 18-04-2008, 16:57
Sienek86 napisał/a: | leser napisał/a: |
|
Znalazłem taką Alpinkę V12 , u-Dimension cenowo poraża;) |
warto być cierpliwym i śledzic portale aukcyjne
oraz dział kupię/sprzedam na forach dedykowanych CA np
http://tuningforum.pl/vie...0227&start=1062
bardzo często mozna wyrwać za 500zł glow 4075
co do wybranej alpinki to akurat szukaj czegoś z MINIMUM 4x50 W RMS @ 4ohm
w tym przypadku im więcej tym lepiej, bo moc zapewni lepsza kontrolę
i nie mam tu na myśli "bazarowych chwytów marketingowych 140000Watt"
Anonymous - 18-04-2008, 18:13
Coś z tego?
BLAUPUNKT GTA 460
BLAUPUNKT GTA 4 MK II 800W
JBL P80.4 POWER SERIES ma 4x40 w RMS przy 4 Ohm
MAGNAT SOLID 900.4
SPHINX 4 RA Motovative Audio + Subwoofer MacAudio 30cm
MAC Z4100 1000WATT
Podoba mi się Ten Magnat Solid a Sphinx ma już jakiś sub (na dobry początek) w zestawie.
Anonymous - 18-04-2008, 19:29
Sienek86 napisał/a: | Coś z tego?
|
Nic z tego. Chciałem podać Ci przykłady co zagra,
a wklejając takie linki pokazałeś mi tylko, że masz gdzieś mój czas.
Jak chcesz kupowac po wygladzie a nie po brzmieniu,
to kup byle jaki bazarowy wynalazaek i nie zaśmiecaj forum.
widać jak się chce to można znaleźć
http://www.allegro.pl/ite...lifier_v12.html
http://www.allegro.pl/ite...nsion_jr_4.html
http://www.allegro.pl/ite...ly_zobacz_.html
Linki są poglądowe, nie ja sprzedaję więc nie zagwarantuje CI ze akurat te sa sprawne.
do V12 lub u-Dim juniora głośniczek Intertechnik MDS08
jak by się udało do glowa MDS10 i jest bardzo przyjemnie...
Anonymous - 18-04-2008, 21:26
leser napisał/a: |
co do wybranej alpinki to akurat szukaj czegoś z MINIMUM 4x50 W RMS @ 4ohm
w tym przypadku im więcej tym lepiej, bo moc zapewni lepsza kontrolę
i nie mam tu na myśli "bazarowych chwytów marketingowych 140000Watt" |
Podałem linki do wzmacniaczy takich jak pisałeś (4x50 RMS).
Nie znam się kompletnie na nagłośnieniu, nie jestem audiofilem.
Dwa Twoje pierwsze linki są do sprzętu przekraczającego mój budżet. Pisałem - do 400 zł.
[ Dodano: 19-04-2008, 00:58 ]
Kupiłem przed chwilą od kumpla wzmaka w idealnym stanie.
JBL GTO 4000. Dałem 200 zł więc warto bo na allegro chodzi drożej. Teraz pytanie, czy go sobie zostawić i na nim budować czy puścić dalej?
|
|
|